Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisininkė E.Kiznė atsako: viskas, ką turite žinoti apie alimentus ir kasmetį jų didinimą

Alimentai – pinigai, skirti vaikui išlaikyti, turi didėti kasmet. Kaip pasakoja teisininkė Evelina Kiznė, alimentai yra indeksuojami, kitaip – perskaičiuojami kiekvienais metais vasario mėnesį.
Teisininkė Evelina Kiznė
Teisininkė Evelina Kiznė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Alimentai turėtų būti perskaičiuojami kasmet, vasario mėnesį, atsižvelgiant į padidėjusį vartotojų kainų indeksą. Šiais metais alimentų suma turėtų būti dauginama iš 121,7 vartotojų kainų indekso ir gauta suma dalijama iš 100. Taip gausime alimentų dydį, kuris turėtų būti mokamas po indeksavimo. Taigi alimentai didėja kasmet, jei vartotojų kainų indeksas yra lygus arba didesnis nei 101“, – aiškina teisininkė Evelina Kiznė ir priduria, kad alimentų indeksavimas įtvirtintas siekiant visiškai ar iš dalies kompensuoti dėl vartotojų kainų padidėjimo prarastas pajamas, todėl padeda apsaugoti vaikus nuo pasikeitimų rinkoje.

Advokatė tikslina, kad indeksavimą ir alimentus perskaičiuoti turėtų tas iš tėvų, kuris teikia išlaikymą savo vaikams.

„Pavyzdžiui, jeigu tėtis perveda kiekvieną mėnesį išlaikymo sumą, skirtą vaikui, vadinasi, jau vasario mėnesį jis turi perskaičiuoti alimentų sumą ir teikti ją didesnę. Jeigu jis to nepadaro, tuomet mama gali reikalauti gražiuoju teikti didesnį išlaikymą. Nepavykus susitarti, mama gali kreiptis į teismą ir prašyti išduoti vykdomąjį raštą byloje, kurioje buvo priteisti alimentai, ir šį raštą pateikti antstoliams.

Tai nėra teismo sprendimo keitimas, tiesiog išduodamas dokumentas antstoliui, kuris gali priverstinai vykdyti teismo sprendimą ir reikalauti iš skyriumi gyvenančio tėvo didesnės išlaikymo sumos“, – aiškina specialistė ir priduria, kad pastaruoju metu vis daugiau susiduria su klientais, kurie kreipiasi dėl alimentų indeksavimo klausimų.

– Jeigu pora išsiskyrė, ką reikėtų daryti norint gauti alimentus?

– Kai santuoka nutraukiama, bet kokiu atveju privaloma išspręsti visus klausimus, susijusius su vaikais – nuo gyvenamosios vietos iki išlaikymo. Jeigu skyrybos vyksta taikiu būdu, yra pasirašoma sutartis dėl santuokos nutraukimo teisinių pasekmių. Taigi šalys pačios nusprendžia, kokio dydžio išlaikymą suteikti vaikams. Jeigu skyrybos vyksta netaikiu būdu, teismas sprendžia šalių ginčą, tada iš abiejų šalių įrodymų, argumentų, atsižvelgdamas į vaikų poreikius ir turtinę padėtį pats teismas nustato, kokio dydžio išlaikymą reikėtų teikti vaikams.

Atsisakyti alimentų negalima, kadangi tai neatitinka vaikų interesų, tad išlaikymas turėtų būti numatytas nutraukiant santuoką bendru šalių susitarimu.

Jeigu poros nesusituokusios, tačiau kartu augina nepilnamečius vaikus ir išsiskiria, tokių porų pareigos yra vienodos kaip ir buvusių sutuoktinių – tėvai privalo išlaikyti savo vaikus. Tad pirmiausia taip pat siūloma tartis gražiuoju, kad vaikams skyriumi gyvenantis tėvas ar mama pervestų tam tikrą sumą kas mėnesį, skirta jų išlaikymui. Jeigu šalys nori savo susitarimą įforminti ir nustatyti tam tikrą alimentų sumą raštu, tuomet galima sudaryti taikos sutartį ir pateikti ją teismui patvirtinti.

Jeigu gražiuoju susitarti nepavyksta, tuomet vienas iš tėvų, su kuriuo gyvena vaikai, gali kreiptis į teismą ir prašyti, kad alimentai būtų priteisti iš skyriumi gyvenančio tėvo. Prieš tai reikėtų pasinaudoti ikiteismine ginčų sprendimo tvarka ir nuvykti į mediaciją.

– Koks yra vidutinis vaiko išlaikymas ir iki kokio amžiaus mokamas?

– Pagal Lietuvos aukščiausiojo teismo praktiką orientacinis kriterijus priteisiant vaikui išlaikymą, yra minimalus mėnesinis atlyginimas. Tačiau visada atsižvelgiama į individualius vaiko poreikius ir tėvų gaunamas pajamas, jų turimą turtą, sveikatą, kiek išlaikytinių patys tėvai turi ir pan. Minimalus išlaikymo dydis įstatyme nėra numatytas ir yra sprendžiamas individualiai atsižvelgiant į jau išvardintas aplinkybes. Remiantis 2022-ųjų metų teismų sprendimų duomenimis, galima daryti išvadą, kad vidutinis priteistas išlaikymas vaikui buvo apie 276 eurus.

Vaikams tėvai išlaikymą turi teikti iki kol jiems sueina 18 metų, tačiau turint galimybę, išlaikyti turėtų ir suaugusius, bet ne ilgiau nei iki 24-erių metų, kurie pažangiai mokosi ir studijuoja, neturi turto ir pajamų savęs išlaikyti. Jeigu vaikas negauna pajamų ir išlaikymo, dar vadinamo parama, nors pagal esamas sąlygas turėtų gauti, jis, sulaukęs 18 metų, gali kreiptis į teismą ir prašyti priteisti teismo jam paramą iš vieno arba abiejų tėvų.

– Ką reikėtų daryti, jeigu sutuoktinis / sutuoktinė nemoka alimentų? Ar galima juos atgauti atgaline tvarka?

– Jeigu jau įvyko skyrybos, buvo priteistas išlaikymas, tačiau buvęs sutuoktinis ar sutuoktinė nemoka alimentų, reikėtų kreiptis į teismą ir prašyti išduoti vykdomąjį raštą. Išdavus šį raštą galima kreiptis į antstolius, kad alimentai būtų išieškoti, tad alimentai gali būti atgaunami atgaline tvarka.

123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos
123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos

Jei alimentai nebuvo mokami kurį laiką ir dar tik planuojama kreiptis į teismą dėl jų priteisimo, svarbu žinoti, jog tokiu atveju galima prašyti priteisti išlaikymą ne daugiau kaip už trejus metus.

Kalbant apie išlaikymo mokėjimo terminą, tėvai gali susitarti, kurią dieną bus pervedamas išlaikymas ir, pavyzdžiui, jį numatyti santuokos nutraukimo pasekmių sutartyje. Įstatymas nenumato konkrečios mėnesio dienos, kada reikėtų mokėti išlaikymą, tačiau jei tėvai nėra susitarę dėl konkrečios mėnesio dienos, tai reikėtų padaryti (pervesti pinigus) ne vėliau kaip iki paskutinės mėnesio dienos.

– Jeigu nutinka taip, kad sutuoktinis netenka darbo, pajamų, sutrinka sveikata ir negali mokėti priteisto išlaikymo, kaip sprendžiama tokia situacija?

– Svarbiausia taisyklė yra ta, kad tėvai turi dėti visas pastangas tam, kad turėtų pakankamai pajamų ir galėtų teikti išlaikymą vaikams. Išskirtiniais atvejais, jeigu vienas iš tėvų netenka darbingumo ir žino, kad darbingumas neatsistatys, pavyzdžiui, įvykus nelaimei, tokiu atveju galima kreiptis į teismą dėl išlaikymo sumažinimo.

Trumpalaikis darbo netekimas nėra reikšmingas, kadangi abudu tėvai turi rūpintis savo vaikais ir dalintis finansinėmis išlaidomis bei suteikti išlaikymą kiekvieną mėnesį.

Kartu pridėčiau ir tai, kad net jei išlaikymo suma yra priteista bei indeksuojama kiekvienais metais, alimentus galima prašyti padidinti. Pavyzdžiui, jeigu iš esmės pasikeitė tėvų turtinė padėtis, arba iš esmės padidėjo vaikų poreikiai, galima kreiptis į teismą ir prašyti priteisti didesnio dydžio išlaikymą.

Šalys gali susitarti dėl alimentų didėjimo žodžiu arba įforminti savo susitarimą, pavyzdžiui, taikos sutartimi. Jeigu asmuo nesutinka mokėti didesnių alimentų, tuomet tas iš tėvų, su kuriuo auga vaikas, gali kreiptis į teismą ir prašyti didesnio išlaikymo priteisimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius