Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akušerė ginekologė – apie COVID-19 vakcinas nėščioms ir nėštumą planuojančioms moterims: „Reikia sąmoningai įvertinti visas rizikas“

Įsibėgėjant vakcinacijai, nėščiosioms, planuojančioms pastoti arba žindančioms moterims kyla vis daugiau klausimų, ar joms yra saugu skiepytis viena iš COVID-19 vakcinų. Į šiuos klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė.
Besilaukianti moteris skiepijama
Besilaukianti moteris skiepijama / 123RF.com nuotr.

Rekomendacijos planuojančioms nėštumą

Moterims, kurios planuoja nėštumą, vakcinacija, medikės teigimu, neturėtų skirtis nuo rekomendacijų bendrai populiacijai. Jokių papildomų pašalinių reiškinių joms nepastebėta, todėl visose tarptautinių organizacijų, specialistų draugijų rekomendacijose, taip pat ir Lietuvos akušerių ginekologų rekomendacijose labai aiškiai pasakyta, kad toms moterims, kurios planuoja nėštumą, yra saugu ir net rekomenduotina skiepytis nuo COVID-19.

„Yra gana plačiai paplitęs mitas, kad vakcina nuo COVID-19 gali sukelti nevaisingumą, bet kaip ir visiems mitams, jam būdinga, kad neįmanoma atsekti pirminio šaltinio. Ir tarptautinė, ir Europos vaisingumo sutrikimų specialistų organizacija labai aiškiai teigia, kad tai mitas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rūta Nadišauskienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rūta Nadišauskienė

Todėl poros, kurios planuoja nėštumą ir netgi kurios pradėjo pagalbinio apvaisinimo procedūras, tiesiog keletui dienų po skiepo gali atidėti pakartotinę procedūrą dėl galimų pašalinių reiškinių (karščiavimo, raumenų skausmai ar kaulų laužymas), bet skiepytis yra saugu ir rekomenduotina. Moksliniai duomenys rodo, kad šioje grupėje tarp pasiskiepijusių moterų nėra daugiau persileidimų nei tarp nepasiskiepijusiųjų“, – teigė R.Nadišauskienė.

Rekomendacijos nėščioms moterims

Kalbant apie nėščias moteris, kol kas labai aiškių ir tvirtų rekomendacijų nėra, todėl šiuo metu rekomenduojama vis dėlto jas skiepyti.

„Labai svarbu įvertinti, kaip paplitusi infekcija toje bendruomenėje; kokį darbą moteris dirba, kiek ji dalyvauja veikloje, kurioje galimi įvairūs ir nežinomi kontaktai (čia išskiriamos medikės, socialinės darbuotojos, prekyboje dirbančios moterys ir pan.).

Dar vienas svarbus veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti ir jį aptarti su savo gydytoju, – nėštumą lydinčios ar dar iki nėštumo pasireiškusios ligos. Tai diabetas, nutukimas, širdies ir kraujagyslių ligos, ypač hipertenzija. Šioms moterims yra didelė rizika COVID-19 infekcija sirgti sunkiai.

Apskritai nėštumo metu moterims, nors jos ir jaunos, ši infekcija yra pavojinga. Jau dėl fiziologinių pokyčių nėštumo metu sunkėja kvėpavimo sistemos funkcija, o susirgus tikrai gali būti ir labai sunkių komplikacijų“, – vardijo akušerė ginekologė.

Šiuo metu nėra įvardintos situacijos, kada nėščiosioms skiepytis nerekomenduojama. Medikės manymu, ateityje greičiausiai tiesiog bus nurodytas individualus jautrumas vakcinoje esančioms medžiagoms.

„Kol kas jokių kontraindikacijų nenustatyta, todėl noriu pakartoti, kad moteriai reikia labai sąmoningai įvertinti visas rizikas, aptarti tai su savo artimaisiais bei gydytoju, ir, manau, ateityje šia vakcina bus rekomenduojama skiepyti kaip ir gripo vakcina, kuri šiuo metu rekomenduojama visoms moterims viso nėštumo metu.

Aiškių rekomendacijų, susijusių su nėštumo savaitėmis, taip pat nėra. Galbūt jos bus. Tyrimai su tomis moterimis, kurios buvo atsitiktinai paskiepytos jau būdamos nėščios, nors tuo metu to nežinojo, didesnių komplikacijų neparodė. Taigi šiuo metu negalėtume išskirti kurios nors nėštumo savaitės ar nėštumo trečdalio – nėra tam mokslinių įrodymų. Pasaulinė akušerių ginekologų federacija labai aiškiai rekomenduojama visoms moterims skiepytis nuo COVID-19“, – teigė R.Nadišauskienė.

Jeigu po skiepo pasireiškia pašalinės reakcijos, nėščiai moteriai galima išgerti vaistų nuo uždegimo, kurie mažina temperatūrą ir skausmus. Grėsmingiausia, nors labai reta vakcinos komplikacija – tromboembolija, tačiau tarp nėščių moterų tokia komplikacija nebuvo užfiksuota. Nors nėštumas yra hiperkoaguliacinė būklė (susijusi su padidėjusiu krešėjimu), tačiau nėščių moterų kraujo krešėjimo padidėjimo mechanizmas yra kitoks nei įprastai, todėl skiepas trombų rizikos nedidina.

Rekomendacijos žindančioms moterims

Žindančių moterų grupei taip pat rekomenduojama skiepytis, nes skiepas nuo COVID-19 apsaugo ne tik moterį, bet ir naujagimį, kurio imuninė sistema dar nėra subrendusi. Mat antikūnai per motinos pieną patenka ir į jo organizmą.

Jeigu po skiepo pasireiškia šalutinės reakcijos, galima išgerti vaistų nuo uždegimo nenutraukiant žindymo. Taip pat nepastebėta, kad vakcina per motinos pieną galėtų pakenkti kūdikiui, jeigu jis alergiškas tam tikriems maisto produktams, juolab kad vakcinoje yra negyvas ligos sukėlėjas ar net visai jo nėra, o tik nedidelė jo dalis – RNR.

„Labai svarbu mums visiems, ne tik specialistams, domėtis mokslu grindžiamais faktais, Pasaulio sveikatos organizacijos, tarptautinių profesionalų, taip pat ir Lietuvos akušerių ginekologų draugijos rekomendacijomis ir nesiremti mitais.

Taip pat norėčiau priminti, kad net ir pasiskiepijusios moterys šiuo laikotarpiu turėtų laikytis visiems mums jau įprastų higienos normų ir saugumo reikalavimų. Nėščia ar nėštumą planuojanti moteris turėtų save saugoti kuo labiau ir nedidinti sau rizikos susirgti viena ar kita infekcine liga“, – patarė gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius