Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

94 metų gydytojas: vienas maisto produktas man padeda išvengti peršalimo ir gripo

Kai tokio amžiaus žmonės jau seniai mėgaujasi pensija, 94 metų Murray Grossan vis dar dirba otorinolaringologu (ausų, nosies ir gerklės gydytoju) Grossan institute Los Andžele, Kalifornijoje. Kiekvieną dieną jis praleidžia tarp čiaudinčių, kosėjančių, mikrobus skleidžiančių žmonių, tačiau vyras kažkaip sugebėjo pastaruosius 10 metų nesirgti peršalimu ar gripu. Nė karto.
Sveikas užkandis
Sveikas užkandis / Vida Press nuotr.

„Manau, taip yra dėl to, kad nuolat būnu apsuptas sergančių žmonių, tai mano darbo dalis, – sako M.Grossanas. – Daugumai gydytojų dėl to išsivysto atsparumas.“

Tačiau vyras kasdien daro dar kai ką, kas jam padeda: jis valgo jogurtą.

„Gyvosios bakterijos sąveikauja su mūsų žarnyno bakterijomis, – aiškina Steve'as Bowersas, ėmęs interviu iš M.Grossano bei daugybės kitų žmonių savo knygai „Secrets of the World‘s Healthiest People“. – Šie 100 trilijonų mikrobų suteikia vitaminų, tokių kaip B6, B12, ir K2. Jie taip pat padeda kovoti su blogosiomis bakterijomis, tokiomis, kaip E. coli ir salmonelė, bei padeda palaikyti gerą žarnyno veiklą.“

Kokia yra jogurto nauda

Be imuniteto apsaugos, reguliarus jogurto valgymas padeda išvengti svorio augimo. Žmonės, per savaitę valgę daugiau kaip 3 porcijas jogurto, per metus priaugo mažiau svorio nei tie, kurie per savaitę valgė mažiau kaip 1 jogurto porciją, praneša tyrimas, spausdintas žurnale „International Journal of Obesity“.

„Ir mes žinome, kad tinkamas svorio valdymas padeda išvengti su senatve susijusių ligų, tokių kaip diabetas, širdies ligos ir tam tikros vėžio formos“, – sako dr. S.Bowersas.

Jogurtas taip pat gali apsaugoti jūsų smegenis. Mokslininkai tyrė tris moterų grupes – viena grupė valgė jogurtą su probiotikais du kartus per dieną, antroji grupė du kartus per dieną valgė nefermentuotą jogurtą, o trečioji grupė visiškai nevalgė jogurto. Po keturių savaičių moterų, valgiusių jogurtą su probiotikais, smegenų zonos, apdorojančios emocijas ir pojūčius, reagavo geriau nei kitų dviejų grupių, praneša tyrimas, publikuotas žurnale „Gastroenterology“.

Koks jogurtas yra geriausias

Įsitikinkite, kad ant pakuotės parašyta „Gyvos ir aktyvios kultūros“

Jeigu norite gauti bakterijų dozę iš jogurto, ieškokite žodžių „gyvos ir aktyvios kultūros“. Jei jogurto nereikia laikyti šaldytuve, jis nevertas jūsų dėmesio, nes šaldymas būtinas, kad kultūros išliktų gyvos ir šviežios. Rinkitės tik tą jogurtą, kuriame yra lactobacillus bakterijų (L. asidophilus) ir/arba bifidobacterium (B. bifidum). Šios dvi bakterijos yra pačios stipriausios, sako S.Bowersas.

Saugokitės cukraus bombų

Kai kuriuose jogurtuose yra tiek pat cukraus, kiek ir leduose. Norėdami išsirinkti sveikiausią, atkreipkite dėmesį į:

  • Daugiausia 200 kcal;
  • Ne daugiau kaip 4 g riebalų;
  • 30 g cukraus arba mažiau;
  • 6 g baltymų arba daugiau;
  • Bent jau 15 mikrogramų kalcio.

Tarpus užpildykite kitu fermentuotu maistu

Daugybė kito maisto taip pat turi gyvų ir aktyvių kultūrų. „Jei pradėčiau tik dabar, išbandyčiau kopūstų ir kefyro produktus“, – sako M.Grossanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius