Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

67-erių Algimantas Dambrauskas: „Valgau tai, kas paskirta – jokių cepelinų, maistas neriebus, sveikas ir subalansuotas“

68-erių Algimantas Dambrauskas iš Garliavos kelia nuostabą bene visiems, kurie jį pamato – sporto salėje senjoras kilnoja didžiulius svorius ir ruošiasi kultūrizmo varžyboms, kurių jau ne vienas laimėjo. Sveikuolių kategorijoje „Metų senjoro rinkimai 2021“ besirungęs senjoras yra tikras pavyzdys ne vien savo bendraamžiams, bet ir gerokai jaunesniems už save.
Algimantas Dambrauskas
Algimantas Dambrauskas / Asmeninio arch. nuotr.

Kultūrizmo varžybose – pirmos vietos

Jau kelerius metus dalyvaujantis tarptautinėse kultūrizmo varžybose, A. Dambrauskas atstovauja 60+ amžiaus senjorų grupei. Kai pradėjo užsiimti šiuo sportu, Lietuvoje buvo pirmasis patekęs į šią kategoriją. „Pasaulyje turbūt tokią kategoriją galėjai rasti, bet pas mus 60+ tikrai nebuvo, buvau pirmasis“, – pasakoja pašnekovas.

A. Dambrauskas Vilniaus taurės (2020, 2021 m.) ir Baltijos šalių (2020 m.) čempionato varžybose užėmė pirmąsias vietas, o atvirame Lietuvos čempionate 2021 m. užėmė antrąją vietą. Aplankyti daugiau varžybų aktyviam senjorui sutrukdė ne amžius, o karantinas. „Dalyvauti varžybose pradėjau tik nuo praėjusių metų, taigi, nuo 67-erių. Aišku, buvo šiek tiek nedrąsu, bet pasiryžau ir dalyvavau visur, kur tik kvietė. Jei ne karantinas, tai turbūt dar daug kur bučiau sudalyvavęs. O ir kviečia labai daug kur. Turbūt nori parodyti, jog ir tokių metų galima taip atrodyti. Nors kai mane pamato, niekas netiki, jog aš tokio amžiaus“, – sako sveikuolis.

Dalyvauti varžybose pradėjau tik nuo praėjusių metų, taigi, nuo 67-erių.

Lūžę kaulai ir noras sportuoti

Prieš pradėdamas sportuoti A. Dambrauskas skundėsi įvairiais negalavimais. „Didelių ligų neturėjau, bet tikrai dažnai peršaldavau, tai šen, tai ten paskaudėdavo. Jaunystėje ne vienas kaulas lūžo, ko tik nebuvo – ir cirke dalyvavau būdamas vaikas, ir bokse, karatė, galiausiai buvau sužeistas kariuomenėje. Be viso šito ir parašiutas buvo neišsiskleidęs. Žodžiu, sveikata nebuvo auksinė“, – pasakoja vyras.

Visa tai paskatino senjorą sportuoti. Atėjęs į sporto klubą šešiasdešimtmetis greit pajuto sveikatos pagerėjimą. „Pajutau, jog užmiršau, ką reiškia peršalti, pasitraukė ir įvairūs skausmai. Treneriai pastebėjo, jog man gerai sekasi, o juo labiau, kad tokio amžiaus kaip aš intensyviai sportuojančių nebuvo, todėl paskatino mane nesustoti“, – dalinasi A. Dambrauskas.

Ruošiantis varžyboms – jokių cepelinų

Galiausiai pastangos davė vaisių ir sportiškas senjoras pasiekė vis geresnių rezultatų, pradėjo dalyvauti varžybose. Nors vyras vis dar intensyviai dirba keliuose darbuose, jau pradėjo aktyviai ruoštis varžyboms ateityje. „Jei tik karantinas nesustabdys, manęs laukia Lietuvos taurė, Latvijos, Baltijos šalių pirmenybės, vėliau Hamburgo pasaulio pirmenybės. Prašymų atvykti sulaukiu daug, pasiruošimas vyksta apie 3–4 mėnesius, reikia išryškinti visą kūną. Intensyviai sportuoju po 2–3 valandas, valgau tai, kas paskirta – jokių cepelinų, maistas neriebus, sveikas ir subalansuotas. Taip pat svarbu, jog nebūčiau alkanas ir netrūktų jėgų“, – apie pasiruošimo varžyboms rutiną pasakoja vyras.

Svarbiausia turėti tikslą

A. Dambrauskas prisimena, jog sveikuolis buvo ne visada ir pabrėžia, jog turint tikslą ir didelį norą, gali pasiekti viską, ko nori. „Anksčiau rūkiau, nesportavau. Dabar jau 20 metų nevartoju jokio alkoholio ir jaučiuosi puikiai. Kai mane pamato, daug kas klausinėja kaip tokiu tapau, nori to paties. O aš sakau, kad viskas įmanoma, jei turi noro ir tikslą, skiri laiko sau. Man labai svarbu, kad sportas būtų ir malonumas, ne vien prievarta. O labiausiai džiaugiuosi, jog mane palaiko šeima – žmona ir vaikai“, – sako A. Dambrauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius