Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vaikų egoizmas: kaip kovoti su „viskas man“ sindromu?

Jūsų vaikas vėl rodo „ožiukus“ namuose, nes vyresnis brolis nedavė žaislo? „Atiduok jam, juk jis mažesnis“, – taip sako dauguma tėvų ir iš karto padaro klaidą. Kitą kartą prekybos centre pasirodžius didesniems „ožiams“ už nenupirktą čiulpinuką jūs griebiate saldainį, sumokate už jį, kad tik pirkėjų žvilgsnius atbaidytumėte. O kur jūsų susitarimas su vaiku?
Mama su vaiku
Mama su vaiku / 123RF.com nuotr.

Iš kur kyla problema? „Savanaudiškumas arba egoizmas – normali žmogaus būsena. Jei jūsų vaikas ne egoistas jis „serga“, nes tai prigimtinis refleksas. O žaislu nenori dalintis su kitais dėl to, kad vaikas saugo jį“, – pasakoja Kauno suaugusiųjų mokymo centro direktorius Tomas Lagūnavičius. Kaip elgtis, kad išvengti „išpūstų“ savanaudiškumo pasireiškimų?

K.Černevičienės nuotr./Tomas Lagūnavičius
K.Černevičienės nuotr./Tomas Lagūnavičius

Pirmiausia, reikia išmokyti vaikus mainytis. Jeigu tai yra įdiegta šeimoje, jūsų atžala nesijaučia nuskriaustas. Žmonės turi įgimtą sąžiningumo jausmą, kuris šioje situacijoje ypač svarbus: „Jeigu aš tau duodu mašinytę, duok man saldainį.“ Mainai gali būti realūs (daiktas į daiktą) ir simboliniai: geri žodžiai, ženklai (lipdukai širdelių, šypsenėlių ir kt.), paslaugos („valandą ilgiau galėsi žaisti su kompiuteriu“), įspūdžiai (nuvažiuoti, pamatyti, aplankyti), galimybė pasirinkti („išsirink ledų skonį“).

Antra, nesureikšminkite vyresnių vaikų socialinio statuso – „tu vyresnis, duok mažesniam broliui“. Pasak psichologo, vyresnės atžalos turi padidėjusį nerimo ir atsakomybės jausmą. Jie jaučia atsakomybę ir kaltę, jei mažajam kas blogo nutiktų. Patariama neakcentuoti didesnių vaikų statuso šeimoje.

Vaikų savanaudiškumas sumažės, jeigu šeima laikysis liberalios šeimos politikos: „Leiskit vaikams investuoti, išmokykite taupyti ir leiskite sprendimus priimti patiems“, – sako T.Lagūnavičius. Be to, taip ugdysite savarankiškumą. Kada pradėti vaiką mokyti? Pasak direktoriaus, jau nuo 3 metų: leiskite išsirinkti spalvą renkantis rūbus, papasakokite apie apdovanojimus, kurie jo laukia, jeigu vaikas bent savaitę pataupys eurą.

Šie išugdyti įgūdžiai nuo mažens bus naudingi ateičiai. Vaikai aiškiai suvokia atlygio svarbą, bet būtina dar tinkamai suformuoti požiūrį į investicijas. Atžalos nuo mažens nekamantinės jūsų dėl kiekvieno saldainio parduotuvėje, jeigu namuose būsite įvedę mainų sistemą. Aptarkite su vaikais visas galimybes ir aiškiai nubrėžkite ribas. Iškelkite vaikams klausimus: dėl ko taupai? Ar pinigai bus investicija (jei eurą pataupysi savaitę, iš tėčio gausi 1,20 euro)? Ar pinigai bus skirti daiktui pirkti?

Nesureikšminkite vyresnių vaikų socialinio statuso – „tu vyresnis, duok mažesniam broliui“.

„Išvardinti metodai tinka liberalioms šeimoms. Neužmirškite, kad turite nustoti siūlyti materialinį atlygį už kiekvieną smulkmeną, konstatuokite jūsų pastebėtas sėkmes, užduokite klausimus, kad pažadintumėte vaiko savigarbą dėl savo poelgių“, – patarimais dalinasi direktorius. Taip išauginsite savarankišką vaiką su mažomis savanaudiškomis apraiškomis (mažomis, nes egoizmas vis dėl to normali žmogaus būsena).

TAIP PAT SKAITYKITE: Apie pinigus: 5 svarbiausi dalykai, kurių mane išmokė tėtis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius