Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 vaikų mama Irma apie Dauno sindromą turintį sūnų: „Jo svajonė – pamatyti jūrą“

Irma Versockienė su šeima gyvena Varėnoje ir augina šešis vaikus. Vienam iš jų nustatytas Dauno sindromas pakeitė visos šeimos gyvenimą. Kaip pasakoja Irma, galima klausti, kodėl ir už ką man, tačiau ilgainiui susitaikai su diagnoze ir stengiesi daryti viską, kad tavo vaikas būtų laimingas, nes mama jam – reikalingiausia.
Irmos sūnui Titui diagnozuotas Dauno sindromas
Irmos sūnui Titui diagnozuotas Dauno sindromas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Mano sūnui Titui, kuriam šiuo metu devyneri, nustatytas Dauno sindromas, mišrus raidos sutrikimas, jis turi širdies ydą, nekalba, nors savo emocijas, norus ir išreiškia judesiais, taip pat tenka naudoti sauskelnes visą parą, nes jis pats nenueina į tualetą“, – pasakoja Irma, kurios šeimą globoja labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“.

Moteris pasakoja, kad jos nėštumas buvo lengvas, jautėsi gerai, nepatyrė jokių komplikacijų besilaukdama ar gimdydama. „Labai daug judėjau, dirbau, kadangi jau turėjau vaikų, ir sėdėti nebuvo kada. Pats gimdymas buvo labai greitas ir sklandus. Kai gydytojai po gimdymo pasakė, kad vaikučiui kažkas ne taip, patyriau tikrą šoką. Klausiau, kodėl tai nutiko būtent man? Tikėjausi, kad gydytojai apsiriko. Išvykome į Kauno klinikas išsamiems tyrimams, kur paaiškėjo, kad jam Dauno sindromas“, – prisimena mama.

Asmeninio archyvo nuotr./Irmos sūnui Titui diagnozuotas Dauno sindromas
Asmeninio archyvo nuotr./Irmos sūnui Titui diagnozuotas Dauno sindromas

Tėčio sūnaus gyvenime nėra

Irma pasakoja, kad tą akimirką, sužinojus diagnozę, jai atrodė, kad visas gyvenimas išslydo iš po kojų, ji klausė savęs, kaip reikės gyventi toliau, kaip sūnų auginti? Juk berniuko tėtis savo sūnaus atsisakė.

„Aš žiūrėjau į savo sūnų, verkiau ir nemačiau, kad jis būtų kitoks nei visi kiti vaikai. Tačiau jam augant pastebėjau, kad raida vėluoja, sūnus vėliau pradėjo sėdėti, vaikščioti...

Šiuo metu jo raida atitinka 2–3 metų vaiko raidą. Nors jis tikrai labai geras ir mielas, meilus vaikas, tačiau sunkiai adaptuojasi, greitai supyksta, yra labai judrus, neturi baimės jausmo, todėl priežiūros reikia tikrai daug“, – sako mama.

Ji nerimauja, kad kartais sunku suprasti sūnų ir jis dėl to pyksta, reaguoja agresyviai, o ir prognozių, kaip toliau vystysis jo raida, ko gali tikėtis, taip pat nėra. „Logopedė negali pasakyti, ar sūnus kada kalbės, o kiti specialistai – ar jis, pavyzdžiui, pradės eiti į tualetą. Žinome tik tiek, kad kiek įdėsime, tiek turėsime. Mes nenuleidžiame rankų, dirbame, mokome“, – kalba I.Versockienė.

Ji džiaugiasi, kad sūnus pusę dienos lanko mokyklą, kurioje juo rūpinasi nuostabūs pedagogai: „Pedagogai yra tikrai labai atsidavę, todėl jaučiuosi ramiai patikėdama jiems savo sūnų, žinau, kad juo bus pasirūpinta“, – pasakoja Irma.

Kalbėdama apie sūnaus tėtį, Irma pasakoja, kad nėštumo metu su juo palaikė ryšį, o po gimdymo pranešė, kad mažylis turi Dauno sindromą. Išgirdęs tai Tito tėtis pasirinko nedalyvauti sūnaus gyvenime ir nėra jo niekada matęs. Šiandien moteris gyvenimą kuria su jauniausių dvynukių tėčiu, kuris labiausiai prisideda prie šeimos gerovės.

Irma pasakoja, kad su sesėmis dvynukėmis Titas kuria nuostabų ryšį nuo pat pirmų dienų. „Gal dėl to, kad jie kartu praleidžia tiek daug laiko kartu, jie negali vienas be kito“, – sako mama.

Asmeninio archyvo nuotr./Irmos sūnui Titui diagnozuotas Dauno sindromas
Asmeninio archyvo nuotr./Irmos sūnui Titui diagnozuotas Dauno sindromas

Irma priduria, kad dėl sūnaus negalios darbą susirasti sudėtinga, kadangi jam reikalinga nuolatinė priežiūra ir pagalba, tad rūpestis krenta ant jos pečių, o finansinė našta taip pat nėra maža. Nors daug dalykų ir kompensuojama, tačiau jų ne visada užtenka, pavyzdžiui, sauskelnių, kurių dydį ir patogumą Titui sunku pritaikyti ir pan.

Svajonė – jūra ir reabilitacija Lietuvoje

„Svajojame su sūneliu pabūti kokioje nors sanatorijoje Lietuvoje, kad su juo padirbėtų specialistai, patartų, padėtų mums pasiekti geresnių rezultatų. Titui reikalingi kojų masažai, papildomi logopedo užsiėmimai ir pan. Namai yra namai, o štai sanatorijose suteikiama suteikiama specializuota pagalba“, – sako Irma.

Ji priduria, kad sūnaus svajonė – kuo daugiau laiko praleisti prie jūros. „Mano Titas pamatęs jūrą, pavyzdžiui, per televizorių, sustoja ir negali atsižiūrėti. Aš jo klausiu, ar jis nori ten, prie jūros, vandenyno? Ir sūnus visada linksi galvą ir rodo didžiulį susidomėjimą. Iš jo elgesio aš sprendžiu, kad jis labai nori nukeliauti prie jūros“, – sako Irma ir priduria, kad šiuo metu su visais vaikais nukeliauti prie jūros neturi galimybių, todėl šiandien ji labiausiai norėtų išpildyti sūnaus svajones.

Prisidėti prie Tito svajonės išsipildymo galite ir jūs:

A/S LT80 7300 0101 44236452

Gavėjas – Labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“

„Swedbank“ AB

Banko kodas – 73000

Paskirtis – PARAMA TITUI

PayPal

Siųsdami SMS numeriu 1670 su žodžiu AUKA
(SMS kaina 5 EUR)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius