Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

10 dažniausių požymių, kurie išduoda, kad jūs vartojate per daug cukraus

Cukrus yra energijos šaltinis, tačiau per didelis cukraus kiekis organizme gali labiau pakenkti nei padėti ir sukelti ne vieną sveikatos sutrikimą. Tačiau kiek cukraus yra per daug? Ką turėtumėte žinoti, jeigu jūsų kasdienėje mityboje cukraus yra apstu?
Priklausomybė nuo cukraus
Priklausomybė nuo cukraus / 123RF.com nuotr.

10 požymių, kurie išduoda, kad jūs vartojate per daug cukraus, aprašo portalas Sportskeeda.com.

Svorio augimas

Svorio augimas yra vienas iš dažniausių per didelio cukraus kiekio organizme požymių, nes saldūs maisto produktai ir gėrimai turi daug kalorijų ir neturi jokios maistinės vertės. Būtent dėl šios priežasties gali prilipti nenorimi kilogramai.

Be to, vartojant per daug cukraus, padidėja insulino gamyba organizme, todėl kaupiasi riebalai, ypač aplink pilvą.

Virškinimo problemos

Kitas svarbus požymis, rodantis, kad jūsų organizme yra per daug cukraus, yra virškinimo sutrikimai. Per didelis cukraus kiekis gali sukelti įvairių skrandžio problemų, įskaitant viduriavimą, pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir kt.

Spuogai ir kitos odos problemos

Jei pastaruoju metu pastebite spuogų ir inkštirų ant odos, tai gali būti didelio cukraus kiekio vartojimo priežastis. Vartojant per daug cukraus organizme gali išsiskirti ir per daug riebalų, o tai turi įtakos spuogų atsiradimui.

Sudirgimas ir nuotaikų kaita

Vienas iš svarbiausių per didelio cukraus kiekio organizme požymių yra dirglumas. Pasirodo, dėl cukraus kiekio kraujyje svyravimų nukenčia mūsų nuotaika, o patys tampame sudirgę.

Sutrinka miegas

Tyrimai rodo, kad dėl didelio cukraus kiekio gali sutrikti miegas, o nepastebėta ir negydoma situacija gali sukelti rimtų miego problemų vėlesniame amžiuje.

Taip yra todėl, kad vartojant cukrų, ypač naktį, padaugėja energijos ir sumažėja gebėjimas pailsėti.

123RF.com nuotr./Nuovargis
123RF.com nuotr./Nuovargis

Padidėjęs kraujo spaudimas

Per didelio cukraus kiekio organizme požymiai taip pat yra aukštas kraujospūdis. Tyrimai teigia, kad tarp didelio cukraus kiekio ir aukšto kraujospūdžio yra reikšmingas ryšys.

Taigi, norint valdyti hipertenziją, svarbu ne tik riboti suvartojamos druskos kiekį, bet ir kontroliuoti suvartojamo cukraus kiekį.

Sąnarių skausmas

Didelis cukraus suvartojimas taip pat susijęs su sąnarių skausmais, ypač moterims. Keletas tyrimų rodo, kad didelis cukraus kiekis gali sukelti sąnarių skausmą ir artritą moterims.

Silpnumo jausmas

Jei jaučiate, kad turite per mažai energijos, tai gali būti dėl to, kad kasdienėje mityboje vartojate daug cukraus.

Taip yra todėl, kad nepriklausomai nuo to, kiek cukraus suvalgote, neužilgo jausitės vėl jausitės alkani, kadangi cukrus yra momentinis energijos šaltinis.

Koncentracijos problemos

Dėl per didelio cukraus kiekio atsiranda koncentracijos, atminties ir dėmesio sutelkimo problemų. Nors cukrus yra svarbus energijos šaltinis smegenims, tačiau jo vartojimas didesniais kiekiais gali sukelti uždegiminių problemų bei pažinimo funkcijų sutrikimų.

Burnos ertmės problemos

Per didelio cukraus kiekio organizme požymiai - dantų ir dantenų problemos. Taip yra todėl, kad burnoje esančios bakterijos minta cukrumi, o tai sukelia ėduonį ir kitas burnos ertmės problemas.

Kad išvengtumėte burnos ertmės problemų, būtinai tinkamai išsiskalaukite burną po to, kai valgote ar geriate bet kokį maistą ir gėrimus, ypač tuos, kuriuose yra cukraus.

Nors su cukrumi susiduriame nuolat, geriausia, ką galite padaryti, tai rinktis natūralius cukraus turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, vaisius, ir kiek įmanoma sumažinti perdirbtų maisto produktų kiekį. Susitelkite į sveikesnius pasirinkimus, kad išliktumėte sveiki ir darbingi bei išvengtumėte ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius