Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikas ignoruoja tėvų prašymus. Ką daryti?

„Prašau, susitvarkyk savo kambarį“, – sako tėvai savo atžaloms. O jie tiesiog apsisuka ir vėl žaidžia, tarsi negirdėję tėvų prašymo... Vaikai dažnai ignoruoja tėvų prašymus ir šią problemą reikia spręsti kuo anksčiau.
Vaikas tvarko kambarius
Vaikas tvarko kambarius / „Scanpix“ nuotr.

Psichologas ir Kauno suaugusiųjų mokymo centro direktorius Tomas Lagūnavičius dalinasi praktiniais patarimais, kaip auklėti vaikus, kad į prašymus būtų atsiliepta:

  1. Išsiaiškinkite vaiko dabartinius poreikius, paklauskite kas su juo vyksta. Išklausykite vaiką, galbūt pastaruoju metu jį kamuoja įvairios problemos arba tą akimirką jis alkanas, be nuotaikos, nori miego ir kt. Todėl negali susikoncentruoti į jūsų prašymą.
  2. Kalbėkite ir prašykite vaiko mandagiai. Pagalvokite, jeigu su jumis kiti kalba nekultūringai, grubiai jums tiesiog įvyksta atmetimo reakcija, norite priešintis. Todėl elkitės su vaiku taip, kaip norite, kad kiti elgtųsi. Neužmirškite, kad jūs esate vaikui pavyzdys.
  3. Jūsų prašymas turi būti trumpas, aiškus ir konkretus. Tėvams įprasta sakyti „būk geras“, tačiau šis prašymas yra per daug abstraktus vaikams. Nurodykite konkrečiai kokio veiksmo prašote: nelakstyk, paimk, nemušk ir t. t. Prašymas turi būti orientuotas į veiksmą.
  4. Prašydami kalbėkite žemu, gana tyliu balsu. Tokiu atveju vaikas greitai suklus, klausa įsitemps, nes norės išgirsti ką jūs jam sakote. Balso tonas daug gali lemti, ar vaikas jūsų prašymą ignoruos, ar ne.
  5. Perspėkite savo vaiką – jeigu jis neklausys bus tam tikros sankcijos. Verta prisiminti, jog prieš bausmes, jūs turite įspėti vaiką apie galimas pasekmes. Nesiimkite sankcijų prieš vaiką neperspėję – jis nesupras bausmės priežasties.

TAIP PAT SKAITYKITE: Psichologas T.Lagūnavičius: vaikai privalo turėti pareigų namuose. Veiksmų planas

Neteisinkite, kad jis „tik vaikas“, užaugęs supras ir t. t. Nuo mažens auklėkite vaiką taip, kad pagarba tėvams išliktų. Kad ir koks vaikas būtų nepaklusnus, nežeminkite ir nekonfliktuokite su juo. Šie metodai lengvai pritaikomi kasdienybėje ir nesukelia vaikams streso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius