Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2016 rugpjūčio 19d. 09:27

Vaikų gimtadienis gamtoje – ką valgyti ir ko vengti?

Vaikai
Vida Press nuotr. / Vaikai

Nors gamta geru oru nelepina, noras savaitgalį bent trumpam ištrūkti į gamtą ar sodybą užmiestyje niekur nedingsta.

Lauko žaidimai, kita aktyvi veikla ir maisto gaminimas ant laužo ypač vilioja vaikus, kurie dažnai pareiškia norą gamtoje švęsti ir svarbiausią dieną metuose – gimtadienį.

Šventės organizavimas atvirame ore tėvams gali tapti tikru iššūkiu – sveiko maisto gaminimas ir transportavimas reikalauja kur kas daugiau pastangų nei staliuko kavinėje užsakymas. Vis dėlto, pasak sveikatai palankaus maisto technologės ir mitybos ekspertės Ramintos Bogušienės, tokia šventė vaikams padarys žymiai didesnį įspūdį, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į maisto, kurį skanaus mažieji, pasirinkimą.

VšĮ „Sveikatai palankus“ ekspertė Raminta Bogušienė
VšĮ „Sveikatai palankus“ ekspertė Raminta Bogušienė

„Švenčiant vaiko gimtadienį kavinėje ar specialiuose žaidimų kambariuose, susiduriama su pagrindine problema – valgiaraštyje dažniausiai dominuoja riebus, aliejuje keptas, padažuose paskendęs, daug cukraus ir druskos bei mažai skaidulinių medžiagų turintis maistas.

Įprastai pasirinkime iš pagrindinių patiekalų dominuoja picos, keptos bulvytės su padažu ar kiti gruzdinti patiekalai, – sako R.Bogušienė. – Tiesa, net jeigu ir būtų galimybė užsisakyti sveiką patiekalą, vaikai jo greičiausiai nepasirinktų. Priežastys dvi: jei viena šalia kitos yra dvi skirtingos alternatyvos, vis tiek dažniausiai nugalės greiti angliavandeniai (picos, bulvytės ar kt.), taip pat pirmiausia sveikos mitybos principais turėtų vadovautis tėvai ir būti sektinu pavyzdžiu vaikams.“

3 patarimai, ką pagaminti vaiko gimtadieniui

Užkandžiai. Iš anksto namuose ar jau gamtoje galima pasigaminti sveikuoliškų užkandžių, kurie patiks tiek vaikams, tiek ir jų tėvams. Mitybos žinovė siūlo išbandyti sūrio, pomidorų bei linų sėmenų sumuštinukus ant ruginės duonos arba grikių trapučių.

Sumuštiniams taip pat tinka avokado ir išspaustos citrinos užtepėlė, įvairios daržovės bei žalumynai. Taip pat mažuosius svečius galima nustebinti vištienos ir daržovių keksiukais. Vietoje įprastų miltų tešlai, patariama naudoti avižinius dribsnius, bolivinės balandos ar sorų kruopas, grikių arba kukurūzų miltus.

Įdarui puikiai tinka smulkinta vištienos krūtinėlės mėsa bei troškintos sezoninės daržovės – morkos, moliūgai, cukinijos, ankštinės daržovės. Mitybos ekspertė siūlo šiuos keksiukus išbandyti tiems tėveliams, kurie galvoja, kad vaikai nemėgsta daržovių – greičiausiai šis įsitikinimas kartu su kepiniais dings akimirksniu.

Karštas patiekalas. Ant grilio kepta mėsa skanesnė ir sveikesnė nei kaitinama aliejaus pripiltoje keptuvėje, todėl į gamtą verta prigriebti kepsninę ir mėgstamos mėsos.

„Pirmenybę teikčiau šviežiai ruoštai mėsai ir siūlau vengti stipriai sūdytų, rūkytų, vytintų ar konservuotų mėsos gaminių. Ant grilio galima kepti vištienos ir daržovių iešmelius, vištienos petelius ar kulšeles – šie gaminiai vaikams itin patrauklūs, mat juos patogu laikyti rankose, neprireikia didelių kąsnių. Tik atminkite, kad odelę, kuri kepimo metu apsaugo mėsą nuo degėsių, prieš valgant reikėtų pašalinti“, – pataria R.Bogušienė.

Pasak jos, visiškai reikėtų atsisakyti minties ant laužo kepti rūkytas dešreles. Rūkytuose gaminiuose ir pusgaminiuose dažniausiai yra nitritinės druskos, kuri kepimo metu išskiria kancerogenines medžiagas – nitrozaminus. Be to, svarbu atminti, kad net ir prie pačios liesiausios ir lengvai virškinamos mėsos lėkštėje turėtų būti šviežių daržovių.

Receptai
Receptas: Sultingas vištienos blauzdelių šašlykas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.4 / 33
Kaip gaminti
  1. Viščiuko blauzdeles nuplaukite ir pasūdykite.
  2. Į elektrinį trintuvą supilkite pipirus, pusę šaukštelio druskos ir apelsino žieveles, viską susmulkinkite.
  3. Tuomet sudėkite česnakus, aliejų, grietinę, supilkite vienos citrinos sultis ir vėl viską susmulkinkite, baigus sudėkite pusę smulkinto svogūno, kario prieskonius ir dar kartą pasidarbuokite trintuvu.
  4. Gautą masę supilkite ant viščiuko blauzdelių ir 4 val. įdėkite į šaldytuvą.
  5. Į metalinį indelį supilkite vandenį, išspauskite pusės citrinos sultis, sudėkite atšilusį sviestą, paskui indelį pastatyskite prie šašlykinės. Sviestas ištirps, o jūs šiuo mišiniu drėkinkite kepantį šašlyką.
  6. Šašlyką kepkite ant grotelių ar sumovę ant iešmelių.
  7. Taip pat sėkmingai galite iškepti gabalėliais supjaustytą viščiuką.
  8. Šašlyką patiekite su jums patinkančiomis daržovėmis, ryžiais ar duona. Skanaus!

Receptą atsiuntė Egidijus

Ingredientai
Vištiena: 1500.00 g (blauzdelių)
Citrinos: 2.00 vnt.
Grietinė: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (žiupsnelis džiovintų žievelių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirnelių)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5)
Aliejus: 50.00 ml
Karis: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5)
Sviestas: 50.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Daržovių vėrinukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 12
Kaip gaminti

1. Česnakų skilteles nulupkite. Paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite kvadratėliais. Cukiniją supjaustykite 3-4 cm pločio griežinėliais. Žiedinį kopūstą išdalykite žiedynėliais. Ridikėlių lapus nupjaukite.

2. Taip paruoštas daržoves suverkite ant medinių smeigtukų. Vėrinukus talpiai sudėkite į didelį stiklainį. Sudėkite nesmulkintus česnakus ir užpilkite ataušusiu marinatu.

3. Marinatui vandenį užvirinkite su druska ir kvapiaisiais pipirais, nukelkite nuo ugnies ir supilkite aliejų bei citrinų sultis. Atvėsusiu skysčiu užpilkite paruoštus vėrinukus.

4. Taip paruoštos daržovės ilgai negenda.

Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1200.00 g
Ridikėliai 300.00 g
Cukinijos: 400.00 g (2 nedidelės)
Paprikos: 400.00 g (po vieną raudonosios bei geltonosios paprikos ankštį)
Svogūnai: 100.00 g (nedidelių)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š. (arba citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kvapieji pipirai 5.00 g
Vanduo: 1.00 l
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos filė vėrinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 35
Kaip gaminti
  1. Vištieną supjaustykite gabaliukais, sudėkite majonezą, garstyčias ir likusius prieskonius.
  2. Viską gerai išmaišykite ir pamarinuokite per naktį.
  3. Imame medinį iešmelį, ant kurio veriame gabaliuką paprikos, mėsytės, ananaso ir vėl kartokite kol suversite.
  4. Dėkite ant grotelių ir kepkite ant griliaus, kol vištiena gražiai pabals, mėsa išeina labai sultinga ir skani.
  5. Neperkepkite, nes kitaip vištiena bus sausa.
  6. Receptą pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptą atsiuntė Jolanta M., Mažeikiai

Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (filė)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Majonezas: 4.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 g (mėgstamų)
Ananasai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų)
Paprikos: 2.00 vnt.
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos vėrinukai su kariu ir imbierais
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 15
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais ir sumeskite į dubenį.

2. Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.

3. Jogurto indelį iškratykite į dubenėlį ir sumaišykite su smulkintais česnakais, tarkuotais imbierais, kariu ir aitriosios paprikos milteliais. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai tarkuotais juodaisiais pipirais. Marinatą užpilkite ant vištienos ir gerai išmaišykite.

4. Indą uždenkite ir bent parą marinuokite.

5. Marinuotus vištienos gabalėlius suverkite ant iešmelių. Jei naudosite medinius, nepamirškite jų pamirkyti vandenyje.

6. Kepkite įkaitintoje kepsninėje apie 10–12 min.

7. Valgykite su keptomis bulvėmis ir vaisiniu jogurto padažu. Jį paruošite 3 skilteles česnako sumaišiusi su 300 g natūralaus jogurto ir šaukšteliu apelsinų džemo.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Ingredientai
Vištiena: 500.00 g
Jogurtas: 150.00 g
Karis: 3.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 4.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. ((pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. ((pagal skonį))
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Desertai. Galvojant apie saldėsius ir grilį, turbūt daugelis įsivaizduoja Vakarų šalyse itin populiarų ir Lietuvoje vis dažniau gamtoje valgomą desertą – keptus zefyrus. Mitybos ekspertė pataria atsisakyti šio saldumyno, kurio pagrindą sudaro rafinuotas cukrus ir vanduo. Virš ugnies kepami zefyrai greitai apanglėja, tad kartu su didžiule cukraus doze vaikai gaus ir kancerogenų.

Sveika alternatyva šiam desertui galėtų tapti ant laužo kepami vaisių vėrinukai. Pasak R.Bogušienės, ant iešmų patiems verti pasirinktus vaisius ir juos kepti – smagi pramoga visai šeimai. Desertui puikiai tinka ir šviežios uogos bei vaisiai ar jais įdaryti keksiukai.

Receptai
Receptas: Jogurtiniai keksiukai su mėlynėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 11
Kaip gaminti

1. Kiaušinį gerai išplakite šakute. Sukrėskite jogurtą, supilkite aliejų, dar sykį viską gerai suplakite.

2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, abiejų rūšių cukrų, kepimo miltelius ir druską. Sukrėskite kiaušinių ir jogurto masę, gerai išsukite mediniu šaukštu.

3. Sudėkite atšildytas, nuvarvintas mėlynes, išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotas keksiukų formeles (prikrėskite maždaug 1/3 formelės) ir pašaukite į 190 0C karščio orkaitę.

4. Kepkite 20–25 minutes. Palikite atvėsti orkaitėje. Apibarstykite mėlynėmis.

 

Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Jogurtas: 250.00 ml (natūralus)
Aliejus: 100.00 ml
Miltai: 250.00 g
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Mėlynės: 1.00 st. (šaldytos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 18
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su bet kokios rūšies kremine varške ir paprastu bei vaniliniu cukrumi.

2. Į gautą masę po vieną įmaišykite kiaušinius, paskui suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

3. Supilkite grietinėlę ir sukite mediniu šaukštu, kol masė taps vientisa.

4. Suberkite dvi saujas nuplautų ir nusausintų šviežių arba šaldytų spanguolių (galite keisti juodaisiais serbentais) ir atsargiai išmaišykite.

5. Tešlą sukrėskite į formeles ir 20 min. pašaukite į 180 °C karštumo orkaitę.

Ingredientai
Sviestas: 80.00 g
Varškė: 180.00 g (kreminė)
Cukrus: 80.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Miltai: 180.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 80.00 ml (liesesnė)
Spanguolės: 50.00 g (šviežios arba šaldytos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Braškiniai keksiukai su braškių glaistu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 7
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
  2. Ištirpinkite sviestą.
  3. Kiaušinius, ekologišką bei vanilinį cukrų išplakite iki purumo.
  4. Supilkite tirpintą sviestą, pieną ir susmulkintą citrinos žievelę.
  5. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Per sietelį suberkite į mišinį.
  6. Nuplaukite ir smulkiai supjaustykite braškes. Sudėkite į mišinį.
  7. Į keksiukų kepimo formą sudėkite popierinius indelius. Tolygiai išpilstykite mišinį.
  8. Keksiukus kepkite orkaitės viduryje maždaug 10 minučių, kol įgaus auksinę spalvą. (Patikrinkite mediniu iešmeliu. Įsmeikite ir ištraukite – iešmelis turi likti visiškai sausas.)
  9. Prieš tiekdami padenkite glaistu.

Glaistas:

  1. Iki purumo išplakite sviestą, persijotus cukraus miltelius ir braškių miltelius.
  2. Įmaišykite sūrį ir citrinų sultis.
  3. Įmaišykite braškių uogienę.
  4. Keksiukus padenkite glaistu.
Receptas DANSUKKER
Ingredientai
Sviestas: 400.00 g (200 - ištirpinto - keksiukams ir 200 - minkšto, kambario temperatūros - glaistui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (keksiukams)
Cukrus: 270.00 g („Dansukker“ ekologiško cukraus - keksiukams)
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š. („Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile - keksiukams)
Pienas: 200.00 ml (keksiukams)
Citrinos: 1.00 vnt. (1- žievelės - keksiukams ir 0,5 - sulčių - glaistui)
Miltai: 360.00 g (keksiukams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (keksiukams)
Braškės: 100.00 g (šviežių - pjaustytų - keksiukams)
Miltelinis cukrus: 300.00 g („Dansukker“ cukraus miltelių - glaistui)
Braškių milteliai:(glaistui) 2.00 valg. š.
Sūris: 300.00 g (kreminio - glaistui)
Braškių uogienė:(glaistui) 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vaisių vėrinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Obuolius supjaustykite griežinėliais, pašalinkite sėklalizdžius. Griežinėlių kraštuose išpjaukite trikampius, kad išeitų gėlių žiedai.

2. Greipfrutą nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, pašalinkite baltąjį sluoksnį. Griežinėlių kraštuose išpjaukite trikampius.

3. Kivį nulupkite, supjaustykite griežinėliais, kraštus apipjaukite taip, kad išeitų kvadratėliai.

4. Slyvas ir karambolą supjaustykite griežinėliais. Nuo arbūzo nupjaukite žievę, minkštimą supjaustykite kvadratėliais. Ant medinių iešmelių pakaitomis suverkite paruoštus vaisių gabalėlius.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Ingredientai
Obuoliai: 3.00 vnt. (raudonas, geltonas ir žalias)
Kiviai: 1.00 vnt.
Slyvos: 2.00 vnt. (geltonosios)
Karambola: 1.00 vnt.
Arbūzas: 100.00 g (1 riekė)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

R.Bogušienė atkreipia dėmesį, kad valgant gryname ore reikėtų laikytis ir esminių higienos reikalavimų – gendantį maistą vežti ir laikyti šaltkrepšiuose, geriamuoju vandeniu gerai nuplauti vaisius, daržoves, žalumynus, o svarbiausia – rankas.

Taip pat svarbu vengti maisto, kuris didina mikrobiologinės maisto taršos tikimybę – kreminių tortų ir panašių konditerinių gaminių. Jeigu diena pasitaikė karšta, tėveliai turėtų užtikrinti, kad vaikai nepamirštų gerti vandens.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Teisininkai apie Eligijaus Masiulio „paskolos“ legalizavimą: „Tai dar nieko nereiškia“

Verslas

Palangos verslininkai skundžiasi dar neprasidėjus sezonui: neranda darbuotojų

24sek

Kauno „Žalgirio“ sirgaliai: mylimiausią žaidėją nulemia plaukų spalva ir kodėl trečia vieta geriau už auksą

Aktualu

Giedrė Liutkevičiūtė: Konfliktiško pokalbio valdymas

Vardai

Princas Harry ir Meghan Markle pirmą kartą renginyje dalyvavo jau kaip vyras ir žmona

Aktualu

Artėjant svarbiam viršūnių susitikimui Šiaurės Korėja griežtina toną

Verslas

Įvertintas Darbo kodekso poveikis: yra trūkumų ir privalumų, bet išvadoms dar anksti

Menininkas Italijoje kuria „Fiat 500“ skulptūrą iš marmuro

Vardai

Švedų didžėjaus Avicii laidotuvės bus privačios: dalyvaus tik artimiausi žmonės

22 kartus į Everestą užkopęs nepalietis pagerino savo paties pasiektą pasaulio rekordą

Pasaulis kišenėje

Naujutėlaitis milžinas už 625 milijonus: į Klaipėdą atplaukė ką tik pakrikštytas kruizinis laivas

Verslas

Po šešerių metų tyrimo Europos Komisija skelbs sprendimą dėl „Gazprom“

24sek

NBA komandos vadovas: kodėl „Raptors“ neišmainys Jono Valančiūno?

Vardai

Pirmagimio besilaukianti Greta Lebedeva: „Svajojam apie du ar tris vaikučius, kaip Dievas duos“

Pasaulis kišenėje

Turkiškų atostogų prisiminimai: kaip namuose pasigaminti tikrą kebabą

Vardai

Karališkų vestuvių svečiai „eBay“ aukcione parduoda šventėje gautas dovanas: kaina kyla tūkstančiais

Gyvenimas

8 kasdieniai įpročiai, kurie padės dietos rezultatais džiaugtis ilgiau

Maistas

Druskininkuose gurmaniški kepsniai čirškės ant rankų darbo šedevro

Aktualu

Vilniaus kolegijos nauja direktore išrinkta Ž.Jankauskienė

Aktualu

Papiktino užtvertas Kauno klinikų vaistinės įėjimas neįgaliesiems: įrengia ir nenaudoja?

Naujienos

Aktualu

Teisininkai apie Eligijaus Masiulio „paskolos“ legalizavimą: „Tai dar nieko nereiškia“

Verslas

Palangos verslininkai skundžiasi dar neprasidėjus sezonui: neranda darbuotojų

24sek

Kauno „Žalgirio“ sirgaliai: mylimiausią žaidėją nulemia plaukų spalva ir kodėl trečia vieta geriau už auksą

Aktualu

Giedrė Liutkevičiūtė: Konfliktiško pokalbio valdymas

Vardai

Princas Harry ir Meghan Markle pirmą kartą renginyje dalyvavo jau kaip vyras ir žmona

Aktualu

Artėjant svarbiam viršūnių susitikimui Šiaurės Korėja griežtina toną

Verslas

Įvertintas Darbo kodekso poveikis: yra trūkumų ir privalumų, bet išvadoms dar anksti

Menininkas Italijoje kuria „Fiat 500“ skulptūrą iš marmuro

Vardai

Švedų didžėjaus Avicii laidotuvės bus privačios: dalyvaus tik artimiausi žmonės

22 kartus į Everestą užkopęs nepalietis pagerino savo paties pasiektą pasaulio rekordą

Pasaulis kišenėje

Naujutėlaitis milžinas už 625 milijonus: į Klaipėdą atplaukė ką tik pakrikštytas kruizinis laivas

Verslas

Po šešerių metų tyrimo Europos Komisija skelbs sprendimą dėl „Gazprom“

24sek

NBA komandos vadovas: kodėl „Raptors“ neišmainys Jono Valančiūno?

Vardai

Pirmagimio besilaukianti Greta Lebedeva: „Svajojam apie du ar tris vaikučius, kaip Dievas duos“

Pasaulis kišenėje

Turkiškų atostogų prisiminimai: kaip namuose pasigaminti tikrą kebabą

Vardai

Karališkų vestuvių svečiai „eBay“ aukcione parduoda šventėje gautas dovanas: kaina kyla tūkstančiais

Gyvenimas

8 kasdieniai įpročiai, kurie padės dietos rezultatais džiaugtis ilgiau

Verslas

Konservatoriai siūlo pluoštą lengvatų auginantiems vaikus

Verslas

Seimas leidžiasi į diskusijas, ar uždrausti azartinių lošimų reklamą

Interviu 24sek

Mindaugas Kupšas į Kiniją traukia su nežinia: „Tikiuosi, kad treneris kalbės angliškai“

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Melga

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką