Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

32 pavojingiausi dalykai, kuriuos mokslas sieja su vėžiu

Vėžys yra antra pagal dažnumą mirties priežastis Jungtinėse Amerikos Valstijose, kurią lenkia tik širdies ligos.
Vėžio ląstelės.
Vėžio ląstelės. / Fotolia nuotr.

Vėžys iš pagrindų veikia tai, kaip auga ir dalijasi mūsų ląstelės ir kaip jos keičiasi. Visos vėžio rūšys yra genetinių DNR mutacijų rezultatas. Šios rūšies liga plinta po visą kūną kaip invazinė armija, toksiškoms ląstelėms augant ir formuojantis į nesuvaldomus auglius, rašoma uk.businessinsider.com.

Kai kurie vėžio atvejai nuo mūsų nepriklauso – tai vėžys, kurį sukelia genetiniai defektai ir šeimoje pasitaikę vėžiai, perduodami iš kartos į kartą, arba vėžys, kurį sukelia genetiniai pokyčiai, kuriuos patiriame per savo gyvenimą.

Tačiau taip pat žinome, kad kai kurių medžiagų įkvėpimas, tam tikrų produktų vartojimas ir net tam tikro plastiko naudojimas padidina kai kurių mirtinų vėžio rūšių išsivystymo riziką.

Štai keletas gerai žinomų kancerogenų (vėžio sukėlėjų) ir keli kiti veiksniai, kurie gali sukelti vėžį.

Cukrus

Mokslininkai žino, kad per didelio kiekio cukraus vartojimas gali ne tik sukelti diabetą, bet ir aktyviai žaloja ląsteles ir padidina vėžio išsivystymo riziką.

Tačiau tai dar ne viskas. Naujas tyrimas rodo, kad cukrus gali paspartinti auglio augimą – vėžys mėgsta cukrų naudoti kaip kurą.

„Kai vėžio ląstelės hiperaktyviai vartoja cukrų, sukelia uždarą nuolatinio vėžio vystymosi ir augimo stimuliacijos ratą“, – po tyrimo paskelbimo spalį sakė Johanas Theveleinas, molekulinės biologijos specialistas iš Belgijos.

Mokslininkai sako, kad šis tyrimas leidžia geriau suprasti, kaip cukrus sąveikauja su vėžiu, ir gali ateityje padėti sukurti tikslinės dietos strategijas pacientams.

123RF.com nuotr./Saldumynai
123RF.com nuotr./Saldumynai

Perdirbti maisto produktai

Bet kokie maisto produktai, parduodami traškiose plastikinėse pakuotėse, yra industriškai supakuoti ir galioja ištisus mėnesius. Jie puikiai tinka numalšinti alkį, tačiau taip pat padidina vėžio riziką.

Prancūzijos mokslininkai neseniai atrado ryšį tarp žmonių, valgančių perdirbtus maisto produktus, ir tų, kuriems išsivystė vėžys.

Kol kas jie nėra užtikrinti, ar problema yra ilgą galiojimo laiką turintys produktai, plastikinės pakuotės ar kažkokia abiejų kombinacija. Ir kadangi mokslininkų tyrimas buvo koreliacinis, yra tikimybė, kad veikia kažkokie kiti, dar neišaiškinti veiksniai.

Rūkymas

Nors tabako industrija bandė šį faktą nuslėpti, jau daugelį metų žinome, kad tabako dūmuose yra bent jau 70 vėžį sukeliančių chemikalų.

Ir poveikį jaučia ne tik rūkaliai – žmonės, kurie kvėpuoja cigarečių dūmais, taip pat gali susirgti mirtinomis vėžio formomis.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai praneša: „Nerūkantieji, kurie namuose ar darbe kvėpuoja cigarečių dūmais, 20–30 procentų padidina riziką susirgti plaučių vėžiu.“ Tie, kurie vartoja kramtomą tabaką, taip pat didina savo riziką.

Vida Press nuotr./Rūkantis vyras
Vida Press nuotr./Rūkantis vyras

Deginimasis ir apsauginio kremo stoka

Pasak Odos vėžio fondo, žmonės, kurie iki 35-erių naudojasi soliariumais, padidina susirgimo melanoma riziką 75 procentais.

Reguliarios saulės vonios taip pat gali pakenkti, tad jei saulėje praleidžiate daugiau kaip 15 minučių, naudokite apsauginį kremą nuo saulės, dėvėkite kūną dengiančius drabužius ir nevenkite šešėlio.

Toksiški chemikalai darbe

Kai kurie žmonės kiekvieną dieną dirba su vėžį sukeliančiomis medžiagomis. Taigi kontakto su vėžį sukeliančiomis medžiagomis darbe riziką patiria šie žmonės:

  • dirbantys su aliuminiu;

  • dažytojai;

  • kelių tiesėjai, kurie kontaktuoja su kancerogenu – benzolu;

  • gumos gamintojai;

  • kirpėjai, kasdien dirbantys su plaukų dažais;

  • manikiūrininkai, kvėpuojantys pavojingais garais.

Naktinė pamaina

Tarptautinė Vėžio tyrimų agentūra 2007-aisiais naktinį darbą klasifikavo kaip galimą kancerogeną. Mokslininkai mano, kad naktinis darbas ir darbas, užsitęsiantis iki tamsos, gali sujaukti natūralius kūno cirkadinius miego ir budrumo ciklus.

Pasak Odos vėžio fondo, žmonės, kurie iki 35-erių naudojasi soliariumais, padidina susirgimo melanoma riziką 75 procentais.

Arsenas

Arsenas, natūrali Žemės plutos dalis, neorganiškoje formoje yra toksiškas. Jis dažnai randamas užterštame geriamajame vandenyje tokiose vietose kaip Bangladešas arba vietose, kur kruopų drėkinimo sistema naudoja arseno vandenį.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad mažiausiai 140 milijonų žmonių 50-yje šalių geria vandenį, kuriame arseno lygis yra labai aukštas. Tai taip pat viena iš vėžį sukeliančių medžiagų, esančių cigaretėse.

Apdegusi mėsa ir gaminimas ant atviros ugnies

Dūmo skonio mėsa nuo grotelių galbūt ir yra švelni ir skani, tačiau ji taip pat padidina vėžio riziką. Taip yra todėl, kad raumenų mėsoje yra heterociklinių aminų (HCA) ir policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAH).

123RF.com nuotr./Grilis
123RF.com nuotr./Grilis

Pasak Nacionalinio vėžio instituto, kai mėsa, tokia kaip jautiena, paukštiena, arba žuvis gaminama ant atviros ugnies arba keptuvėje, naudojant aukštą temperatūrą, mėsos išskiriami riebalai ir sultys patenka ant ugnies ir sukelia liepsnas, kuriose yra pavojingų chemikalų, jie įsiskverbia į mūsų valgomą mėsą.

Mokslininkai nėra įsitikinę, kad šie chemikalai sukelia vėžį, tačiau laboratoriniai tyrimai parodė, kad šie chemikalai pakeičia DNR taip, jog padidėja vėžio rizika.

Anglis

Angliakasių plaučių, šlapimo pūslės ir skrandžio vėžio rizika yra didesnė jau daugelį metų. Yra labai daug informacijos, rodančios, kad angliakasiai, kurie susiduria su anglies dujinimu arba kurie kvėpuoja anglies dulkėmis, gali susirgti vėžiu.

Alkoholis

Reguliarus didelio alkoholio kiekio vartojimas gali padidinti kelių vėžio rūšių, įskaitant gerklės, kepenų, krūties ir gaubtinės žarnos, išsivystymo riziką.

Pasak Nacionalinio vėžio instituto, „vėžio išsivystymo rizika didėja proporcingai suvartojamo alkoholio kiekiui.“

Naujas tyrimas, stebėjęs beveik 600 000 alkoholio vartotojų iš 19 šalių su aukštu pajamų lygiu, parodė, kad didelis suvartojamo alkoholio kiekis siejamas su įvairių virškinamojo trakto vėžio vystymusi. Kitas naujas tyrimas, stebėjęs alkoholio vartotojus iš 195 pasaulio šalių, parodė, kad viena iš keturių su alkoholio vartojimu susijusių mirčių yra dėl vėžio.

„Shuterstock“ nuotr./Alkoholis
„Shuterstock“ nuotr./Alkoholis

Dyzelino išmetamosios dujos

Dyzeline yra daugiau kaip 30 vėžį sukeliančių komponentų, praneša Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra.

Sūdyta žuvis ar mėsa ir marinuotas maistas

Sūdytoje žuvyje yra daug nitratų ir nitritų – žinomų kancerogenų, randamų gyvūnuose, kurie gali sukelti vėžį žmonėms. Cheminės medžiagos gali pažeisti DNR, o tai gali sukelti kaklo ir galvos vėžį.

Pasak „Cancer Research UK“, „žmonių iš Kinijos arba turinčių kinų šaknų ir gyvenančių Jungtinėje Karalystėje rizika susirgti kvėpavimo takų vėžiu yra didesnė nei kitų etninių grupių“. To priežastis gali būti jų mityba. Vartodami daug marinuoto maisto taip pat didinate skrandžio vėžio riziką.

Vida Press nuotr./Marinuoti agurkai
Vida Press nuotr./Marinuoti agurkai

Geologinis ardymas

Cheminės medžiagos, naudojamos naftos išgavimui patenka į orą bei vandenį, ir jose yra vėžio sukeliančių benzolo ir formaldehido.

Perdirbta mėsa, tokia kaip kumpis, šoninė ir dešrelės

Pasaulio sveikatos organizacija sako, kad perdirbti mėsos gaminiai, tokie kaip dešrelės, kumpis ir šoninė, gali prisidėti prie didėjančios vėžio rizikos. Taip yra todėl, kad ta mėsa buvo kažkaip apdorota, kad geriau išlaikytų skonį, pavyzdžiui, sūdyta, fermentuota arba rūkyta.

Fotolia nuotr./Maistas
Fotolia nuotr./Maistas

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad yra tikimybė, jog visa raudona mėsa yra sietina su padidėjusia žarnyno vėžio rizika, ir jau yra įrodymų, rodančių, jog mėsa taip pat prisideda prie kasos bei prostatos vėžio, tačiau įrodymai nėra labai svarūs.

Naujausia 15-os krūties vėžio tyrimų santrauka parodė, kad žmonės, reguliariai valgantys daug perdirbtos mėsos, 9 procentais didina susirgimo krūties vėžiu riziką, palyginti su žmonėmis, kurie vartoja labai mažai perdirbtos mėsos. Kasdien valgant dešrainį ar du gabaliukus šoninės 18 procentų padidinate susirgimo žarnyno vėžiu riziką.

Žmonės, reguliariai valgantys daug perdirbtos mėsos, 9 procentais didina susirgimo krūties vėžiu riziką, palyginti su žmonėmis, kurie vartoja labai mažai perdirbtos mėsos

Asbestas

Daugybę metų asbestas buvo naudojamas kaip izoliavimo medžiaga, iki kol jo dulkės buvo susietos su plaučių vėžiu.

Produktai, kuriuose yra asbesto, Jungtinėse Amerikos Valstijose nėra visiškai uždrausti, tačiau Aplinkos apsaugos agentūra reguliuoja jų naudojimą.

Glifosatas (piktžolių naikintojas)

Kai kurie tyrimai parodė, kad piktžolių naikinimo priemonė – dažniausiai ant kruopų naudojamas pesticidas JAV – gali būti siejama su padažnėjusiu ūkininkų Ne-Hodžkinso limfomos susirgimu.

Daugiau kaip 300 JAV ūkininkų grupė padavė į teismą „Monsato“, vieną pesticidų gamintoją, kaltindami įmonę tuo, kad jos produktai sukėlė jiems vėžį. Buvo paduota šimtai kitų ieškinių.

„Monsato“ teigia, kad nėra įrodymų, jog chemikalas sukelia vėžį, ir remiasi vienu, Ajovoje ir Šiaurės Karolinoje su pesticidais dirbančių žmonių (iš viso tirti 54 000 žmonių) tyrimu, kuris nerado statistiškai svarbios sąsajos tarp glifosato ir bet kokios vėžio rūšies. Tačiau tas tyrimas pažymi, kad dirbantieji su chemikalu, turėję daugiausiai kontakto su juo, turėjo didesnę ūminės mielogeninės leukemijos išsivystymo riziką už kitus ūkininkus.

Mokslininkai taip pat dar nėra visiškai tikri, ar yra pakankamai įrodymų apie potencialių piktžoles naikinančių chemikalų liekanų maiste, kurį mes valgome, poveikį žmogaus DNR.

Medžio dulkės

Lentpjūvių darbuotojai bei baldų gamintojai, reguliariai įkvepiantys didžiulį pjaustomos ir formuojamos medienos dulkių kiekį, yra labiau linkę susirgti sinusų bei nosies ertmės vėžiu už įprastą žmogų.

Kontracepcija ir estrogenai

Moterys, kurioms menstruacijos prasideda anksti, arba anksti patiriančios menopauzę moterys, yra labiau linkusios susirgti krūties vėžiu, kadangi jų kiaušidės pagamina daugiau estrogeno ir progesterono.

Moterys, patiriančios menopauzę ir atliekančios estrogeno-progesterono terapiją, norėdamos palengvinti menopauzės simptomus taip pat turi didesnę riziką susirgti krūties vėžiu.

Kontraceptinės tabletės taip pat didina moters riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu, nors yra įrodymų, kad kontracepcijos vartojimas yra siejamas su sumažėjusia kitų vėžio rūšių, tokių kaip gimdos, žarnyno ar kiaušidžių vėžio išsivystymo rizika.

Virusai

Tam tikri virusai gali netiesiogiai padidinti susirgimo tam tikromis vėžio rūšimis riziką. Taip yra todėl, kad tam tikrais atvejais virusai ląstelėse sukelia genetinius pakitimus, galinčius prisidėti prie vėžio išsivystymo.

Ligų kontrolės ir Prevencijos centrai teigia: „Kai kurie virusai, siejami su vėžiu, yra žmogaus papilomos virusas (ŽPV), sukeliantis gimdos kaklelio vėžį; hepatito B ir C virusai, sukeliantys kepenų vėžį; ir Epsteino-Barro virusas, kuris gali sukelti limfomos rūšį. Taip pat H.pylori bakterija gali sukelti skrandžio vėžį.“

Jūsų šeima

Kai kurių vėžio rūšių rizika perduodama iš kartos į kartą. Genetinės mutacijos atlieka svarbiausią vaidmenį 5–10 procentų visų vėžio rūšių atvejų.

„Genetiniai pokyčiai, skatinantys vėžį, gali būti paveldėti iš tėvų, jei pokyčiai jau yra lytinėse ląstelėse, t. y. reprodukcinėse kūno ląstelėse (kiaušinėliuose ir spermatozoiduose)“, – praneša Nacionalinis vėžio institutas. Pavyzdžiui, tam tikros krūties vėžio formos yra BRCA1 ir BRCA2 genuose įvykusių mutacijų padarinys.

Nutukimas

Nutukimas padidina kelių vėžio rūšių, tokių kaip krūties, gaubtinės žarnos, tiesiosios žarnos, stemplės, inkstų ir kasos vėžys išsivystymo riziką.

Tačiau galite imtis veiksmų, norėdami sumažinti savo riziką. Į prevenciją įeina sveika mityba bei pakankamas fizinis aktyvumas; abu šie dalykai ne tik padės palaikyti sveiką svorį, bet ir sumažins tikimybę susirgti viena iš išvardintų vėžio rūšių. Be to, tai padės atsikratyti depresijos ir pagerins nuotaiką.

123RF.com nuotr./Nutukimas
123RF.com nuotr./Nutukimas

Formaldehidas

Jau daugelį metų mokslininkai žino, kad formaldehidas sukelia nosies vėžį žiurkėms.

Šis konservantas ir dezinfekavimo priemonė naudojama kai kuriuose klijuose bei statybinėse medžiagose, o Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra teigia, kad ši medžiaga vėžį sukelti gali ir žmonėms.

Implantai

Svetimkūnių, tokių kaip silikoniniai krūtų implantai (arba metalo bei kitokių medžiagų), įdėjimas į kūną taip pat gali sukelti vėžį, praneša Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra.

Tačiau „Mayo“ klinika teigia, kad dėl to neturėtumėte tučtuojau skambinti savo chirurgui.

„Nauja užfiksuotų su krūties implantais susijusių anaplastinės didelių ląstelių limfomos atvejų Jungtinėse Valstijose (nuo 1996 iki 2015) apžvalga nustatė, kad ši vėžio rūšis išsivysto tik 2 moterims iš milijono, kurioms buvo sudėti tekstūriniai krūtų implantai“, – praneša klinika.

Oro tarša

Smogas ir jame esančios dalelytės taip pat sukelia vėžį. Suodžiai apskritai nėra gerai. 1770-aisiais Londone žmonės pradėjo pastebėti, kad daugybei kaminkrėčių išsivystė kaklo vėžys, o tolimesni tyrimai atrado sąsają tarp sunkaus kaminkrėčio darbo ir padidėjusios vėžio rizikos. Suodžių įkvėpimas taip pat siejamas su plaučių, stemplės ir šlapimo pūslės vėžiu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Smogas Kinijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Smogas Kinijoje

Katastrofų vietos

Ilgalaikis kvėpavimas oru, pripildytu toksinėmis medžiagomis, taip pat sukelia vėžį.

Mokslininkai tyrė Niujorko ugniagesius, ofisų darbuotojus ir studentus, kurie grįžo į Manhataną praėjus kelioms dienoms ar savaitėms po rugsėjo 11-osios išpuolio ir pamatė, kad padidėjo visų jų rizika susirgti apie 70 vėžio rūšių, įskaitant krūties, gimdos kaklelio, gaubtinės žarnos bei plaučių vėžį.

Pasak federalinės Pasaulio prekybos centro sveikatos programos skaičiavimų, daugiau kaip 9300 gaisrininkų, policininkų, ofisų darbuotojų ir vaikų, kurie gyveno ar dirbo toje zonoje per išpuolius, serga vėžiu. 420 išgyvenusiųjų išpuolį jau mirė nuo vėžio.

Analogiškai žmonės, kurie gyveno netoli Černobylio (Ukraina), kur 1986-aisiais įvyko atominė katastrofa, turi didesnę riziką susirgti plaučių ar skydliaukės vėžiu bei leukemija.

Silicio dioksidas

Silicio dioksidas yra natūralus mineralas, randamas smėlyje, akmenyse ir cemente. Kai statybininkai ir kalnakasiai gręždami ar kaldami akmenis įkvepia silicio dioksido dalelių, jos padidina jų riziką susirgti plaučių vėžiu.

Radiacija

Žinome, kad rentgenas ir gama spinduliai sukelia vėžį. Vėžį taip pat sukelia ultravioletiniai saulės spinduliai. Tačiau vienas vizitas pas gydytoją nesukels vėžio.

Ryšys tarp radiacijos ir vėžio rizikos pasirodo tyrimuose, tyrusiuose žmones, kurie gavo dideles radiacijos dozes, pavyzdžiui, žmonės, kuriuos paveikė Černobylio atominė katastrofa bei vėžiu sergantys žmonės, kuriuos kartais gydo didelėmis radiacijos dozėmis.

Tačiau Amerikos vėžio bendrija perspėja, kad „nėra tokio radiacijos kiekio, kuris būtų laikomas visiškai saugus.“

Chroniškas, ilgalaikis, DNR žalojantis uždegimas

Chroniškas uždegimas, kurį sukelia ilgalaikės infekcijos, žarnyno ligos arba nutukimas gali padaryti daug nepataisomos žalos žmogaus DNR ir sukelti didesnę susirgimo vėžiu riziką.

Kai kurios plastiko rūšys

Plastikas gali būti pavojingas, ypač kai skleidžia chemikalus per pakuotėje esančius įbrėžimus ar įskilimus.

BPA yra sintetinis estrogenas, kurį nuo 1960-ųjų naudoja daugybės plastiko bei dervų rūšių gamyboje. BPA dervos naudojamos tokiuose produktuose kaip metalinės maisto skardinės (BPA derva naudojama užsandarinimui), o BPA polikarbonato plastikas naudojamas vandens butelių ir plastikinių maisto indelių gamybai.

BPA randamas net ant blizgios pirkimo kvitų pusės – jis naudojamas kaip rašalo stabilizatorius.

Nors dauguma plastiko gamintojų pradėjo savo produktus žymėti kaip „Be BPA“, vis dar yra produktų, kuriuose yra šios krūties ir prostatos vėžį sukeliančios medžiagos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Plastiko atliekos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Plastiko atliekos

Žmogaus papilomos virusas

Žmogaus papilomos virusas yra dažniausia lytiškai plintančių virusų šeima. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai teigia, kad lytiniu būdu galima užsikrėsti daugiau nei 40 šio viruso rūšių.

Dauguma viruso rūšių dingsta pačios ir yra santykinai nekenksmingos, tačiau kitos gali sukelti gimdos kaklelio, varpos, makšties ar analinį vėžį. Net prezervatyvo naudojimas ne visada apsaugo nuo ŽPV. Būtent todėl Ligų kontrolės ir prevencijos centrai rekomenduoja atlikti ŽPV vakciną, geriausia prieš pirmą lytinę sueitį.

Retais atvejais, bučinys irgi gali būti vėžio priežastis

Beveik 98 procentai žmonių iki pilnametystės „pasigauna“ potencialiai vėžį sukeliantį mononukleozės virusą – bučiuodamiesi, dalydamiesi maistu ar gėrimais su žmogumi, turinčiu šį virusą, bei būdami šalia jų, kai jie kosėja ar čiaudi.

Šis Epsteino-Barro virusas yra santykinai nekenksmingas daugeliui mūsų, tačiau retais atvejais herpesas sukelia didesnę nosies vėžio, limfomos ir skrandžio vėžio tikimybę.

„Fotolia“ nuotr./Bučinys
„Fotolia“ nuotr./Bučinys

Akrilamidas

Kai kurių maisto produktų parudavimas, gaminant aukštoje temperatūroje – pavyzdžiui, duona, kava ar skrudintos bulvytės – gamina cheminį junginį, vadinamą akrilamidu. Tai vyksta natūraliai dėl proceso, vadinamo Maillard reakcija.

Akrilamido kiekis karštame kavos puodelyje ar traškiame sausainyje tikriausiai jūsų nenužudys. Šis junginys pavojingas, kai yra vartojamas dideliais kiekiais (tai taip pat yra viena iš medžiagų, kurią įkvepia rūkaliai), tačiau nėra jokių įrodymų, rodančių, kad mažas parudavimo kiekis yra kenksmingas.

Kalifornijos teisėjas šiais metais priėmė sprendimą, kad kavos pardavėjai Kalifornijos valstijoje turi žymėti produkciją ir įspėti pirkėjus apie galimą vėžio nuo akrilamido, esančio kavoje, riziką. Tačiau valstijos ir federaliniai sveikatos ekspertai nėra tikri, kad šis sprendimas yra pagrįstas tinkamais moksliniais įrodymais.

Kalifornijos aplinkos pavojaus sveikatai vertinimo biuras ginčija šį įstatymą, teigdami, kad nėra pakankamai įrodymų, rodančių, kad kava sukelia vėžį. JAV maisto ir vaistų administracija sutinka, ir neseniai palaikė minėto biuro vertinimą, teigdami, jog įspėjamieji užrašai ant kavos pakuočių labiau klaidins pirkėjus, nei jiems padės.

Tiek Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra, tiek Amerikos vėžio bendrija teigia, kad moksliniai tyrimai parodo, jog kava, labiau tikėtina, kovoja su vėžiu, kadangi ji gali sumažinti tam tikrų krūties, kepenų ir gaubtinės žarnos vėžio išsivystymo riziką.

Akrilamidas yra tik vienas iš daugiau kaip 1000 pavojingų chemikalų sąrašo Kalifornijos valstijoje. Pagal įstatymą, Kalifornija įspėjamaisiais ženklais žymi daugybę įvairiausių dalykų, nuo automobilių statymo aikštelės iki dantisto kėdės.

Ir nors ir yra tiesa, jog viskas, ką kasdien valgome, kur einame, kuo kvėpuojame, gali prisidėti prie tam tikrų vėžio rūšių išsivystymo rizikos, svarbu atminti, kad ši mirtinų ligų šeima nėra visiškai suprasta ir mokslininkai vis dar ieško potencialių vaistų nuo vėžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius