-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vystyti kūdikį ar iškart – į šliaužtinukus? Ergoterapeutės komentaras

Kiekviena mama ir tėtis turi savo kūdikio priežiūros ir vaikų auklėjimo metodus. Štai anksčiau naujagimiai buvo vystomi ir dabar galime iš mamų ar močiučių išgirsti tokia rekomendaciją. O ką apie tai mano gydytojai?
Kūdikis
Kūdikis / 123RF.com nuotr.

Santarų klinikų Vaikų ligoninės Neonatologijos centre dirbanti ergoterapeutė Judita Dovydėnaitė atsako į aktualius klausimus apie kūdikių vystymą.

Asmeninio archyvo nuotr. /Judita Dovydėnaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Judita Dovydėnaitė

– Anksčiau kūdikiai buvo vystomi lyg į „kokoną“, negalėjo laisvai judėti. Ir dabar kai kurie tėvai mano, kad tai geras būdas kūdikiui jaustis patogiai ir ramiai. Ar vystymas turi privalumų, o gal kaip tik – tik trūkumų?

– Kūdikio vystymas yra praktika, kuri naudojama įvairiose pasaulio šalyse jau daugybę metų. Keičiantis kūdikio priežiūros praktikoms, vystymas yra dažna diskusijų kelianti tema.

Mintis, kad suvystytas kūdikis jaučiasi ramiau ir saugiau, yra paprastai paaiškinama. Gimda paskutinius vaisiaus vystymosi mėnesius suteikia erdvę, kurioje judėjimas yra labai apribotas. Ši apribota erdvė suteikia saugumo jausmą besivystančiam vaisiui.

Vaisius gauna taktilinę (lytėjimo) ir proprioceptinę (receptoriai yra raumenyse ir sąnariuose) stimuliaciją, kuri pasižymi centrinę nervų sistemą raminančiu poveikiu. Gimęs naujagimis patenka į pasaulį, kuriame staiga atsiranda daug vietos jo dar sąmoningai nekontroliuojamiems judesiams.

Neapribotoje erdvėje naujagimis kartais gali jaustis nesaugiai, būtent todėl geriausiai ir ramiausiai jis jaučiasi šiltame mamos ar tėčio glėbyje. Jei naujagimis ar kūdikis labai neramus, jam sunku užmigti ar miegodamas jis dažnai nubunda, vienas iš būdų jam padėti iš tiesų galėtų būti vystymas. Suvysčius kūdikį galima jam padėti pasijusti taip, lyg jis ir vėl būtų mamos pilve.

Vystymas tikrai turi privalumų, tačiau svarbu, kad jis būtų naudojamas tinkamai. Visų pirma, vystymo paskirtis turėtų būti tik migdymui ar raminimui, kai vaikelio kitais būdais nuraminti nepavyksta.

Kitu metu, kai kūdikis būdrauja ar yra ramus, vystyti jo nereikėtų. Taip pat svarbu, kad kūdikis būtų vystomas laikantis tam tikrų principų. Suvystyto kūdikio judesiai turėtų būti apribojami, tačiau ne suvaržomi taip, kad kūdikis negalėtų pajudėti.

Jei naujagimis ar kūdikis labai neramus, jam sunku užmigti ar miegodamas jis dažnai nubunda, vienas iš būdų jam padėti iš tiesų galėtų būti vystymas.

Tėveliai turi sugebėti laisvai užkišti ranką po vystyklu ties kūdikio krūtine. Jei kūdikis vystomas ištiesiant jo kojas ir tvirtai jas suvystant, didėja rizika išsivystyti klubų displazijai. Tinkamai suvystyto kūdikio kojytes galima lengvai sulenkti per klubų sąnarius.

– Ar tiesa, kad vystymas gali būti susijęs su staigios kūdikio mirties sindromu?

– Jei kūdikis vystomas miego metu, reikėtų laikytis keleto taisyklių. Suvystytas kūdikis turi būti guldomas miegoti ant nugaros. Staigios kūdikių mirties sindromo rizika didėja, jei kūdikis yra suvystomas ir guldomas miegoti ant šono ar ant pilvo. Svarbu atkreipti dėmesį, kad suvystytam kūdikiui nebūtų per šilta, nes perkaitimas taip pat didina SIDS riziką.

Dar vienas svarbus aspektas, į kurį reiktų atkreipti dėmesį, jei kūdikis vystomas miegui, tai ar kūdikis jau moka pats apsiversti ant pilvo, ypač miego metu. Vos tik tėvai pastebi, kad kūdikis jau sugeba pats apsiversti ar aktyviai mokosi tai daryti, reikėtų nustoti kūdikį vystyti miego metu.

123RF.com nuotr./Kūdikio masažas
123RF.com nuotr./Kūdikio masažas

– Ar patartumėte vystyti kūdikį? O gal netaikyti šio metodo?

– Jei kūdikis yra labai jautrus, jį sunku užmigdyti, tuomet vystymas yra tinkamas būdas padėti kūdikiui. Jei stebėtume naujagimį ar kūdikį, kuris yra neramus, galėtume pamatyti, kad jis suveda savo rankas kartu, plaštakos liečia viena kitą arba yra keliamos prie burnos ar veiduko – šitaip kūdikis pats save ramina.

Todėl aš rekomenduočiau bandyti kūdikį vystyti taip, kad jo rankytės būtų sulenktos ir suvestos kartu ties krūtine ar burnyte. Tokiu būdu ne tik padedame kūdikiui nurimti, tačiau ir skatiname pačio kūdikio savireguliaciją. Taip pat galima išbandyti ir kitus veiksmingus kūdikio raminimo metodus kaip oda prie odos kontaktas, nešiojimas, supimas ar lopšinės.

– Kaip vystymas gali paveikti kūdikį fizine, emocine, psichologine prasme?

– Jei kūdikis vystomas, kai reikia padėti jam nusiraminti ar ramiau miegoti, vystymas neigiamo poveikio kūdikio fizinei ar psichinei raidai neturi. Žinoma, vystymas neturėtų pakeisti mamos ar tėčio artumo ir dėmesio, nes būtent tai yra svarbiausia kūdikiui, kuris yra jautrus ar neramus. Vystymas neturėtų varžyti kūdikio judesių, jei kūdikis yra ramus. Galimybė laisvai judėti ir tyrinėti aplinką yra viena svarbiausių sąlygų gerai kūdikio fizinei ir psichinei raidai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius