-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžios sprendimas privertė tėvus sukti galvą: su kuo vaikai liks namuose? Išaugo auklių paklausa

Vyriausybė, siekdama užkirsti kelią koronaviruso (COVID-19) plitimui, ketvirtadienį priėmė sprendimą – dviem savaitėms visoje Lietuvoje stabdoma ugdymo įstaigų (darželių, mokyklų, aukštųjų mokyklų) veikla, tėvams suteikiama galimybė gauti nedarbo išmokas. Ką būtina žinoti tėvams ir kokių sprendimų jie imasi – su kuo namuose paliks vaikus? Ar šiomis dienomis išaugo auklių paklausa?
Mama moko dukrą namuose
Mama moko dukrą namuose / 123RF.com nuotr.

Ką turi žinoti tėvai?

Susiklosčiusius neeilinei situacijai Lietuvoje, kai dviem savaitėms – nuo kovo 13 iki 24 d. – visoje šalyje stabdomas ugdymo įstaigų darbas, o Vilniuje miesto savivaldybės sprendimu – net penkioms savaitėms – nuo kovo 13 iki balandžio 17 d. – šeimos susiduria su iššūkiais – ką daryti, su kuo namuose palikti vaikus: kviestis į pagalbą senelius, samdyti auklę, o gal patiems likti dirbti namuose ar imti nedarbingumo pažymėjimą?

Keletas aspektų, kuriuos reikėtų žinoti mažamečių vaikų turintiems tėvams.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, jaunesni nei 6 metų vaikai arba vaikai su negalia, atsižvelgiant į jų specialiuosius poreikius, be objektyvios būtinybės neturėtų būti paliekami vieni, juos turėtų prižiūrėti arba suaugusieji, arba vyresni nei 14 metų paaugliai. Tai reiškia, kad sustabdžius ugdymo procesą mokinukai jau galėtų pabūti vieni namuose, o darželinukams reikėtų vyresniųjų priežiūros.

Sustabdžius ugdymo procesą mokinukai jau galėtų pabūti vieni namuose, o darželinukams reikėtų vyresniųjų priežiūros.

Tėvai ar globėjai gali prašyti darbdavio galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Jeigu darbdavys neįrodo, kad nuotolinis darbas sukeltų per dideles sąnaudas, jis privalo tenkinti darbuotojo prašymą dirbti nuotoliniu būdu ne mažiau kaip 1/5 viso darbo laiko, kai to pareikalauja nėščia, neseniai pagimdžiusi ar krūtimi maitinanti darbuotoja, taip pat – darbuotojai, auginantys vaiką iki 3 metų, vieni auginantys vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų.

Kai švietimo įstaigoje paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, darželinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai ar globėjai gali kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų. Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Išmoką tėvai galės gauti ir atgaline data.

Tėvai arba globėjai gali prašyti darbdavio suteikti atostogas – kasmetines arba nemokamas. Vaiku gali pasirūpinti kiti tėvų parinkti asmenys: seneliai, vyresni broliai ar seserys ir pan.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį surengtoje trumpojoje spaudos konferencijoje dėl patvirtintų dar trijų naujų koronaviruso atvejų pabrėžtinai rekomendavo nevežti vaikų seneliams ir nesikviesti senelių į namus prižiūrėti vaikų, jei šeima pastaruoju metu yra grįžusi iš šių rizikingomis laikomų šalių: Kinijos, Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos, Singapūro, Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos ir visos Italijos. Penktadienį į šį sąrašą įtrauktos dar aštuonios šalys: Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija ir Egiptas.

Tėvų sprendimas – prižiūrės patys arba seneliai

Ką mano apie susiklosčiusią padėtį, kokie tėvų atsiliepimai, pasiteiravome Lietuvos tėvų forumo (LTF) tarybos narių.

„Yra priimtas nutarimas, kad turime saugotis, mes tą nutarimą turime gerbti. Yra išvardytos kelios galimybės, kaip tėvai gali pasirūpinti mažamečiais vaikais: 14 dienų pasiimti nedarbingumo pažymėjimą, dirbti nuotoliniu būdu arba pasinaudoti atostogomis. Taigi galimybių siūlomų yra, realiai viskas įsibėgės tik nuo pirmadienio, tad pamatysime, kaip tai veiks, iš anksto sunku ką nors ir sakyti.

Žinoma, sunkumų tai sukelia – ir tėvams, ir darbdaviams, ir jų dar bus, vienaip ar kitaip padariniai irgi bus juntami“, – sakė LTF tarybos narė Indrė Pavinkšnienė, pati turinti mažamečių vaikų ir planuojanti imti nedarbingumo pažymėjimą.

15min GYVENIMUI apklausus pačius tėvelius matyti, kad sprendimų amplitudė varijuoja. Dirbantys biuruose ir laisvai galintys savo darbą perkelti į namus, susitarė su vadovais ir nuo penktadienio vienas iš tėvų liko dirbti namuose ir prižiūrėti mažamečių vaikų. Šeimos teigė, kad tokio plano ketina laikytis ateinančias savaites, o jei namuose likusiam dirbti vienam tėvų prisireiktų išvykti darbo reikalais, jį pavaduotų kitas.

Tiesa, namuose likę dirbti tėvai juokauja, kad dabar jaučiasi lyg dirbdami trim etatais – ne tik savo darbus turi suspėti, bet ir pasirūpinti vaiku: „Ryte kepu blynus vaikams ir medijos planą klientams“, – juokdamasi sakė viena mamų.

Kiti patvirtino, kad darbas iš namų „reikalauja“ nuolaidų vaikams – dėl ramybės, kad likęs namuose tėtis ar mama galėtų dirbti, šie filmukus žiūri triskart daugiau nei įprastai. „Ir dar nuolat vyksta kova, ar jau atėjo laikas žiūrėti filmuką“, – apie padėtį namuose pasakojo vienas tėčių.

Yra ir tokių šeimų, kurių situacija išsisprendė tarsi savaime. Kadangi sustabdyta ugdymo įstaigų veikla, mokytojai taip pat lieka namuose ir gali prižiūrėti mažametį vaiką. Tokiu atveju kitas šeimos suaugusysis lieka dirbti įprastu režimu.

Neturintys galimybės neiti į darbą ir dirbti iš namų, vaikus planuoja išvežti pas senelius į mažesnį miestelį, kiti – senelius kuriam laikui pasikviesti į svečius.

Kiti vaikų priežiūra nutarė dalytis pusiau – dalį dienos prižiūri močiutė, kitą dalį pasidalija patys tėvai. Neturintys galimybės neiti į darbą ir dirbti iš namų, vaikus planuoja išvežti pas senelius į mažesnį miestelį, kiti – senelius kuriam laikui pasikviesti į svečius. Tik šiuo atveju derėtų atkreipti dėmesį į aukščiau sveikatos apsaugos ministro išsakytą rekomendaciją.

Kai kurie tėvai pasidalijo žinia, kad pasiūlymų prižiūrėti vaiką sulaukia iš kaimynų. Nedirbančios mamos, kurios leidžia laiką namuose su mažamečiais vaikais, skelbia, kad, pavyzdžiui, nuo pirmadienio, kovo 16 d., dvi savaites savo namuose gali prižiūrėti nesergantį kaimynų vaiką, kurio amžius atitinka jos pačios vaikų.

Išaugo auklių pasiūla ir paklausa

Yra tėvų, kurie šioje situacijoje negali išsiversti be auklės, todėl arba pratęsė savo auklių darbą, arba suskubo bent dviem savaitėms ją pasisamdyti. Dėl susiklosčiusios padėties per pastarąsias dvi dienas juntamai išaugo tiek auklių pasiūla, tiek paklausa.

Kad išaugo pasiūla, galima daryti išvadą sekant skelbimų platformą superaukle.lt, kur penktadienį per valandą įdėta apie 20 skelbimų, kai dar kovo pradžioje per dieną būdavo įdedama apie 10. Auklėmis siūlosi dirbti ir jaunos 19 metų merginos, ir vyresnio amžiaus, pavyzdžiui, 71 metų, moterys.

Daugiausia visi prašo auklės dviem savaitėms, su galimybe pratęsti iki penkių, jei būtų pailgintas karantino laikotarpis.

Kad juntamai išaugo auklių paklausa, patvirtino agentūros „Auklė“ įkūrėja ir direktorė Neringa Ramanauskienė.

„Labai išaugo. Nuo ketvirtadienio (kovo 12-osios – aut.) nespėjame kelti ragelio, – sakė N.Ramanauskienė. – Daugiausia visi prašo auklės dviem savaitėms, su galimybe pratęsti iki penkių, jei būtų pailgintas karantino laikotarpis. Mūsų agentūra yra uždara, turime aukles, kurios čia dirba jau daug metų. Per šias dvi dienas (ketvirtadienį ir penktadienį - aut.) aštuonios auklės jau buvo įdarbintos, dar laukiančių pasiūlymų yra dvylika.“

Agentūros „Mama ir auklė“ vadovė, knygos „Kaip pasirinkti auklę“ autorė Ieva Augustinienė teigė pirmiausia pokytį pastebėjusi nuolatinių klientų atžvilgiu: „Tie, kurie jau planavo atsisakyti auklės, nes vaikutis užaugo, planus atidėjo, o tie, kurie planavo ieškotis auklės vėliau, pavyzdžiui, nuo vasaros ar rudens, tas paieškas paskubino.“

Pasak moters, dabar rinkoje motyvuotų auklių yra labai mažai, bet šiuo metu matyti, kad padaugėjo impulso pagautų kandidačių.

„Neseniai dėjome skelbimą į cvbankas.lt, iš daugybės atsiuntusių CV kandidačių iš tiesų darbo norinčių buvo tik keletas, – sakė I.Augustinienė, pridūrusi, kad agentūra dirba tik su kruopščiai atrinktomis kandidatėmis ir tam būtina atvykti į atranką.

– Ketvirtadienį tiek internete, tiek telefonu auklės sujudo: siūlosi dirbti net visiškai nebuvusios su vaikais. Naivių tėvelių irgi pasitaiko, dėl to neramu. Žinoma, galbūt atsiras daugiau jaunų žmonių, kurie atras auklės darbą.

„Padirbėti per koronavirusą“ siūlosi ir mokyklą bebaigiančios merginos, ir mažiau darbo virtuvėje turinčios moterys. Kai kas nuoširdžiai nori padėti. Viena auklė buvo pasiryžusi eiti pas privačius gydytojus, pasiimti pažymą, kad neserga koronavirusu.“

123RF.com nuotr./Auklė prižiūri mergaitę
123RF.com nuotr./Auklė prižiūri mergaitę

Pasiūlymas dirbti biure įkurtame „darželyje“

N.Ramanauskienė pasakojo, kad tarp ketvirtadienį ir penktadienį skambinusiųjų – ne tik šeimos, bet ir keletas įmonių, kurios norėtų pasamdyti auklę biure įkurtam vaikų „darželiui“.

„Skambino keletas įmonių, norinčių pasisamdyti auklę. Jie planuoja skirti kambarėlį, kuriame būtų prižiūrimi vaikai nuo 2 iki 7 metų, gal net ir vyresni. Aš šiuo klausimu suabejojau. Tu nežinosi, kur tą vaiką atvedei – jei dirba suaugusieji, galbūt kuris jų yra užsikrėtęs. Man iškilo rizikos veiksnys, todėl gražiai ir atsakiau, kad šiuo atveju nenorėčiau siųsti auklių dirbti biuruose“, – paaiškino agentūros vadovė.

Jau minėjome, kad bendruomenėse plinta kaimynių pasiūlymai prižiūrėti panašaus amžiaus vaikus, o socialiniuose tinkluose – skelbimai, kur greituoju būdu įkuriami „nauji namų darželiai“ ir į juos kviečiama atvesti vaikus. Tokių skelbimų sakė mačiusi ir auklių agentūros vadovė N.Ramanauskienė.

„Žinokit, aš truputį šokiruota. Darželius uždaro, o bute galima pririnkti, kad ir iki 15 vaikų. Jei jau pasakyta būti namuose, tai ir būkime visi namuose. Pati gyvenu Antakalnyje (Vilniuje – aut.), nežinau, kiek jau mačiau tokių pasiūlymų atvesti vaikus pas kažką į butą.

Žinokit, aš truputį šokiruota. Darželius uždaro, o bute galima pririnkti, kad ir iki 15 vaikų.

Žmonės skelbiasi, kad jie ir būrelius visokius organizuoja, ir pan., bet juk ir būreliai uždaromi. Ketvirtadienio vakarą skaitydama tuos skelbimus tikrai buvau pasibaisėjusi“, – apie žmonių neatsakingumą ir bandymą pasipelnyti iš situacijos kalbėjo pašnekovė.

Paklausta, ar agentūros auklės imasi kokių nors apsaugos priemonių, eidamos į namus prižiūrėti vaikų, N.Ramanauskienė sakė, kad auklės naudoja dezinfekcinį skystį rankoms, naudotų ir kaukes, bet jų, deja, nėra.

„Pati ketvirtadienį buvau vaistinėje ir būčiau nupirkusi kaukių auklėms, bet, kad jų nėra. Perskambinau ir kitas vaistines, niekas nebeturi“, – sakė auklių agentūros vadovė.

Auklių valandiniai įkainiai kol kas nekinta

Pasiteiravus, ar dėl šios susiklosčiusios situacijos kaip nors keičiasi auklių įkainiai, galbūt jie irgi išaugo, N.Ramanauskienė atsakė nesulaukusi auklių, einančių dirbti dviem ar penkioms savaitėms, pageidavimų, jog joms būtų mokama daugiau, ir pridūrė, kad džiugu, jog jos agentūros auklės nelinkusios pasinaudoti šia situacija. Dviem ar penkioms savaitėms einančių dirbti auklių valandinis įkainis šioje agentūroje svyruoja nuo 5–7 eurų.

Kitos auklių agentūros vadovė I.Augustinienė teigė, kad kol kas sunku prognozuoti, kaip bus su auklių atlyginimais.

„Nes veikia du svertai: auklių reikės daugiau, tačiau yra daug žmonių, kurie „dirba iš namų“ arba nedirba. Pastaruoju metu Vilniuje žemiausia gerų valandinių auklių kaina buvo kilstelėjusi nuo 5 iki 6 eurų, tačiau sūpuoklės dar svyruoja.

Mūsų agentūra neuždirba iš auklių atlyginimo, mums mokamas auklės parinkimo mokestis. Kol kas savo kainų nekeičiame, stebime situaciją“, – padėtį komentavo pašnekovė.

Kadangi auga auklių paklausa ir kai kurie tėvai, neturėdami laiko ilgoms paieškoms, gali griebtis pirmo pasitaikiusio varianto, I.Augustinienė pasidalijo keletu patarimų, ką reikėtų žinoti tėvams.

Svarbu daug sužinoti apie auklę, ją pažinti, tačiau tikrai nepatariu to daryti telefonu. Geriau susitikite lauke, bet būtinai gyvai.

„Svarbu daug sužinoti apie auklę, ją pažinti, tačiau tikrai nepatariu to daryti telefonu. Geriau susitikite lauke, bet būtinai gyvai. Tokia auklių bendravimo specifika – jos nemoka derėtis ir nemoka bendrauti telefonu. Taip pat nepatarčiau žmonių kviestis į namus – kvieskite ir su vaiku supažindinkite tik jūsų atsirinktą kandidatę. Būtinai paprašykite jos dokumento“, – rekomendavo auklių agentūros vadovė.

Vilniaus savivaldybė pasirūpins dirbančių medikų vaikais

Vilniaus miesto savivaldybė penktadienį popiet išplatino pranešimą, kad, suprasdama medikų darbo svarbą šiuo periodu, priėmė sprendimą, kuris padės medikams tęsti darbą ir nesukti galvos dėl vaikų priežiūros.

Nuo pirmadienio, kovo 16 d., savivaldybė įpareigojo ikimokyklinio ir pradinio ugdymo paslaugas teikiančias įstaigas organizuoti ir užtikrinti vaikų, augančių medicinos sektoriaus įstaigų darbuotojų šeimose, ugdymą ir priežiūrą.

„Šiuo metu svarbiausi žmonės valstybėje – medikai ir juos aptarnaujantis personalas. Dėl koronaviruso grėsmės uždarius ugdymo įstaigas kyla rizika, kad sumažės medikų, kurie turės išeiti atostogų vaikų priežiūrai, gretos. Todėl nedelsdami reaguojame ir sudarysime jiems sąlygas savo vaikus palikti mažose grupėse. Tai bus vienintelė grupė, kuriai taikoma išimtis dėl vaikų darželių – labai tikiuosi visuomenės supratimo ir palaikymo“, – sprendimą komentavo Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Tai bus vienintelė grupė, kuriai taikoma išimtis dėl vaikų darželių.

Atsižvelgdama į tai, kad koronavirusas, kaip rodo užsienio patirtis, pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms, Vilniaus savivaldybė siūlo, kad vaikų priežiūros grupėse dirbtų jaunesnio amžiaus darbuotojai. Taip pat svarbu, kad grupėse vaikų skaičius būtų ne didesnis nei keturi.

„Vaikų darželiai ir pradinės mokyklos įpareigojami priimti vaikus nuo 7 iki 19 val., o esant poreikiui grupės turi dirbti ir ilgiau – privalu atsižvelgti į tėvų užimtumą vykdant tiesiogines pareigas“, – sakė sostinės vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Vaikų priežiūros paslaugos turės būti teikiamos visų kategorijų medicinos sektoriaus darbuotojams: nuo gydytojo iki valytojo. Tiek valdiškų, tiek teikiančių pirminės sveikatos priežiūros paslaugas privačiai medicinos įstaigų darbuotojai dėl papildomos informacijos raginami kreiptis į savo vaikų nuolatines ugdymo įstaigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius