TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

5 naktiniai įpročiai, slapta didinantys pilvo riebalų kiekį

Specialistai sako, kad kai kurie blogi įpročiai prieš miegą neigiamai veikia jūsų svorį, ypač – taip nepageidaujamus pilvo riebalus.
Pienas
Pienas / 123RF.com nuotr.

Apie tai portale eatthis.com kalba The Nutrition Twins® dietologės Tammy Lakatos Shames ir Lyssie Lakatos. Tad ką turėtume žinoti, kad nepriaugtume svorio?

Stiklinė pieno prieš miegą

Kai kurie žmonės prieš miegą mėgaujasi šiltu pienu, kad lengviau užmigtų. Nieko keisto, nes šiame gėrime yra triptofano – aminorūgšties, kuri gali padėti atsipalaiduoti ir geriau jaustis. Bloga žinia ta, kad papildomos kalorijos nepadeda jūsų liemeniui.

Specialistės sako, kad jeigu tai naujas jūsų naktinis įprotis, ir kiekvieną vakarą prieš miegą pradėsite gerti apie 350 ml pieno ir nieko daugiau savo mityboje nepakeisite, per šešis mėnesius galite priaugti apie 5 kg, o pilvas yra viena iš dažniausiai pastebimų vietų.

Neatsitraukiate nuo telefono

Įsitaisėte lovoje ir negalite atsiplėšti nuo telefono? Tučtuojau atsisakykite šio įpročio. Kaip kalba mitybos specialistės, „mėlyna šviesa, kurią skleidžia mobilieji telefonai ir kompiuteriai, slopina melatoniną ir trikdo cirkadinį ritmą bei gerą nakties miegą“. Jos prideda ir tai, kad kai nemiegame ramiai, smegenys nori energijos ir trokšta cukraus. Norint išlaikyti smegenis budrias, lengva persivalgyti saldinto maisto. Be to, neišsimiegojus daroma įtaka hormonams, todėl sunkiau palaikyti medžiagų apykaitą ir lengviau priaugti riebalų.

Kofeino vartojimas

Nereikėtų stebėtis, kad per vėlai išgėrę kavos puodelį, galite nemiegoti naktį. Žurnale „Journal of Clinical Sleep Medicine“ paskelbto tyrimo duomenimis, kofeinas, suvartotas likus šešioms valandoms iki miego, gali išties sutrikdyti ramų nakties miegą. Tai pasakytina ne tik apie jūsų miego režimą, bet ir apie svorio augimą. Harvardo sveikatos leidinys praneša, kad miego trūkumas susijęs su padidėjusiu grelino hormono kiekiu, dėl kurio tampate alkanesni ir galite priaugti svorio.

Iki vėlumos žiūrite televizorių

Pradėjus žiūrėti vieną ar kitą serialą bei laidas sunku atsitraukti, tačiau tyrimų duomenimis, televizoriaus žiūrėjimas yra susijęs su didesniu suvartojamų kalorijų kiekiu ir prasta mityba. Be to, reklama ne visada daro geriausią įtaką; ji iš tikrųjų gali paskatinti žiūrint televizorių norėti nesveikų užkandžių!

123rf.com nuotr./Priklausomybė nuo mobiliojo telefono
123rf.com nuotr./Priklausomybė nuo mobiliojo telefono

Valgote prieš pat miegą

Idealiu atveju paskutinį dienos valgį turėtumėte valgyti likus trims ar daugiau valandų iki miego, aiškina „The Nutrition Twins“. „Kai miegame, mes išjungiame virškinimą ir dirbame, kad atstatytume ir išgydytume savo kūną, – priduria jos. – Jei žarnyne yra maisto, kurį reikia suvirškinti, tai nukreipia organizmo dėmesį nuo gijimo, nes jis sutelkia dėmesį į maisto virškinimą. Miegant organizmas stengiasi kaupti energijos atsargas, atsinaujinti ir atsistatyti, tos kalorijos nėra gerai panaudojamos ir gali baigtis tuo, ko nenorime – pilvo riebalais.“

Tyrimai atskleidžia, kad per vėlai vartojamas maistas sutrikdo cirkadinį ritmą, neigiamai veikia cukraus kiekio kraujyje reguliavimą ir riebalų apykaitą. Be to, valgant gausų maisto kiekį prieš miegą, gali kamuoti rėmuo ir virškinimo sutrikimai, o tai visiškai sutrikdo net ir geriausiai išsimiegojusio žmogaus nakties poilsį. Tai taip pat gali sukelti potraukį kitą dieną suvalgyti daugiau, nei planavote.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius