Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ultragarsinis tyrimas nėštumo metu: ką juo galima nustatyti?

Ultragarsinis tyrimas nėštumo metu yra vienas pagrindinių tyrimų, vertinant vaisiaus vystymąsi ir augimą. Kada jis atliekamas ir kaip jam pasiruošti?
Tyrimas ultragarsu
Tyrimas ultragarsu / 123RF.com nuotr.

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos feisbuko tiesioginės transliacijos rubrikoje „Nėštumas. Gimdymas. Naujagimis. Atsako specialistai" ​papasakojo Vaisiaus medicinos centro vadovė, gydytoja akušerė ginekologė doc. Eglė Machtejevienė. Apie tai išplatintas Kauno klinikų pranešimas.

– Ultragarsinis tyrimas – kas tai?

– Ultragarsinis tyrimas – tai neinvazinis ir vienas pagrindinių tyrimų nėštumo metu, kuomet mes įvertiname vaisiaus raidą, augimą, būklę. Taip pat tikriname, ar nėra tam tikrų nukrypimų nuo įprastos nėštumo eigos.

– Kada šis tyrimas atliekamas?

– Visoms moterims šis tyrimas atliekamas du kartus. Pirmą kartą – 11–13 nėštumo savaitę. Tai vadinama pirmojo nėštumo trečdalio ultragarsinė patikra, kurią gali atlikti jus prižiūrintis gydytojas akušeris ginekologas. Jei nėra jokių nukrypimų nuo normalios nėštumo eigos, to gali pakakti.

Ultragarsinio tyrimo metu gydytojas akušeris ginekologas, tirdamas echoskopu, įvertins, kiek yra vaisių, kiek yra jų vandenų, pasakys, kur yra įsitvirtinusi placenta. Gydytojas taip pat įvertins vaisiaus anatomiją ir pamatuos patį vaisių. Tai labai svarbu, vertinant nėštumo trukmę ir patikslinant gimimo datą.

Jeigu moteris priklauso padidintos rizikos grupei, tuomet prižiūrintis gydytojas akušeris ginekologas arba šeimos gydytojas turėtų duoti siuntimą, jog pacientę reikiami specialistai konsultuotų Perinataliniame centre, pavyzdžiui, Kauno klinikose.

Rizikos grupei priklauso moteris, kuriai gimdymo metu yra daugiau nei 35 metai, jos partneris yra vyresnis nei 42 metų, jeigu praeiti nėštumai buvo komplikuoti, gimė naujagimis su įgimta raidos yda ar šeimoje yra genetinių ligų, apsigimimų ir pan.

Antrasis ultragarsinis tyrimas atliekamas 18–20 nėštumo savaitėmis. Vaisius jau yra didesnis, todėl mes atidžiai tiriame visas jo anatomines struktūras: smegenis, širdį, galūnes. Šio tyrimo metu, jei šeima pageidauja, mes dažniausiai galime pasakyti ir vaisiaus lytį. Taip pat galime patikslinti nėštumo trukmę, įvertinti, kaip auga vaisius, ir sudaryti tolesnį nėštumo ir gimdymo priežiūros planą.

– Kaip tinkamai pasiruošti šiam tyrimui?

– Ultragarsiniam tyrimui specialiai ruoštis nereikia – tik atvykti pas gydytoją akušerį ginekologą paskirtu laiku. Iš pradžių nėščioji supažindinama su tuo, kas tyrimo metu bus stebima. Taip pat moteris skatinama užduoti jai kilusius klausimus tyrimo metu. Taip pat gydytojai pasiteirauja, ar pacientė nori sužinoti vaisiaus lytį, galimą tam tikrą raidos ydų tikimybę ir pan.

– Ar ultragarsinis tyrimas yra tikslus?

– Šio tyrimo metu visada vertiname vaisiaus augimą: matuojame galvą, pilvą, šlaunikaulį ir pagal tai skaičiuojame, koks numatomas jo svoris. Kiekvienas ultragarsinis tyrimas turi tam tikrą paklaidą, ir mes ją nurodome. Dažniausiai kuo didesnis nėštumas, tuo didesnė paklaida gali būti. Tai priklauso nuo kelių dalykų: ultragarsinės aparatūros, kuri naudojama, nuo tiriančio specialisto patirties ir nuo tam tikrų specifinių iššūkių. Pavyzdžiui, kartais sunku nustatyti vaisiaus augimą dėl per mažo kiekio vaisiaus vandenų. Taip pat tikslumas priklauso nuo vaisiaus padėties.

Vertinant vaisiaus augimą, svarbiausias fiksuoti jo augimą dinamikoje. Jei yra įtarimas, kad vaisius per mažas arba per didelis, tuomet atliekame ultragarsinius tyrimus nėštumo eigoje.

Fotolia nuotr./Būsimoji mamytė
Fotolia nuotr./Būsimoji mamytė

– Ką tyrimo metu gydytojai gali nustatyti?

– Kiekvienas ultragarsinis tyrimas turi tam tikrą tikslą. Jei pacientė atvyko, jog būtų įvertinta vaisiaus raida, tai tiriame jo raidą, vertiname visas anatomines struktūras. Šio tyrimo metu galime pamatyti tam tikrą vaisiaus raidos ydą. Tai gali būti širdies patologija, smegenų patologija ar kitos. Dažnai tokias pastebėtas raidos ydas reikia patikslinti, pavyzdžiui, atliekant vaisiaus magnetinį rezonanso tyrimą. Kartais patologiją reikia patikslinti naujagimiui gimus.

Kartais sunku nustatyti vaisiaus augimą dėl per mažo kiekio vaisiaus vandenų. Taip pat tikslumas priklauso nuo vaisiaus padėties.

Pirmojo ir antrojo nėštumo trečdalio metu mes tiriame ir vertiname vaisiaus chromosominių anomalijų žymenis. Juos radę, diskutuojame su šeima dėl tolesnės nėštumo priežiūros. Dažnai siūlome ir kitus ištyrimo metodus, pavyzdžiui, genetinius tyrimus.

Jei vaisiui nustatoma tam tikra patologija, labai svarbi tampa gimdymo vieta. Konsultacijos metu aptariame, kur šis naujagimis turėtų gimti – ar Kauno Perinataliniame centre, ar Vilniaus. Būna ir taip, jog įtarimus dėl patologijos paneigiame, tuomet moteris gali gimdyti toje ligoninėje, kuri yra arčiausiai jos namų.

Atliekant ultragarsinius tyrimus, dažniausiai mes patvirtiname, kad nėštumo eiga yra sklandi. Mums gera nuraminti ir pasakyti, kad neįtariame jokios patologijos.

Kauno klinikose mes turime visą aparatūrą, reikalingą 2D, 3D ir 4D tyrimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius