-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeimos gydytoja pataria: kaip vaiką pripratinti prie mokyklos ritmo ir kas bus, jei to nedarysite

Pasibaigus vasaros atostogoms ir vaikams sugrįžtant į mokyklas, tiek tėvams, tiek jų atžaloms kyla nemažai iššūkių. Vienas jų – kaip vėl priprasti prie ritmo, kai reikia anksti keltis ir eiti miegoti. Šeimos gydytojos Gintarės Miliūnaitės teigimu, vasarą nereikėtų leisti vaikams visiškai nutrūkti nuo vadelių, kai jie gali laisvai naktinėti – reikėtų bent iš dalies laikytis įprasto režimo.
Užsnūdusi mergaitė
Užsnūdusi mergaitė / 123RF.com nuotr.

Šeimos gydytoja G.Miliūnaitė pastebi, kad vasaros metu, kai vaikai atostogauja, jų gyvenimo ritmas nemenkai pasikeičia. Anot specialistės, šiltuoju sezonu keliamasi ir einama miegoti daug vėliau.

„Taip nutinka dėl to, nes yra daug šviesos. Tėvai taip pat vasarą žiūri atlaidžiau galvodami, kad dar šviesu, todėl vaikai gali džiaugtis ilgais vakarais, – aiškina G.Miliūnaitė. – Kartu pasikeičia valgymo įpročiai – mokykloje maistas pritaikytas vaikams, o namie, kai neturime laiko, ne visada galime pagaminti sveikai. Be to, vaikai turi daugiau laisvės rinktis.“

Baltijos Amerikos klinikos nuotr./Gintarė Miliūnaitė
Baltijos Amerikos klinikos nuotr./Gintarė Miliūnaitė

Kaip teigia gydytoja, vasarą reikėtų nenutolti nuo mokyklos metu įprasto režimo – nors ilgiau pamiegoti sveika, tėvai turėtų su vaiku pasikalbėti dėl ilgų vakarojimų.

„Per vasarą nepamirškite miego rutinos: prieš gulimąsi vaikas turi nusiprausti, paskaityti ką nors lengvo. Svarbu išlaikyti miego valandas – vaikų dėmesys, koncentracija bei aktyvumas dienos metu priklauso nuo to, kaip ir kiek buvo išmiegota.

Jei režimas visiškai pakito, reikėtų likus bent kelioms savaitėms iki mokyklos pradžios pradėti kalbėtis su vaiku, kad reikia ankstinti gulimosi ir kėlimosi laiką, mažinti ekranų naudojimąsi prieš miegą, kuris veikia jo kokybę“, – sako G.Miliūnaitė.

Per vasarą nepamirškite miego rutinos.

Šeimos gydytoja tikina, kad yra didelis skirtumas tarp to, kaip prie mokyklos režimo reikėtų pratinti vaikus, ir kaip – paauglius.

„Mažesni vaikai lengviau pasiduoda kaitai – jei anksti kėlėsi, dažniausiai norės anksti ir miegoti. Tačiau paauglys yra mažas suaugusysis. Mes, tėvai, nustatome ateities ritmą, tad su juo reikia daugiau šnekėti, ilgiau įtikinėti. Visada būtina paaiškinti taip, kaip lengviausiai supranta to amžiaus vaikas“, – teigia G.Miliūnaitė.

Tam, kad vaiko grįžimas į mokyklą būtų dar lengvesnis, gydytoja siūlo leisti jam pačiam išsirinkti kuprinę, reikalingas priemones, jog atžala žavėtųsi savo pasirinkimais – tokiu būdu jis turėtų labiau norėti grįžti į akademinę aplinką.

„Reikėtų kalbėti apie tai, kiek naujų dalykų sužinos mokykloje, kiek išmoks, ką perskaitys. Manau, vaikams didžiausias stresas būna tuomet, kai jie nežino arba nesuvokia, kas dabar vyks ir kad rytoj jau teks eiti į mokyklą. Vis dėlto aiškinant įstaigos svarbą, o ne pristatant ją kaip kokią nors bausmę, grįžimas neturėtų būti toks sunkus“, – sako G.Miliūnaitė.

Jeigu tėvai nepasirūpins lengvesniu vaiko grįžimu į mokyklą, anot gydytojos, tuomet jis gali užsisklęsti, nerealizuoti savęs, atsiriboti, pykti.

„Vaikas nesupras, kodėl vieną dieną viskas leidžiama ir galima nieko neveikti, o kitą – jau žadinama anksti ryte, liepiama sėdėti suole su uniforma. Labiausiai patarčiau išmokti mokyklą mylėti, gerbti ir bandyti leisti suprasti jos svarbą“, – rekomenduoja G.Miliūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius