-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmona į darbą, vyras – namuose: metus su dukra praleidęs Justas šį sprendimą laiko geriausiu visai šeimai

Justas Rožėnas – keturių vaikų tėtis. Gimus jauniausiai dukrai pirmuosius jos gyvenimo metus su mergaite namuose buvo mama, o vėliau dar metus vaiko priežiūros atostogas pasiėmė tėtis. Pasak Justo, tai buvo vienas geriausių sprendimų visiems. Portalui 15min jis sutiko papasakoti, kokias pamokas vyrams duoda metai „namuose“ su vaiku, kaip tai veikia santykius su atžala, antrąja puse ir kokie iššūkiai buvo sunkiausi.
Justas Rožėnas su dukryte pirmąją tėvystės atostogų dieną.
Justas Rožėnas su dukryte pirmąją tėvystės atostogų dieną. / Asmeninė nuotr.

„Išskirčiau tris dalykus: pirmiausia tai šeimos įpročių pakeitimas, antras – galimybė pailsėti (aišku – tam tikra prasme). Ir trečias dalykas – kad į darbą grįžti tikrai su naujom jėgom. Man asmeniškai – tai buvo tikrai geriausias sprendimas visomis prasmėmis“, – tikino Justas.

Į atostogas – po pirmojo dukros gimtadienio

Jis prisimena, kad į tėvystės atostogas iškeliavo 2021 m. birželį – dukrytei tuomet buvo kiek daugiau nei vieneri. „Tuometinius darbdavius iš anksto buvau įspėjęs, kad išeisiu vaiko priežiūros atostogų. Su žmona dar prieš laukiantis ir jau laukiantis dukros buvome apsisprendę. Žinoma, nebuvo taip, kad jau išskaptuota akmenyje – sakėme, „jeigu viskas bus gerai“, aš išeisiu vaiko priežiūros atostogų, kai vaikui bus vieneri metai. Kadangi viskas buvo gerai, taip ir padarėme“, – pasakojo pašnekovas.

Seif Eddin Khayat / Unsplash nuotr./Tėtis ir kūdikis
Seif Eddin Khayat / Unsplash nuotr./Tėtis ir kūdikis

Tiesa, jis neslėpė, kad prieš priimant galutinį sprendimą jautė baimę ir nerimą.

„Buvo ryžto klausimas – čia kaip kad šokti į vandenį, nors žinai, kad šalta. Tai, nors ir jaudiniesi, bet imi ir įšoki. Taip ir aš – ėmiau ir išėjau. Teisingiausias žodis, ką tuomet jaučiau, galbūt būtų „nedrąsu“. Pirmiausia – dėl finansinių dalykų. Be abejo, man išėjus į vaiko priežiūros atostogas, sumažėjo šeimos pajamos, nes valstybės išmoka mažesnė nei gaunamas atlyginimas. Matyt, šitas buvo pagrindinis nedrąsumas. <...> Kitas dalykas – kad nežinai, kaip reikės gyventi pasikeitus rutinai. Buvau įpratęs dirbti, tad buvo truputėlį nedrąsu <...>“ – atvirai apie jausmą prieš išeinant į vaiko priežiūros atostogas pasakojo Justas.

Čia kaip kad šokti į vandenį, nors žinai, kad šalta. Tai, nors ir jaudiniesi, bet imi ir įšoki. Taip ir aš – ėmiau ir išėjau.

Pradžia priminė tikras atostogas

Laikas parodė, kad nerimauti tikrai nebuvo dėl ko – dabar vyras šį gyvenimo etapą vadina tikromis atostogomis ir džiaugiasi turėjęs galimybę sąmoningai atsitraukti nuo darbo ir visą savo laiką skirti dukrai, žmonai ir kitiems šeimos nariams.

„Sakyčiau, kad tai tikrai buvo atostogos. Iki šio mes kalbame, kad tai buvo geras laikas visai šeimai. Aš pats labai pailsėjau, manau, kad į darbą grįžau kūrybiškesnis, produktyvesnis. Kalbant apie namus, man regis, ir šeimai buvo gerai. Žinoma, nebuvo taip, kad aš perėmiau automatiškai visą buitį – tikrai ne, bet kažkiek daugiau, pvz., gaminau valgyti dažniausiai aš <...>“, – kalbėjo pašnekovas.

Sakyčiau, kad tai tikrai buvo atostogos. Iki šio mes kalbame, kad tai buvo geras laikas visai šeimai.

Kadangi „atostogauti“ jis pradėjo vasarą, kartu su jauniausia dukryte ir tėčiu laiką leido ir vyresnėliai, kuriems tuo metu taip pat buvo vasaros atostogos. Justas prisimena, kad dažną dieną jis su vaikais praleisdavo prie ežero ar kito vandens telkinio.

„Tas laikas su vaikais buvo tikrai labai kokybiškas. Būdavo, atsikeli ne anksti ryte, bet, pavyzdžiui, viduryje dienos ir klausi, ką veiksim? Nutariam kartu, kur važiuojame, ką veikiame. Buvo labai gera. Man atrodo, kad pradžioje aš tikrai pailsėjau“, – prisipažino Justas.

Brittani Burns / Unsplash nuotr./Tėvas ir dukra (asociatyvi nuotr.)
Brittani Burns / Unsplash nuotr./Tėvas ir dukra (asociatyvi nuotr.)

Didžiausias iššūkis – nuobodulys

Paprašytas prisiminti, ar visgi nebuvo sunkumų, jis suranda ir jų. „Sunkiausia galbūt buvo susitarti su savimi, nes bent jau pradžioje jausdavausi tarsi nieko neveikiu visą dieną. Reikėjo įsivažiuoti, kad tau niekur nereikia būti, tau niekas neskambina ir tu niekam neturi paskambinti, parašyti ir išsiųsti elektroninio laiško. Ilgainiui [kai supranti, kad čia viskas gerai] tai suteikia didžiulį malonumą – jausmas, kad tau nieko daryti nereikia. Palyginus su darbu, kur nuolat lydi stresas, atsakomybė, būti su vaikais man buvo kur kas lengviau“, – tikino metus vaiko priežiūros atostogose buvęs vyras.

Pasak jo, pagrindinis iššūkis, su kuriuo susidūrė „atostogaudamas“, buvo nuobodulys. „Jis apima ne iš karto, bet tada, kai dienos, regis, kartojasi, o tu vis tą patį veiki. Po metų man jau norėjosi grįžti į darbą“, – šypteli jis ir priduria, jog po pusmečio tėvystės atostogose jis iš dalies sugrįžo ir prie kūrybinės veiklos – turėjo užsakymų kaip laisvai samdomas darbuotojas, t.y. freelanceris.

Tiesa, į darbus jis grįžo ne vien dėl noro „kažką veikti“ – šį sprendimą labiausiai lėmė finansinės aplinkybės.

123RF.com nuotr./Tėtis ir dukra. Asociatyvinė nuotr.
123RF.com nuotr./Tėtis ir dukra. Asociatyvinė nuotr.

Geriausi klijai santykiams – laikas kartu

Ar tai, kad tėtis turi galimybę pabūti su vaiku ilgesnį laiką, padeda užmegzti tvirtesnį ryšį? Anot Justo, santykiams toks pabuvimas tikrai daug duoda.

„Su žmona seniai esame pastebėję, kad mūsų santykiui su vaikais vienintelis dalykas svarbus – kokybiškas kartu praleistas laikas. Vaikui visiškai nesvarbu, kad ir kokio jis amžiaus būtų, kas su juo bus – ar mama, ar tėtis. Jeigu kažkuris iš jų praleis su vaiku daugiau laiko, būtent jis taps pagrindiniu ir artimiausiu žmogumi.

Mano ryšys su visais vaikais yra gana stiprus, nes visi daug laiko praleidžiame kartu. Žinoma, tuo metu, kai buvau namuose, su mažąja dukra mano ryšys buvo labai stiprus. Dabar, sakyčiau, kad viskas yra išsilyginę: naktį, kai prireikia, dukrytė kartais kviečia mamą, kartais – mane“, – pasakojo Justas.

123RF.com nuotr./Tėtis su vaikais skaito (asociatyvi nuotr.)
123RF.com nuotr./Tėtis su vaikais skaito (asociatyvi nuotr.)

Lietuvoje yra puikios sąlygos būti tėčiu

Nors vaiko priežiūros atostogose esantis tėtis nebėra egzotika, vis dėlto kai kuriems vyrams dar tenka išgirsti įvairių komentarų. Justas sako, kad jam to patirti neteko – tiek darbdaviai, tiek aplinkiniai palaikė šeimos sprendimą pasidalinti trečiojo vaiko priežiūros atostogas.

„Mano darbdavė buvo šeimos pažįstama ir iš tiesų žinojo iš anksto, kad taip gali būti. Aš tik atėjęs į darbą leidau suprasti, kad gimus dar vienam vaikui greičiausiai dalį vaiko priežiūros atostogų pasiimsiu. Tuometinės darbovietės deklaruojamos vertybės tai daryti skatino. Po „atostogų“ aš grįžau į tą pačią įmonę, tik į kitą skyrių. <...>“, – kalbėjo vyras.

Jis sakė pastebintis, jog Lietuvoje tikrai daugėja vyrų, kurie įsitraukia į vaikų auginimą. Vis dėlto artimoje Justo šeimos aplinkoje nėra vyrų, kurie kaip ir jis būtų išėję tėvystės atostogų.

„Bet čia gal dėlto, kad daug mano draugų ir pažįstamų dirba pakankamai laisvu darbo grafiku – jiems tarsi nereikia išeiti tų atostogų, kad įsitrauktų [į vaiko priežiūrą]“, – pastebėjo pašnekovas.

Nuo šių metų sausio pasikeitusi vaiko priežiūros atostogų apmokėjimo tvarka, anot Justo, iš tiesų dalį vyrų gali paskatinti ir padrąsinti padaryti pertrauką darbuose ir skirti laiko tik vaikui ir šeimai.

Vis dėlto, jo nuomone, jau ir anksčiau Lietuvoje šeimos turėjo išskirtinę galimybę mėgautis tėvyste: „Mano manymu, Lietuvoje tos sąlygos yra žiauriai geros, todėl tai – tik pasiryžimo klausimas.“

Dvejojantiems vyrams jis patarė vyti šalin nerimą: „Tikrai verta tai padaryti – ne tik dėl savęs, bet ir dėl žmonos, kad ta „mamos rutina“ būtų suskaldyta, ypač jei šeimoje tai – antras (ar trečias) vaikas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius