Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šeima kaltina Panevėžio ligoninę dėl kūdikio neįgalumo: „Gimdymo dieną dramatiškai pasikeitė visų mūsų trijų likimai“

Egidijus M. ir Živilė J. labai ilgai laukė savo kūdikio. Kai nepavyko pastoti natūraliu būdu, pora kreipėsi į pagalbinio apvaisinimo specialistus. „Stengėmės porą metų, labai norėjome kūdikio, todėl vos tik sužinoję, kad natūraliai pastoti nepavyks, iškart ieškojome išeities“, – 15min pasakoja pora.
Kūdikis
Kūdikis / 123RF.com nuotr.

Kadangi pagalbinio apvaisinimo procedūros brangios, pora pirmiausia važiavo į užsienį padirbėti, kad sutaupytų pinigų, tada moteriai buvo atlikta ne viena procedūra Rygoje, kad ji galėtų pastoti ir išnešioti kūdikį. Kai Živilė pastojo, šeima labai džiaugėsi, planavo ateitį, tačiau, pasak jų, gimdymo diena virto tikru košmaru.

Tėvai jaučiasi visiškai palūžę

2019-aisiais metais gimęs Markas Jonas buvo ilgai lauktas ir planuotas kūdikis. Šiandien berniukui jau pusantrų metų, jis nevaikšto, nekalba, nemato, kenčia nuo epilepsijos ir daugybės kitų sveikatos sutrikimų, kuriuos galėjo sukelti per vėlai atliktas cezario pjūvis.

Vaikui šiuo metu nustatytos diagnozės – spazminis kvadripleginis cerebrinis paralyžius; mišrūs specifiniai raidos sutrikimai; sunki intranatalinė asfikcija, kita hidrocefalija; mikrocefalija; maistinių medžiagų stoka; anoksinis smegenų pažeidimas; didelis abiejų akių regėjimo sutrikimas; astigmatizmas; kitokia išplitusi (generalizuota) epilepsija ir epilepsiniai sindromai, esant sunkiai gydomai epilepsijai.

Apie tai, ką teko patirti Živilei ir Egidijui, jie negali kalbėti be nuoskaudos ir ašarų. „Mūsų vaikas buvo toks lauktas, tačiau viskas sužlugo gimdymo dieną. Važinėjome į Rygą, Živilė greitai pastojo, viskas pavyko puikiai, o ir nėštumas buvo idealus – vaikutis augo sveikas. Živilė net nėjo į darbą, kad galėtų išnešioti vaikelį, kad tik jam viskas būtų gerai.

Apie tai, ką teko patirti Živilei ir Egidijui, jie negali kalbėti be nuoskaudos ir ašarų.

Kai atėjo metas gimdyti, atvažiavome į ligoninę ir tikėjomės grįžti namo su kūdikiu. Žinoma, jautėme įtampą, kaip tas gimdymas praeis, ar viskas bus gerai.

Živilė buvo prijungta prie aparatų, kurie matavo vaisiaus širdies tonus, tačiau apie 1.30 val. nakties staiga kilo baisus sujudimas, personalas pradėjo ieškoti chirurgo, ir tik spėjau pamatyti, kaip išneša susuptą vaikelį. Supratau, kad neaišku, ko gali tikėtis, kad nutiko kažkas blogo“, – prisimena Egidijus.

Živilei buvo skubiai atliktas cezario pjūvis – vaikutis buvo ištrauktas iš tirštų, žalių vaisiaus vandenų. Jis gimė suglebęs, nekvėpuojantis, cianotiškas, gausiai atpilantis iš burnos žalius vandenis. Kūdikis buvo intubuotas, atsiurbtas – kelis kartus gauta daug žalio turinio.

Mano, kad laiku atliktas cezario pjūvis būtų galėjęs išgelbėti vaikelį

Vyras sako pamatęs mažylį po valandos: „Kūdikis buvo beveik mėlynas, pagal APGAR skalę įvertintas vos 2–2–3 balais ir netrukus buvo išvežtas į Vilnių, Santaros klinikas.

Gydytoja Panevėžyje mums aiškino, kad viskas bus gerai, kad čia tik patikra. Tačiau kai atsidūriau Vilniuje, ten gydytojai negalėjo patikėti tuo, kaip kūdikis yra sutraumuotas ir kaip taip galėjo atsitikti.

Mums sakė, kad per keturiasdešimties metų praktiką nėra matę taip sutraumuoto kūdikio. Po trijų mėnesių, kai grįžome namo, nusprendėme nepalikti likimo valiai to, ką patyrėme. Negali būti taip, kad buvęs sveikas vaikas gimtų toks suluošintas!

Susiradome advokatą ir kreipėmės į VŠĮ Respublikinę Panevėžio ligoninę, vėliau – Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos, kuri nustatė pažeidimus“, – sako Egidijus ir pamini, kad dėl šios situacijos jis kreipėsi į televizijos laidas, Sveikatos apsaugos ministeriją, rašė laiškus Seimo nariams ir sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, tačiau jokių atsakymų nesulaukė.

Šiuo metu berniuko būklė yra prasta, jis kenčia nuo daugybės sutrikimų, o tėvai sako, kad pusantrų metų yra tiesiog be miego, jaučiasi visiškai palūžę. „Dabar Markas Jonas yra gydomas nuo epilepsijos Kauno klinikose, tačiau gydytojai nieko gero nežada – jo sveikatos būklė yra labai sunki ir gali būti, kad nebebus jokio medicininio gydymo“, – pasakojo Egidijus.

123RF.com nuotr./Mama su kūdikiu. Asociatyvi nuotrauka
123RF.com nuotr./Mama su kūdikiu. Asociatyvi nuotrauka

Berniuko mama Živilė priduria, kad nuo pat sūnaus gimimo visus metus gyvena įtampoje ir nerime: „Dabar atrodo, kad nebėra gyvenimo – gimdymo dieną žlugo visos mūsų svajonės.

Mums Vilniuje pasakė, kad mūsų sūnus niekada nevaikščios, nekalbės, nesėdės – vaiko gyvenimas suluošintas. Mūsų kaip šeimos – taip pat. O gydytoja, priėmusi mūsų gimdymą, ir toliau dirba, tik kitame mieste.

Dabar, kai turime Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie SAM išvadas, atsirado siūlo galas, nes kiek anksčiau kreipėmės į įvairias institucijas, atsakymų nesulaukėme. Jeigu man būtų anksčiau atliktas cezario pjūvis, galbūt vaikelį buvo galima išgelbėti, jis būtų gimęs sveikas. Operacija man atlikta tik 1.30 val., kai jau nuo 23.30 val. klaidingai interpretuota kardiotokograma ir neteisingai įvertinta situacija.

Man yra labai skaudu matyti, kaip kenčia mano vaikas. Tas skausmas neišmatuojamas jokiais pinigais, kadangi vaiko būklė nepasikeis – jis nepasveiks“, – sakė Živilė ir tikina, kad iš Panevėžio ligoninės nesulaukė jokio atsiprašymo ir pagalbos.

Ji priduria, kad nežino ar sugebės atsigauti po to, ką patyrė: „Turbūt kol esame gyvi, tol neatsigausime.“

Šeima priduria, kad dėl ilgai laukto vaiko neįgalumo pašlijo ir jų pačių sveikata, tenka lankytis pas gydytojus, psichologus.

Šeimos advokato Modesto Sriubo komentaras:

„Šeima kreipėsi į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie SAM. Nors VŠĮ Respublikinė Panevėžio ligoninė atliko vidinį auditą ir nerado jokių pažeidimų, iš VASPVT gavome ataskaitą, kurioje nurodyta, kad 2019-06-21 „gydytoja akušerė ginekologė klaidingai įvertino nuo 2019-06-21 23.30 val. fiksuotą patologinę kardiotokogramą ir pavėluotai inicijavo skubios cezario pjūvio operacijos atlikimą“ ir tuo pažeidė (1) Pacientų teisių ir žalos sveikatos atlyginimo įstatymo 3 str. 1 d. – pacientas turi teisę į kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas.

Vadinasi, ligoninės gydytoja netinkamai interpretavo Ž. J. atliekamą KTG, t. y. nuo 23.30 val. nevertino jos kaip patologinės, dėl ko sprendimas gimdymą užbaigti cezario pjūvio operacijos būdu buvo priimtas ypač pavėluotai, tik 2019-06-22 1.35 val. Dėl to Markui Jonui kilo sunki intranatalinė asfikcija su ypač sunkiais liekamaisiais reiškiniais.

Dabar, kai esame gavę šiuos ir kitus duomenis, kreipėmės į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją, kuri įvertins patį atvejį ir įstaigos atsakomybę civiline prasme ir jeigu įstaiga bus pripažinta atsakinga (kalta), tik tada bus sprendžiama, kokios dydžio žalą teisinga atlyginti šiuo atveju.

Mano nuomone, yra realu, kad įstaiga turėtų būti pripažinta kalta už pasekmes vaiko sveikatai. Pats atvejis tiek klinikine, tiek teisine prasme yra išskirtinis ypač didelėmis neigiamomis pasekmėmis visai šeimai“, – sako advokatas.

VŠĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės komunikacijos specialisto Vytauto Riaubiškio komentaras:

„Respublikinės Panevėžio ligoninės kolektyvas labai apgailestauja dėl įvykusio gimdymo, kurio metu pil. E. M. ir Ž. J. gimė kūdikis su negalia.

Ligoninės administracija nuolat bendradarbiauja su kompetentingomis institucijomis, kurios įstatymų nustatyta tvarka tiria tokius ir panašius atvejus. Gyvename teisinėje valstybėje, todėl, kol vyksta tyrimas ir kompetentingos institucijos nėra paskelbusios savo verdikto šiuo klausimu, Respublikinė Panevėžio ligoninė, gerbdama įstatymus, laikydamasi etikos bei nenorėdama savo priešlaikiniais komentarais daryti įtaką visuomenei ir institucijoms, šios situacijos kol kas nekomentuos.

Suprantame tėvų nuoskaudą dėl šio nemalonaus incidento, todėl nesavalaikiais komentarais nenorime skaudinti tėvų, kuriems šiuo metu ir taip yra labai sunku. Ligoninės kolektyvas deda visas pastangas, kad ateityje tokie ar panašūs įvykiai nepasikartotų.

Pasitikime institucijomis, kurios nagrinėja šį atvejį, ir tikimės teisingo jų sprendimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius