Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rugilė Kančaitė apie gimdymą karantino metu. Ar tikrai akušeriai kanda?

Apmaudu, tačiau susiklosčiusi situacija priverčia pagalvoti ne vien apie save, savo šeimą ir svajonių gimdymo scenarijų. Tai, kuo visi gyvename dabar, reikalauja kantrybės ir supratimo, o nurodymas gimdyti be lydinčiųjų asmenų tikrai nėra motyvuotas sadizmo, užrūgusių sovietinių pažiūrų ar maža dar ko.
Rugilė Kančaitė
Rugilė Kančaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Kaip tyčia, prieš kurį laiką su kolege diskutavome, kaip norėtume gimdyti, jei kada šautų į galvą turėti vaikų. Visada buvau (ir esu) gan arši gimdymo su palaikymo komanda šalininkė – juk čia būtų bendras mano ir antrosios pusės projektas. Kaip aš viena jį pristatyčiau! Ir man nė motais, kad mane išvystų išmirkusią visuose kūno skysčiuose. Naujo žmogaus atėjimas man – visa nustelbiantis pats gražiausias įsivaizduojamas įvykis, bet kuriuo atveju lydimas neatsiejamų saikingos grotesko elementų.

Tačiau šiandien susiklosčiusi situacija dėl karantino neleidžia gimdyti su lydinčiais asmenimis. Toks griūvantis planas ir subliuškusi svajonė – ne atšauktas skrydis į Balį. Suprantu kiekvienos moters nusivylimą, o juntamą baimę ir apmaudą galiu tik įsivaizduoti ir netrukus gimdysiančias užjausti. Kaip ir kiekvienas netikėtas pokytis, nerimą kelia ir gimdymą priimsiančios komandos pasikeitimas.

123RF.com nuotr./Vyras laiko moters ranką
123RF.com nuotr./Vyras laiko moters ranką

TAIP PAT SKAITYKITE: Į gimdyklą – be jokio lydinčio asmens: jokių išimčių nei vyrams, nei duloms

Tačiau laikausi nuomonės, kad mažiausia, kas šiuos jausmus ir naštą pasitikti vaiką vienai gali palengvinti – dalinimasis siaubo istorijomis apie akušerius ir ginekologus kruvinais nasrais ir viešas spjaudymasis įtūžio liepsnomis. Susiklosčiusi situacija priverčia pagalvoti ne vien apie save, savo šeimą ir svajonių gimdymo scenarijų – tai, kuo visi gyvename dabar, reikalauja kantrybės ir supratimo, o nurodymas gimdyti be lydinčiųjų asmenų tikrai nėra motyvuotas sadizmo, užrūgusių sovietinių pažiūrų ar maža dar ko.

Nurodymas gimdyti be lydinčiųjų asmenų tikrai nėra motyvuotas sadizmo, užrūgusių sovietinių pažiūrų ar maža dar ko.

Lietuvos akušerių ginekologų draugija, Jaunųjų gydytojų asociacija, Mergaičių ir moterų akademija ir Akademija šeimai parengė gaires dėl COVID-19 infekcijos ir nėštumo bei gimdymo priežiūros. Vienas nurodymų – gydymo įstaigose visos nėščiosios ir gimdyvės turi būti be partnerių ir lydinčių asmenų.

Informacija ir metodikos nėra tiesiog nusileidusios iš dangaus – jos kruopščiai paruoštos remiantis įrodymais pagrįsta medicina bei kitų šalių ekspertų rekomendacijomis. Patarimus, kaip lengviau išgyventi gimdymą be palaikymo komandos ir visą informaciją apie susiklosčiusią situaciją galima rasti Lietuvos akušerių ginekologų draugijos puslapyje.

Kilus šurmuliui socialiniuose tinkluose dėl nurodymo gimdyti be lydinčiųjų asmenų ir nevaldomo nerimo projektavimo agresijos forma gydytojams, pagalvojau, kokį siaubą turi jausti netrukus gimdysianti moteris, skaitydama blogiausių-gimdymo-patirčių-ant-svieto rinkinį? O nuo siaubingų atgrubnagių medikų neapsaugos vyras su kardu ir šarvu, nes šiam dalyvauti gimdyme neleidžiama.

TAIP PAT SKAITYKITE: Po Liudviko Andriulio įrašo apie gydytojus sadistus – žinomų moterų atkirtis: dalijasi istorijomis

Aš tik noriu palikti čia tai, kad bet kokia medicininė procedūra gali būti aprašyta makabriškai: „Jie mane paguldė į vėsų plytelėmis išklotą kambarį, apšvietė ryškiu žibintu, apsvaigino. Prapjovė visus pilvo sienos sluoksnius ir plėšdami audinius į šalis, ištraukė gleivėtą rėkiantį ŽMOGŲ!“ Arba kitaip – „man buvo atlikta Cezario pjūvio operacija“.

123RF.com nuotr./Naujagimis
123RF.com nuotr./Naujagimis

Ne, aš neteigiu, kad moterys, kurios dalinosi savo neigiamais įspūdžiais, juos išsigalvojo dėl pramogos. Bet noriu paklausti – ar esate matę gydytojo akušerio ginekologo darbo dieną? Tai yra medikai, plušantys juodai, kasdien susiduriantys su kritinėmis būklėmis, tiek skubiomis, tiek planinėmis operacijomis ir didžiuliu tempu.

Todėl man labai įdomu būtų pamatyti supermamų plačias šypsenas po vienos tokios darbo dienos. Gimdymas nėra pasivaikščiojimas parke, ir, noriu tikėti, kad kiekviena besilaukianti moteris yra su tuo susipažinusi.

Per penkerius savo studijų metus man neteko liudyti grubaus, neetiško ar netgi smurtui galimo prilyginti gydytojo ar akušerio elgesio su gimdyve.

Dažniausiai nėščiosios – sveikos moterys, pagimdančios be papildomų intervencijų. Tokia gimdyvė – ne ligonis, o jos gimdymas yra fiziologinis procesas, nereikalaujantis didelio įsikišimo, todėl tikėtis, kad medikų komanda aplink vėdins palmių lapais ir maitins vynuogėmis, neverta. Nes kitoje gimdykloje gali gulėti moteris, kuriai reikia skubios pagalbos.

Man pasidarė gaila medikų – mano mokytojų ir autoritetų. Esu atlikusi klinikines praktikas ne vienos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriuose ir dalyvavau ne viename ir ne dešimtyje gimdymų – ir per penkerius savo studijų metus man neteko liudyti grubaus, neetiško ar netgi smurtui galimo prilyginti gydytojo ar akušerio elgesio su gimdyve.

Mačiau gydytojus, eilę valandų atliekančius sudėtingas operacijas ir vietoj pietų pertraukos ar kojų pailsinimo guodžiančius moteris po persileidimų.

Mačiau akušeres, glostančias gimdyvių galvas ir liejančias ašaras kartu. Ir didžiuojuosi sutikusi tokius mokytojus – jeigu mano patirtis būtų buvusi kitokia, pati tikrai nekiščiau nosies į tą skyrių iki laiko, kada reiks gimdyti pačiai.

Be galo apmaudu, kad pavienės negatyvios patirtys leidžia visuomenei generalizuoti ir demonizuoti akušerijos specialistus.

Man be galo apmaudu, kad pavienės negatyvios patirtys leidžia visuomenei generalizuoti ir demonizuoti akušerijos specialistus. Aš pati pajutau baimę būdama dar tik medikė studentė.

Panašios mintys sukosi galvoje perskaičius apie gerbiamo prof. Saladžinsko teismo nuosprendį: chirurgas buvo nuteistas dėl pacientės mirties. Gal visgi reiktų rinktis darbą, kurį atlikdama ir padariusi žmogišką klaidą, nuo kurios tikrai nesu apsaugota, nebūsiu sudeginta ant laužo? Gal visgi teks iš kylančio Ryanair‘o kitąmet pamojuoti tėvynei ir rinktis dirbti šalyje, kurioje pripažįstama klaidų kultūra medicinoje?

Tikiu, kad nėra nenormalios emocijos: pastarosiomis dienomis teko liudyti baimę, nerimą, nežinią, nusivylimą, nesaugumą, išvemtą pykčiu ant Lietuvos medikų. Ir aš nuoširdžiai užjaučiu visas būsimas mamas, šiuo metu esančias „ant gimdymo ribos“, kurioms teks vaikelius pasitikti vienoms.

Tačiau gyvename neįprastu laiku, reikalaujančiu imtis neįprastų priemonių. Žinau, kiek nuostabių, švelnių ir rūpestingų akušerių dirba Lietuvoje. Suprantu, kad personalas nepakeis artimo žmogaus šalia, tačiau tikiu, kad jie darys viską, kad gimdymas praeitų saugiai, o kiekviena moteris ir naujagimis jaustųsi patogiai ir jaukiai.

Viskas bus gerai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius