Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 priežastys, kodėl vyrams būtinas kolagenas: kaip jis veikia ir ką keičia organizme

Moterys jau atrado kolageno – vienos iš pagrindinių žmogaus kūno sudedamųjų dalių – naudą išsaugant jaunystę ir atitolinant senatvę. Kolagenas – tai siūlo pavidalo baltymas, kurį natūraliai sintetina pats organizmas. Kūne jis, tarsi „klijai“, laiko visas struktūras kartu bei lemia audinių elastingumą ir lankstumą. Būtent todėl kolagenas ne mažiau svarbus ir vyrams, tik galbūt dėl kitų priežasčių nei moterims.
Vyras
Vyras / Shutterstock nuotr.

Kodėl kolageno atsargomis organizme reikėtų susirūpinti šiuolaikiniams vyrams, atskleidžia Klaipėdos Jūrininkų sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja, biomedicinos mokslų daktarė Lolita Rapolienė.

Kolagenas sudaro 90 proc. organinės kaulų masės, daugiau nei 80 proc. sausgyslių, raiščių ir sąnarių kremzlių, 70 proc. odos, iki 10 proc. raumenų sauso svorio. 80 kg sveriančio vyro kūne yra apie 7 kg kolageno. Deja, su amžiumi organizmo gebėjimas pačiam gaminti kolageną silpnėja. Nuo 20 iki 40 metų kolageno organizme sumažėja apie 30 proc. (minus 2 kg), o iki 60 metų – net 60 proc. (minus 4 kg).

Asmeninio arch. nuotr./Gydytoja Lolita Rapolienė
Asmeninio arch. nuotr./Gydytoja Lolita Rapolienė

Taip pat neigiamai šį procesą veikia rūkymas, daug cukraus turinčių produktų ir alkoholio vartojimas, buvimas saulėje, didelės fizinės apkrovos, stresas, traumos, ligos ir kiti veiksniai. Todėl mūsų oda, sausgyslės, kaulai, dantys ir kiti jungiamieji audiniai palaipsniui netenka net kelių kilogramų kolageno. Ką tai reiškia? Raukšlėtą, suglebusią odą, skaudančius ir mažiau judrius sąnarius, nelankstų kūną, silpnus raumenis ir kitus nemalonius pokyčius. Be to, su amžiumi vyrų organizme mažėja testosterono (vyriškojo hormono) gamyba, o tai dar labiau sustiprina senėjimo požymius: vyrai plinka, mažėja lytinis aktyvumas, trūksta energijos, mažėja raumenų masė, tunkama, retėja kaulai.

1. Gerina kaulų ir sąnarių būklę

Paskaičiuota, kad 1 iš 5 vyrų, perkopusių per 50 metų, likusį gyvenimą turi padidintą riziką patirti su kaulų retėjimu susijusį kaulų lūžimą. Tai susiję su kolageno kiekio mažėjimu kauluose. Tyrimai parodė, kad hidrolizuotas kolagenas daro anabolinę įtaką kaulų formavimuisi ir kaulų mineralų tankiui (KMT): padidina kaulų organinio komponento kiekį, pagerina kaulo apykaitą ir mikroarchitektūrą, atsparumą.

Pastebėta, kad bėgant laikui, dėl oksidacinio streso ir sąnarių ligų kremzlės paviršius minkštėja, standėja, vystosi sąnario kremzlės struktūros pokyčiai, pakinta kremzlės biomechaninės savybės, – kitaip sakant sąnarių paviršiai nusidėvi ir atsiranda įvairūs nusiskundimai: maudimas, stingimas, girgždėjimas, tinimas ir pan.

Nustatyta, kad kolagenas padeda palaikyti kremzlės vientisumą ir mažina skausmą, be to, stimuliuoja kremzlės gebėjimą gaminti daugiau kolageno. Įrodyta, kad pakankamas būtent hidrolizuoto kolageno kiekis stimuliuoja kolageno gamybą kremzlėje.

Kolagenas panaudojamas kaip statybiniai kremzlės blokai bei gali paveikti kaulų metabolizmą.

Nebūtina laukti, kol atsiras skausmas ar išsivystys liga. Papildyti kolageno atsargas organizme verta ir profilaktiškai. Štai 24 savaites trukęs mokslinis tyrimas (Clark ir kt., 2008), kuriame dalyvavo 147 atletai, parodė, kad atletams, patiriantiems su fiziniu aktyvumu susijusį sąnarių skausmą, skyrus 10 g hidrolizuoto kolageno skausmas sumažėjo tiek stovint, tiek vaikštant, tiek keliant svorius ir ramybės būsenoje, taip pat padidėjo sąnarių lankstumas.

Kita, 2016 m. brazilų atlikta mokslinė apžvalga teigia, kad hidrolizuotas kolagenas turi teigiamą terapinį poveikį sergant osteoporoze ir osteoartritu: padidina kaulų mineralinį tankį (KMT), apsaugo sąnario kremzles ir sumažina skausmą.

2. Atstato, išsaugo raumenų masę ir apsaugo nuo traumų

Įrodyta, kad papildomi maistiniai baltymai padidina raumenų baltymų sintezės po treniruotės greitį ir sumažina raumenų baltymų skilimą po mankštos. Deja, su amžiumi net ir besitreniruojantiems žmonėms raumenų masė mažėja, nes kolagenas sudaro iki 10 proc. raumeninio audinio sausosios masės.

Tačiau tyrimais nustatyta, kad kolageno vartojimas gali padidinti raumenų masę ir jėgą, paskatinti kreatino sintezę. 2019 m. vokiečių (Hagemann ir kt.) paskelbta studija įrodė, kad kolagene esanti amino rūgštis argininas gali būti naudinga siekiant padidinti raumenų masę.

Tyrimo metu 25 jaunuoliai 12 savaičių kasdien po 60 minučių mankštinosi ir kartu vartojo po 15 g hidrolizuoto kolageno. Po minėto laiko tarpo jų kūno masė padidėjo, tačiau būtent raumenų, o ne riebalinio audinio sąskaita, taip pat išaugo raumenų jėga.

Kolageno vartojimas gali padidinti raumenų masę ir jėgą.

Be to, manoma, kad kolagene esantis specialus amino rūgščių derinys gali padėti greitai atsistatyti po įtemptos treniruotės ar intensyvaus fizinio darbo. Prisimenant, kad sausgyslėse ir raiščiuose yra apie 80 proc. kolageno, papildomas kolageno vartojimas gali padėti traumų, atsirandančių dėl intensyvaus kėlimo ar smūgio, prevencijai.

3. Gerina metabolizmą

Didesnis kolageno kiekis organizme greitina medžiagų apykaitą. 2019 m. atliktas tyrimas parodė, kad net nedidelė 2 g hidrolizuoto kolageno dozė, 12 savaičių skiriama žmonėms, turintiems antsvorį, mažina riebalų masę. Hidrolizuotame kolagene esanti amino rūgštis glicinas padeda raumenims gliukozę paversti energija, kuri maitina raumenų ląsteles, o taip pat sumažina žalą kepenims, absorbuojančioms toksinus, alkoholį ir kitas žalingas medžiagas.

Didesnis kolageno kiekis organizme greitina medžiagų apykaitą.

2019 m. kinų mokslininkų (Xiong ir kt.) paskelbtoje studijoje nustatyta, kad hidrolizuotas kolagenas užkerta kelią uždegimui kepenyse, kartu pagerindamas kepenų audinį. Eksperimentiniai tyrimai Japonijoje (Tometsuka ir kt., 2017) parodė, kad hidrolizuotas kolagenas keičia lipidų metabolizmą kepenyse, todėl sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje.

4. Naudingas imunitetui ir nervų sistemai

Eksperimentais nustatyta, kad hidrolizuotas kolagenas gali užkirsti kelią alerginėms ir uždegiminėms reakcijoms (Nishikimi ir kt., 2018). Tirtas hidrolizuoto kolageno poveikis ir neurogenezei (nervinių ląstelių atsistatymui) bei nerimo mažinimui. 2013 m. eksperimentas (Najafi MF) parodė, kad hidrolizuotas kolagenas yra ideali nervų ląstelių kultūros terpė, kuri palengvina nervų ląstelių išgyvenimą ir atsinaujinimą.

5. Saugo nuo plaukų netekimo ir odos senėjimo

Plaukų netekimas yra dažnas reiškinys, paliečiantis 80 proc. (!) vyrų ir 50 proc. moterų. Tai vėlgi susiję su kolageno kiekio organizme mažėjimu. Mat plauko žievėje didžiąją masę daugiausia sudaro keratino baltymai ir struktūriniai riebalai, o pagrindinis keratino komponentas – kolagene esanti amino rūgštis prolinas. Todėl natūralu, kad mažėjant kolageno kiekiui plauko struktūra silpnėja.

2019 m. paskelbta indų mokslininkų studija parodė, kad plaukų netekimas, aknė (spuogai), pigmentacija, baltmė (šviesios dėmelės), padidintas plaukuotumas bei senėjimas susiję su perpus mažesniu baltymų vartojimu. Manoma, kad antioksidantų, polinesočiųjų rūgščių, cinko, taurino, augalų polifenolių bei kolageno vartojimas gali sumažinti plaukų praradimą, padidinti jų tankį bei kokybę.

Plaukų netekimas yra dažnas reiškinys, susijęs su kolageno kiekio organizme mažėjimu.

Yra krūva literatūros, susijusios su kolageno poveikio odai klinikiniais tyrimais. Įrodyta, kad ypač hidrolizuotas kolagenas gali būti svarbus ginklas prieš odos senėjimą, gerindamas odos drėgnumą, elastingumą, mažindamas raukšles. Sisteminė kolageno papildų vartojimo (11 studijų, 805 dalyviai) apžvalga (Choi FD ir kt., 2019) pateikė išvadas, kad 2,5–10 g hidrolizuoto kolageno per dieną vartojimas 2–6 mėnesius yra naudingas žaizdų gijimui ir odos senėjimui mažinti.

Ką dar būtina žinoti

Nuo seno liaudyje itin pamėgti šaltienos, vištų, kiaulių odos želatininių produktų receptai, bylojantys siekį išsaugoti jaunystę bei sveikatą, mokslininkų teigimu, nėra jokia panacėja. Eksperimentai parodė, kad želatina žarnyne nėra pilnai pasisavinama ir kolageno gamybai reikalingos laisvos amino rūgštys kraujo apytakoje gali ir neatsirasti.

Tuo pačiu tikslu vartojamas kaulų sultinys. Tačiau virimo metu vyksta tik dalinis kolageno grandinės „sukarpymas“ ir gautos „iškarpos“ visgi yra per didelės kolageno įsisavinimui. Be to, norint patenkinti reikiamas šio baltymo atsargas organizme, kasdien reikėtų suvalgyti bent po keletą kibirų sultinio... Šiuolaikiniams vyrams tai būtų tikras iššūkis, taigi gal paprasčiau pasinaudoti farmacijos pažanga. „Šiai dienai hidrolizuotas kolagenas – potencialus įrankis su amžiumi susijusių problemų sprendimui“, – įsitikinusi gydytoja L.Rapolienė.

Mokslininkai įrodė, kad teigiamam efektui būtina iki 10 g (10 000 mg) kolageno dozė per parą. Tokio kolageno kiekio gamintojai dar nepajėgė sutalpinti nei į kapsulę, nei į tabletę. Todėl paruoštas kolageno gėrimas – paprasčiausias būdas papildyti šio svarbaus komponento trūkumą organizme.

„Atkreipkite dėmesį į kolageno preparato sudėtį ir paskirtį. Jei be kolageno jame yra dar ir hialurono rūgšties, tai bus svarbu minkštųjų audinių lankstumui. Papildomi vitaminai ir antioksidantai (C, E), apsaugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir padeda organizme formuotis pilnaverčiam kolagenui“, – patarimus dalina gydytoja. Geriau rinktis patikimų gamintojų, specialistų sukurtus, subalansuotų kolageno tipų preparatus, parduodamus vaistinėse. Svarbu ir tai, kur ir kokiomis sąlygomis vyksta jo gamyba, ar jis yra kliniškai testuotas, turi patentuotą sudėtį, kuo remiantis užtikrinama produkto kokybė, saugumas ir veiksmingumas.

Be abejonės, svarbiausia yra įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas. Maisto papildai taip pat neturėtų būti vartojami kaip maisto pakaitalai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius