Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teisininkas atsako. Kelerių metų vaikas gali likti vienas namuose?

Turite klausimų, kurie padėtų sureguliuoti šeimos reikalus – santykius, turto klausimus, vaikų išlaikymo niuansus ir pan.? Rašykite gyvenimas@15min.lt – mes persiųsime teisininkui, kuris mielai atsakys.
Vaikas su šunimi.
Vaikas su šunimi. / 123RF.com nuotr.

Klausimas

Kelerių metų vaikas gali būti paliktas vienas namuose? Kada tėvai gali būti baudžiami už vaiko nepriežiūrą? JAV, regis, vaiko iki 12 metų negalima palikti vieno namuose.

Danutė

Atsako „Jankauskas ir partneriai“ advokatų profesinės bendrijos advokato padėjėja Sandra Stankevičienė

Atsakant į Jūsų klausimą, dėl amžiaus, nuo kurio vaikas gali būti paliktas vienas namuose, svarbu paminėti jog, šiuo metu Lietuvos Respublikos teisės aktai jo tiksliai nenustato. Taigi, kiekvienu atskiru atveju tėvai pirmiausia turėtų protingai įvertinti savo atžalos brandą ir sugebėjimą pasirūpinti savimi bei aplinką, kurioje vaikas paliekamas vienas. Svarbu įver­ti­nti, kiek sau­gu vai­ką pa­lik­ti vie­ną, kad jis ne­kel­tų pa­vo­jaus nei sau, nei ap­lin­ki­niams.

Asmeninio archyvo nuotr./Advokato padėjėja Sandra Stankevičienė.
Asmeninio archyvo nuotr./Advokato padėjėja Sandra Stankevičienė.

Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso (toliau CK) 3.155 str. 2 d. numato tėvų teisę ir pareigą dorai auklėti ir prižiūrėti savo vaikus, rūpintis jų sveikata, išlaikyti juos, atsižvelgiant į jų fizinę ir protinę būklę sudaryti palankias sąlygas visapusiškai ir harmoningai vystytis, kad vaikas būtų parengtas savarankiškam gyvenimui visuomenėje.

Tėvo ar motinos atsisakymas nuo teisių ir pareigų savo nepilnamečiams vaikams negalioja ir už vaiko auklėjimą bei priežiūrą tėvai atsako vienodai ir bendrai, jie privalo tinkamai auklėti vaikus, antraip gali kilti atsakomybė tiek už vai­ko tė­vų ar glo­bė­jų pa­rei­gų ne­vyk­dy­mą ar­ba vyk­dy­mą prie­šin­gai vai­ko in­te­re­sams, tiek už pačių nepilnamečių vaikų atliktus neteisėtus veiksmus.

Vaiko teises bei laisves ir jų apsaugą nustato Lietuvos Respublikos Konstitucija, šis ir kiti įstatymai bei teisės aktai.

Paminėtina, kad Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme, be kita ko, yra aiškiai įtvirtintos pagrindinės vaiko teisės, t. y. 1) vaiko teisė gyventi ir augti; 2) vaiko teisė būti sveikam; 3) vaiko teisė į individualybę ir jos išsaugojimą; 4) vaiko teisė į asmeninį gyvenimą, asmens neliečiamybę ir laisvę; 5) vaiko teisė į gyvenimo sąlygas; 6) vaiko turtinės teisės; 7) vaiko teisė į gyvenamąjį būstą; vaiko socialinės teisės; vaiko teisė į valstybės paramą ir išlaikymą; 8) vaiko teisė į poilsį ir laisvalaikį; 9) vaikų, priklausančių Lietuvos Respublikos tautinėms bendrijoms (mažumoms), teisės; 10) vaiko pabėgėlio teisės; 11) vaiko teisė dalyvauti vaikų apsaugos programose.

Pažymėtina, kad vaiko teisė būti sveikam garantuojama priemonėmis, leidžiančiomis sudaryti vaikui sveiką ir saugią aplinką, t. y. imtis priemonių, kad vaikas, priklausomai nuo jo amžiaus, būtų saugioje ir sveikoje aplinkoje.

Naujojo Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso (toliau – ANK) 72 str. numato, jog vaiko teisių pažeidimu laikomas neteisėtas trukdymas vaikui naudotis savo teisėmis ir laisvėmis ar kitokia vaiko teises pažeidžianti veika ir tokia veika užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 eurų, o toks pažeidimas padarytas pakartotinai – užtraukia baudą nuo 60 iki 100 eurų.

ANK 73 str. numatyta, kad tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaiko interesams užtraukia įspėjimą tėvams, o padarytas pakartotinai – užtraukia baudą nuo 10 iki 100 eurų arba administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti atitinkamose alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

Kartu paminėtina ir tai, kad BK 158 str. yra numatyta, kad vaiko palikimas laikomas nusikalstama veika, baudžiama baudžiamąją tvarka: „Tėvas, motina ar globėjas arba kitas teisėtas vaiko atstovas, palikęs negalintį savimi pasirūpinti mažametį vaiką be būtinos priežiūros, norėdamas juo atsikratyti, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.“

Nors įstatymai nedraudžia palikti vaiko vieno namuose, tačiau tėvai yra atsakingi už vai­ko sau­gu­mą.

Tėvų valdžia, kaip nustato CK 3.180 str, gali būti apribota laikinai ar neterminuotai, kai tėvai (tėvas ar motina) vengia atlikti savo pareigas auklėti vaikus, piktnaudžiauja tėvų valdžia, žiauriai elgiasi su vaiku, daro žalingą įtaka vaikams savo amoraliu elgesiu arba nesirūpina vaikais. Įvertinus teismų praktiką, galima pastebėti, jog tėvų valdžios apribojamas, pagal šio straipsnio nuostatas, dažniausiai taikomas tais atvejais, kai šeimoje yra piktnaudžiaujama alkoholiu, šeima dažnu atveju jau yra įrašyta į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitą, vaikais nesirūpinama nuolatos, jie paliekami be priežiūros ilgam laikui.

Kilus įtarimų, kad kieno nors namuose yra paliekamas vaikas, kuris dėl savo amžiaus galbūt negali savimi pasirūpinti, ar toks vaikas paliekamas ilgam laikui be maisto ir kitų būtinų dalykų, turėtumėte pareigą kreiptis į savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyrių. Vaiko teisių apsaugos specialistai apsilankytų vaiko gyvenamojoje vietoje, išsiaiškintų situaciją ir, esant reikalui, imtųsi priemonių, kad būtų apgintos vaiko teisės bei geriausi interesai.

Taigi, nors įstatymai nedraudžia palikti vaiko vieno namuose, tačiau tėvai yra atsakingi už vai­ko sau­gu­mą. Todėl prieš palikdami vaiką vieną namuose, turėtų įvertinti jo amžių ir brandą, gebėjimą pasirūpinti savimi bei aplinką, kurioje vaikas lieka.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius