Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

T.Lagūnavičius. Šeima – kaip balta kava su oriniais pyragaičiais

Skamba Mendelssohno maršas. Pasižadėjimai gyventi „iki mirtis mus išskirs“. Vestuvių puota, jaunųjų šokis... Nuotaika pakili – laimingos šeimos idilės vizija švyti poros akyse. Gyvenimas šeimoje bus lengvas ir gražus. Ilgai ir laimingai... Skeptikai purto galvas: taip nebūna!
Jaunavedžių tortas
Jaunavedžių tortas / Shutterstock nuotr.

„Būna. Ir visada taip gali būti. Žinoma, konfliktai neišvengiami. Bet jei norėsite ir mokėsite juos kartu spręsti, analizuosite ir dirbsite šeimoje kaip komanda, jūsų kasdienybė bus ir lengva, ir saldi – balta kava su oriniu pyragaičiu“, – teigia psichologas, Kauno suaugusiųjų centro direktorius Tomas Lagūnavičius.

Taigi, kaip elgtis, kai tarp sutuoktinių neišvengiamai kyla konfliktų, atsiranda skirtingų, rodos, visai nesuderinamų interesų? Pirmiausia, reikia atsekti, išanalizuoti priežastis ir imtis būdų kuo greičiau jas pašalinti. Spręsti konfliktines situacijas reikia nedelsiant, kol jos „neįsiėdė“ į kiekvieno mintis ir sąmonę. Spręsti čia ir dabar.

K.Černevičienės nuotr./Tomas Lagūnavičius
K.Černevičienės nuotr./Tomas Lagūnavičius

1. Užsirašykite, kas jus erzina sutuoktinio kalboje arba elgesyje. Kiekvienas partneris atskirai sau užsirašo 3–5 pagrindinius punktus, kas jį dažniausiai išveda iš pusiausvyros.

2. Susėskite ir kartu aptarkite, ką kiekvienas užsirašėte. Dažniausiai jūsų sąrašai nesutaps. Pavyzdžiui, žmoną erzina vyrui atrodantys nekalti jo juokeliai apie žmonos figūrą. Ją tokios mylimojo pastabėlės varo į neviltį. Vyrą „užkala“ jos nesiliaujantys pasakojimai apie drauges, draugių vyrus ir vaikus, „šmutkes“... Jiems abiem atrodo, kad yra lyginami su kitais ir anaiptol ne iš teigiamos pusės...

Tas, kuris uždirba daugiau, turi atsiminti, kad jo karjeros pasiekimai yra bendras šeimos reikalas. Nes šeima jam sudarė sąlygas daugiau dirbti ir daugiau uždirbti.

3. Kitas žingsnis: palaipsniui, po vieną pradėkite spręsti visas problemas. Pradėkite nuo dažniausiai konfliktus keliančios situacijos. Vienas iš sutuoktinių išsako, kas jų labiausiai erzina ar skaudina.

4. Pratimas „Tu – Aš“. Išgryninę problemos esmę, išsiaiškinę, kas skaudina partnerį, sugalvokite sutartinį žodį, veiksmą ar ženklą, kuris reikštų, kad jis/ji kalba arba elgiasi netinkamai. Ir turi liautis. (Nes žmonės dažnai užsimiršta ir kartoja tas pačias klaidas.) Tada konfliktas nebesivystys ir nebegilės. Taip situacija keisis į gerąją pusę.

5. Kartu apsvarstykite ir surašykite sąrašą temų, kurios yra tabu. Jomis niekada ir jokiomis aplinkybėmis negali būti kalbama. Tarkime, jis niekada nekalba apie savo buvusias partneres ir nelygina jos su kitomis moterimis. Ji niekada nepasakoja, ką nusipirko jos draugės ir kokias prabangias dovanas joms dovanoja vyrai.

6. Šeimos biudžetas – labai dažna konfliktų priežastis. Nutarkite, kokį indėlį į bendrą „katilą“ kiekvienas įneša, ir kiek skiria asmeninėms reikmėms. Kiek skirsite taupymui. Ir griežtai to nutarimo laikykitės. Tas, kuris uždirba daugiau, turi atsiminti, kad jo karjeros pasiekimai yra bendras šeimos reikalas. Nes šeima jam sudarė sąlygas daugiau dirbti ir daugiau uždirbti. Todėl priekaištauti sutuoktiniui dėl mažesnio atlyginimo negalima.

7. Tinginystė ir aplaidumas pakerta nuoširdžių santykių pamatus. Mitas, kad sveikata yra asmeninis kiekvieno reikalas. Jei partneris nesirūpina savimi: geria, nuolat persivalgo, užsiima ekstremaliomis pramogomis ir t. t., jis pridaro problemų savo šeimai. Tai vadinamos „elgesio ligos“. Jos išprovokuoja sutuoktinių konfliktus. Nes kitam partneriui atsiranda papildomų ir visai nereikalingų rūpesčių. (Jokia sporto komanda nenori fiziškai silpno žaidėjo, kuris tingi treniruotis).

8. Labai svarbu tapti užmaršiu. Tai yra, nebeprisiminti praėjusių ir jau išspręstų konfliktinių situacijų. Negalima sutuoktiniui priminti buvusių nusižengimų. Jis nėra jūsų psichoterapeutas. Išliekite širdį patikimiems draugams, giminaičiams... Taip bus lengviau pamiršti nuoskaudas. Ir atleisti.

9. Neatidėliokite problemų sprendimų, kad konfliktinės situacijos netaptų chroniškos. Kuo greičiau pašalinsite konfliktų priežastis, tuo daugiau šansų, kad ateityje jie nebeiškils. Ir nesusiformuos nuoskaudos, kurios kaip piktžaizdės nuodija gyvenimą.

„Šeiminis gyvenimas – malonus ir sklandus – jūsų pačių rankose. Pažiūrėkite partneriui į akis. Juk tai tas žmogus, kurį jūs pats pasirinkote“, – sako psichologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius