-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 miego įpročiai, galintys paveikti ilgalaikę sveikatą: kas rizikuoja labiausiai?

Visi žino, kad norint būti sveikam reikia pakankamai miegoti kasdien.
Miegas
Miegas / Unsplash.com nuotr.

Ankstesni tyrimai rodo, kad miego trūkumas gali padidinti įvairių sveikatos sutrikimų riziką, pavyzdžiui: širdies ir kraujagyslių ligas, II tipo diabetą, nutukimą, depresiją, Alzheimerio ligą ir vėžį.

Nors miego reikia visiems, tai nereiškia, kad visi miega vienodai. Pensilvanijos valstybinio universiteto mokslininkai teigia, kad yra keturi skirtingi miego modeliai, kuriais žmonės vadovaujasi, ir šie modeliai gali padėti nuspėti ilgalaikę žmogaus sveikatą.

Jų atliktas tyrimas neseniai buvo paskelbtas žurnale „Psychosomatic Medicine“.

Shutterstock nuotr./Miegas
Shutterstock nuotr./Miegas

Kodėl miegas toks svarbus mūsų sveikatai?

Pasak dr. Soomi Lee, Pensilvanijos valstijos žmogaus raidos ir šeimos studijų docentės ir pagrindinės šio tyrimo autorės, labai svarbu geriau suprasti, kaip miegas veikia mūsų bendrą sveikatą.

„Tyrimai sieja prastą miegą su daugybe neigiamų sveikatos padarinių, pradedant padidėjusia depresijos, lėtinio skausmo rizika, širdies ir kraujagyslių ligomis ir baigiant kognityvinių funkcijų pablogėjimu“, – „Medical News Today“ sakė tyrėja.

2017 m. paskelbtame tyrime nustatyta, kad miego sutrikimai turi didelių neigiamų trumpalaikių ir ilgalaikių neigiamų pasekmių sveikatai.

2023 m. liepą pristatytame tyrime nustatyta, kad suaugusieji, kurie iki 40 metų amžiaus įgyja aštuonis sveikus įpročius, iš kurių vienas yra tinkama miego higiena, gali gyventi vidutiniškai 23-24 metais ilgiau nei tie, kurie jų neįgyja.

Telia nuotr./Miegas darbe
Telia nuotr./Miegas darbe

4 specifiniai miego modeliai

Šiam tyrimui mokslininkų komanda naudojo duomenis, surinktus iš maždaug 3700 vidutinio amžiaus žmonių Jungtinėse Amerikos Valstijose (MIDUS) tyrimo dalyvių. Tyrėjai turėjo prieigą prie kiekvieno dalyvio miego įpročių ir informacijos apie lėtinę sveikatą dviem skirtingais laikotarpiais, kuriuos skiria 10 metų.

Remdamiesi šiais duomenimis, mokslininkai galėjo nustatyti keturis skirtingus miego modelius:

  • Gerai miegantys asmenys, kurių miego įpročiai yra geriausi visuose duomenų taškuose;
  • Snaudžiantys, kurie dažniausiai gerai miega, bet dažnai snaudžia dieną;
  • Savaitgalio miegalius, kurie darbo dienomis miega nereguliariai, o savaitgaliais ir švenčių dienomis miega ilgiau;
  • Nemigos kankinami asmenys, kurie turi miego problemų, pavyzdžiui, ilgai neužmiega, miega trumpai ir dieną jaučia didesnį nuovargį.

Įvertinę turimus duomenis, mokslininkai pranešė, kad daugiau nei pusė tyrimo dalyvių pateko į „nemigos" arba „snaudžiančiųjų“ grupes.

„Neoptimalių miego modelių paplitimas tarp daugumos dalyvių išties nustebino“, – sakė tyrėjai, pridūrę, kad „tiriamieji daugiausia buvo sveiki suaugusieji iš MIDUS tyrimo, todėl galėjome tikėtis geresnių miego įpročių.“

123RF.com nuotr./Moteris guli
123RF.com nuotr./Moteris guli

Kenčiantiems nuo nemigos – didesnė lėtinių ligų rizika

Atlikę tyrimą mokslininkai nustatė, kad asmenims, kurie kenčia nuo nemigos, per 10 metų atsirado gerokai didesnė tikimybė susirgti lėtinėmis ligomis, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą ir depresiją.

Mokslininkų teigimu, dauguma tiriamųjų per dešimtmetį taip ir nesugebėjo pakeisti netinkamo miego modelių į palankesnius sveikatai.

Tyrimas taip pat padėjo pamatyti, jog tie tiriamieji, kurie miegojo pakankamai, po dešimties metų buvo sveikesni tiek fiziškai, tiek ir psichiškai.

„Esant daugybei įrodymų, kad geresnė miego būklė susijusi su teigiamais sveikatos ir senėjimo rezultatais, labai svarbu toliau tęsti tyrimus“, – pabrėžė mokslininkai.

123RF.com nuotr./Mergina miega su augintiniu
123RF.com nuotr./Mergina miega su augintiniu

Rizikuoja ir „snaudaliai“

Apie šį tyrimą „Medical News Today" kalbėjosi su dr. Monique May, šeimos gydytoja ir „Aeroflow Sleep Advisory Board“ nare.

„Aš tikėjausi, kad nemigos varginami tiriamieji turės didesnę lėtinių ligų riziką, nes jie ilgą laiką kokybiškai neišsimiega, kas yra labai svarbu reguliuojant medžiagų apykaitą ir atliekant atstatomąją veiklą.

Tačiau mane nustebino, kad „snaudalių" rizika susirgti lėtinėmis ligomis padidėjo, nes jie paprastai apibūdinami kaip „dažniausiai gerai išsimiegantys, tik dažnai pasnaudžiantys ir dieną“. Iki šiol buvo manoma, kad dienos miegas gali padėti pailsėti organizmui, jei to nepavyksta padaryti naktį. Remiantis šio tyrimo rezultatais, mums gali tekti iš naujo apsvarstyti miego rekomendacijas“, – pridūrė medikė.

Gydytojai teigiamai vertina gausėjančius miego tyrimus, nes tiki, jog turint aiškius duomenis pacientams galės teikti konkretesnes ir veiksmingesnes gyvenimo būdo ir gydymo rekomendacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius