Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Talentingieji 6-mečiai dvyniai, gimę per tėčio gimtadienį: broliai pasaulį užkariauja sportu, žygiais ir maudynėmis eketėje

Iš Pakruojo kilę Ąžuolas Jonas ir Džiugas Petras – 6,5 metų dvynukai, kurie nestokoja energijos, smalsumo ir yra itin aktyvūs. Jų kasdienybė – džiudžitsu, motokrosiniai motocikliai, BMX dviračiai ir daugybę kilometrų besitęsiantys žygiai. Ir tai – tik dalis jų talento ir kasdienės veiklos.
Talentingieji dvyniai
Talentingieji dvyniai / Asmeninio archyvo nuotr.

Dvynukų mama Gintarė (38 m.) šiuo metu studijuoja antrą bakalaurą – pradinį ir priešmokyklinį ugdymą ir sako, kad būtent sūnų gimimas ją paskatino šiek tiek keisti profesiją:

„Dirbu su vaikais iš širdies – vaikų stovyklose, renginiuose, taip pat esu atlikusi praktiką vaikų darželyje bei mokykloje. Aš tiesiog degu, jaučiu ir labai myliu vaikus. Man patinka užsiimti viskuo, kas vaikams įdomu. Kai gimė dvynukai, visi draugai, artimieji, pažįstami sakė, kad gyvenimas taip paskyrė ne veltui“, – juokiasi Gintarė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai su mama
Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai su mama

Gimė per tėčio gimtadienį

Mama pasakoja, kad dvynukai Ąžuolas Jonas ir Džiugas Petras į pasaulį atkeliavo natūraliai (3 kg ir 50 cm) ir gimė ne šiaip atsitiktinę dieną – buvo gimtadienio dovana tėčiui Renatui, kuris taip pat gegužės 16 dieną švenčia gimimo dieną. „Nežinau, ar dar yra nors viena tokia dvynukų pora, kuri natūraliai atkeliavo į pasaulį per savo tėčio gimimo dieną“, – juokiasi Gintarė.

Gimę dvynukai augo puikiai, o laikas skriejo itin greitai – vienas po kito buvo švenčiami gimtadieniai, daug laiko šeima praleisdavo kelionėse: „Vaikai augo aktyviai, keliaudami, patirdami daug nuotykių. Metukų neturėdami jau skraidė lėktuvu, o nuo 5 metų vaikus užrašėme į džiudžitsu treniruotes Pakruojo miesto Sporto centre, kur juos treniruoja treneris Modestas Ušinskas.

Jau po keturių mėnesių vaikai keliavo į Vilnių, į kalėdinį džiudžitsu turnyrą. Smagu buvo matyti, kaip jie ruošiasi kovai, dirba, stebi kitų draugų kovas, palaiko savuosius. Man, kaip mamai, širdis džiaugėsi matyti savo mažuosius kovotojus, kurie tikrai pasirodė puikiai, būdami beveik visa galvą mažesni už savo priešininkus. Beje, jie jau yra gavę pilkuosius diržus“, – prisimena Gintarė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai
Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai

Sportas įtraukė visa jėga

Tąkart dvyniai buvo apdovanoti medaliais bei diplomais, o vėliau dalyvavo ir kitose varžybose, kuriose atskleidė savo sugebėjimus.

„Jie supranta, kad reikia dėti daug pastangų, norint būti fiziškai stipriems, todėl kiekvieną dieną stengiasi daryti atsispaudimus, prisitraukimus, pritūpimus ir kitus pratimus“, – pasakoja Gintarė.

Ji priduria, kad dvynukai labai anksti, dar būdami trejų, išmoko važiuoti dviratukais be pagalbinių ratukų. O penkerių metų, dar nepasiekdami žemės, pradėjo važinėti motokrosiniu benzininiu motociklu.

„Jie tiesiog degė nuo tokių veiklų, be to, dar važiuoja ir BMX dviračiais. Gyvename Pakruojo mieste, kuriame yra BMX trasa; ten vaikus treniruoja treneriai Vilius Lopeta ir Rimvydas Rimkus. O prieš varžybas vaikai yra vežami treniruotis į Šiauliuose esančią BMX trasą, kur juos treniruoja dėdė Donatas Armonas – jis Lietuvos čempionas ir begalės varžybų nugalėtojas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai
Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai

2020 metais dvynukai jau dalyvavo Lietuvos čempionate. Aš manau, kad požiūris į sportą priklauso ir nuo vaikų, ir nuo tėvų, ir nuo supančios aplinkos. Sportas suformuoja labai daug asmenybės bruožų. Bet kuriame sporte reikia įdėti daug pastangų ir suprasti, kad tikrai nebūsi visada pirmas. Gali nutikti daug netikėtų atsitikimų, vaikai griūva, sprogsta padangos, blogai startuoji ar pamiršti minti varžybų metu pedalus. Visko būna.

Mes visada vaikams aiškiname ir aiškiname, kad pirmąją vietą reikia iškovoti, ji yra tik viena. Niekada nereikia verkti, reikia būti stipraus charakterio – trasoje tai labai atsikleidžia: charakterio savybės, valios, tikslo bei užsispyrimo stoka“, – mano Gintarė.

Pasak jos, nors dvynukai yra it vienas kumštis, jų charakteriai šiek tiek skiriasi: Ąžuolui Jonui, kuris svajoja tapti gaisrininku, puikiai sekasi jau nuo pirmųjų dienų trasoje, o Džiugas, norintis būti kareiviu, staigesnis kovų menuose. „Tikrai žinome viena – jeigu brolis kristų trasoje, kitam broliui labai skaudėtų, kaip sakoma, dvynukai skausmą dalijasi perpus“, – tikina mama.

Dvynukų talentas skatina smalsumą

Pasak Gintarės, ryšys vaikų yra be galo stiprus, ir nors ji kartais iš žmonių išgirsta, kad sunku susitvarkyti su dviem, visada atsako, kad tame yra labai daug pliusų ir privalumų.

„Neįsivaizduojame, ką veiktų ir kuo užsiimtų tik vienas berniukas. Jie labai smalsūs! Kadangi mūsų šeima kolekcionuoja senovinius automobilius (turi 8 visų modelių važiuojančius žiguliukus – aut.), berniukai visada visur dalyvauja: automobilius perkant, remontuojant, keičiant padangas, plaunant, užpilant kurą, taip pat įvairiose varžybose bei renginiuose – Žagarės vyšnių festivalyje, įvairiuose žiemos trekuose bei slalomuose)“, – pasakoja Gintarė.

Apie automobilius vaikai sukasi jau nuo pat gimimo, tad apie mechanines dalis, variklius ir visa kita tikrai daugiau žino net už mamą. Jie gali papasakoti, kokiais metais, kur pagaminti automobiliai ir net suskaičiuoti, kiek metų vienam ar kitam automobiliui.

„Seniausias mūsų automobilis yra 1972 metų, vaikų tėčio metų, taip pat turime ir kitos senovinės technikos, kuria vaikai labai labai domisi. Jie laisvai važiuoja benzininiu keturračiu, žino, kaip įsipilti degalų ir sukti saulutes“, – dvynių sugebėjimus vardina mama.

Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai
Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai

Skirtingi charakteriai – tvirtas ryšys

Kaip pasakoja dvynukų mama, vaikų charakteriai yra skirtingi: Džiugas Petras yra drąsesnis, Ąžuolas Jonas – santūresnis. Lengvai bendraujantys, paslaugūs, draugiški vaikai laisvai bendrauja ne tik su bendraamžiais, bet ir su vyresniais draugais sportininkais.

„Džiugas yra staigesnis, o Ąžuolas apgalvoja prieš kažką darydamas, todėl jam ir ringe kartais tas trukdo, nes jis turėdamas ir techniką, ir jėgos, kartais drąsiai jos nepanaudoja.

Brolių ryšys tikrai be galo stiprus, labai retai nutinka taip, kad jie susipyktų. Jie viską daro kartu – mokosi, žaidžia, skaičiuoja, skaito, lanko būrelius. Džiugas didesnis kulinaras, mėgsta gaminti ir šioje srityje labai paslaugus man, mamai, o tai mane labai džiugina“, – pasakoja Gintarė.

Brolių ryšys yra tikrai be galo stiprus, labai retai nutinka taip, kad jie susipyktų.

Ji priduria, kad nors per šešerius metus vaikai gavę visokiausių dovanų, jų mėgstamiausi žaislai yra tikri gręžtuvai, atsuktuvai bei įvairūs darbo instrumentai. Planšetiniai kompiuteriai į jų rankas pateko visai neseniai – per šeštąjį tortadienį, kadangi žvelgiant į ateitį, be jų gyvenimas nebeįsivaizduojamas ir neįmanomas.

„Šiemet broliai mokosi paruošiamojoje klasėje, daug darbelių ir informacijos pasižiūri patys, yra savarankiški, tačiau labai norėčiau, kad nuo rugsėjo jie žengtų žingsniukus į mokyklos suolą, o ne sėdėtų prie kompiuterių namie.

Vaikams reikia gyvo bendravimo, nes šiame amžiuje tai labai svarbu. Kol kas džiaugiamės, kad jie imlūs, noriai atlieka užduotėles, kūrybingi bei labai gyvenimiški ir ūkiški. Manau, kad šios savybės ateityje lengviau padės prisitaikyti tame nenuspėjamame pasaulyje“, – sako Gintarė.

Didžiausia dabartinių vaikų problema – nuo mažų dienų vaikai nebepatiria nieko savarankiškai.

Dvynukų mama priduria, kad stiprus ryšys yra ne tik tarp abiejų brolių – jų sesuo Danielė Marija, kuriai 15 metų ir kuriai taip pat netrūksta talentų, kartu su broliais yra tvirta komanda. Be to, dvynukai turi dar ir vyresnį brolį Pilypą, kuris yra kareivis.

„Dukra labai mėgsta dainuoti, yra tapusi "Dainų dainelės" laureate, groja gitara bei ukulėle, dalyvauja jaunųjų Šaulių sąjungos veikloje, yra įgijusi jau ne vieną pakopą. Taip pat keliauja į įvairiausius žygius, nužingsniuoja daugybę kilometrų, sportuoja, lanko kikbokso treniruotes, o ateityje svajoja stoti į Karo Akademiją. Džiaugiuosi, kad visi mano vaikai siekia tikslo ir rezultatų“, – pasakoja Gintarė.

Myli Lietuvą ir be vargo nueina dešimtis kilometrų

Labiausiai Ąžuolas Jonas ir Džiugas Petras mėgsta gamtą, vandenį, techniką, tad daug laiko praleidžia gamtoje, nesvarbu, ar -28 °C, ar +30 °C. Šiais metais Sausio 13-ąją dieną dvynukai dalyvavo žygyje „Žygis už laisvę“ ir nuėjo 13 km. Jie gavo diplomus ir begalę ypatingų emocijų keliaudami takais takeliais, miškais, kaimais.

Ką jau kalbėti apie tai, kad vaikai drąsiai kaitinasi pirtyje ir nebijo išsimaudyti sniege ir įlįsti į eketę dešimtis kartų! Feisbuko grupėje vaizdo įrašas su dvynukais, besimaudančiais eketėje, sulaukė tūkstančių palaikymo ir begalės gražių ir palaikančių komentarų.

Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai
Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai

„Jie labai drąsūs, aktyvūs – gali esant -25 °C temperatūrai maudytis kubile ir angelus žymėti sniege, gali nuotykių parke keliauti pačiais aukščiausiais takais ir lynais, kur, kaip sakoma, ne kiekvienas suaugęs išdrįstų. Ką jau kalbėti, kad išėję į žygius jie gali grįžti basomis kojomis žiemą!

Vaikai labai daug žino apie Lietuvą, manau, kad retas tiek papasakotų apie savo šalį. Labiausiai juos motyvuoja jų pačių noras viską matyti, patirti, pajusti“, – pasakoja dvynukų mama.

Didžiausia talento kūrėja – laisvė

Gintarė sako, kad norint ugdyti vaikų talentus, reikia duoti jiems laisvę, reikia leisti laisvai judėti, jie turi ir kristi, ir skristi.

„Aš stebiuosi, kai matau vaikus prie jūros ir ant smėlio vaikštančius su batais, kai neleidžiama jiems laisvai judėti, žaisti arba griežtai kontroliuojama, ką daryti. Tas pats ir žaidimų aikštelėse, kur tėvai nurodo, ką veikti. Paleiskite tuos vaikus nors uždaroje aikštelėje – tegul jie pats renkasi, kuris namelis ar sūpynė gražesnė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai su mama
Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingieji dvyniai su mama

Tegul lenda, krenta ir pats atsistoja. Štai kur didžiausia dabartinių vaikų problema – nuo mažų dienų vaikai nebepatiria nieko savarankiškai. Todėl dabar tikriausiai 90 proc. tėvų sėdi prie vaikų namų darbų, parenka vaikams būrelius ir tiesiog neleidžia vaikams būti savarankiškiems.

Kad vaikas išmoktų kepti blynus, duokite jam 10 kartų mušti kiaušinį, berti miltus, pilti aliejų – visi įgūdžiai mano vaikams atėjo tik per patirtis. Esu laimingiausia mama, kad galiu jiems suteikti laisvę patirti ir džiaugsmą pasiekus tikslą“, – pataria Gintarė.

Ji nesupranta ir to, kodėl dažniausiai tėvai vaikams būrelius renka nuo pirmos klasės, t. y. nuo 7–8 metų. „Aš visada savęs klausiu – tai ką daro vaikai iki šio amžiaus, pavyzdžiui, grįžę iš darželių? Mano dvynukai lanko per savaitę 5 treniruotes ir laukia kiekvienos dienos, yra pilni energijos, sportuoja. Bet svarbiausia yra dėmesys savo vaikams.

Brangios mamos, tėčiai – nereikia mokėti jokių mokesčių už tai, kad daugiau dėmesio skirtumėte savo vaikams – leiskite jiems džiaugtis gamta ir pasaulio pažinimu! Tam tikrai neužtenka pusės valandos per dieną, todėl visas laikas, kurį jūs skirsite vaikams, yra tiesiog neįkainojamas ir ateityje duos saldžių vaisių“, – sako talentingųjų vaikų mama.

***

Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite čia.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius