-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alyvuogių aliejus: ar vartodami kasdien numesime svorio?

Pastaraisiais metais alyvuogių aliejus sulaukia dėmesio ne tik dėl to, kad tinka įvairiems patiekalams ruošti ir gardinti, bet ir dėl naudos sveikatai. Populiarėjant Viduržemio jūros regiono dietai, kuri skatina sviestą keisti sveikais riebalais, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, iškėlė klausimą – kaip tinkamai vartoti alyvuogių aliejų?
Salotos, aliejus
Salotos, aliejus / 123RF.com nuotr.

Taip pat ar alyvuogių aliejaus šlakelis kasdien gali padėti numesti svorio? Eatthis.com atskleidžia, ką reikia žinoti apie įvairią alyvuogių aliejaus naudą sveikatai, kaip alyvuogių aliejus gali padėti numesti svorio ir ar jo galima suvartoti per daug.

Ar kasdien vartojamas alyvuogių aliejaus šlakelis gali padėti numesti svorio?

2018 m. žurnale „European Journal of Nutrition“ paskelbto tyrimo duomenimis, tie, kurie kasdien vartojo alyvuogių, o ne sojų aliejų, kuris buvo daug riebalų turinčių pusryčių sudedamoji dalis, numetė daugiau riebalų ir sumažino kraujospūdį.

Tačiau tikrai mažai tikėtina, kad kasdien vartojant alyvuogių aliejų vien dėl to sumažės svoris. Nors alyvuogių aliejus gali būti sveikos mitybos dalis, svorį geriausiai mesti derinanti tokius veiksnius kaip gerai subalansuotą mitybą, reguliarų fizinį aktyvumą ir bendrą sveiką gyvenimo būdą.

Be to, alyvuogių aliejus yra riebalas, kurio viename grame yra daugiau kalorijų nei kitų makroelementų, todėl per didelis jo kiekis gali lemti svorio augimą. Kiek yra per daug? Pagal amerikiečiams skirtas mitybos rekomendacijas suaugusieji turėtų siekti, kad 20-35 proc. dienos kalorijų sudarytų riebalai.

Kaip alyvuogių aliejaus vartojimas gali padėti siekti svorio metimo tikslų?

Nors riebalai yra kaloringi, jie taip pat labai sotūs. Dėl didesnio sotumo jausmo gali sumažėti bendras suvartojamų kalorijų kiekis, o tai naudinga lieknėjant. Jeigu esate sotesni, rečiau užkandžiaujate tuščiais kaloringais maisto produktais visą dieną.

Be to, alyvuogių aliejus patiekalams suteikia skonio ir sodrumo, todėl sveikesnis maistas gali tapti ir skanesnis. Tai gali padėti ilgai laikytis sveikos mitybos plano, o tai labai svarbu norint numesti svorio.

Alyvuogių aliejaus nauda sveikam gyvenimo būdui

Alyvuogių aliejus ne tik gali padėti numesti svorio, bet ir turi daug mononesočiųjų riebalų, kurie, vartojami vietoj sočiųjų ir transriebalų, gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką.

Alyvuogių aliejuje taip pat yra antioksidantų ir priešuždegiminių junginių, kurie gali padėti sumažinti uždegimą organizme ir sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, vėžys ir diabetas, riziką. Kai kurie tyrimai netgi rodo, kad alyvuogių aliejuje esantys mononesotieji riebalai gali padėti pagerinti kognityvines funkcijas ir sumažinti kognityvinių funkcijų silpnėjimo riziką senstant.

Kaip įtraukti alyvuogių aliejų į kasdienę mitybą?

Alyvuogių aliejų įtraukti į savo mitybą gali būti paprasta. Jį galite naudoti kaip pagrindą naminiams salotų padažams – tiesiog sumaišykite su druska, pipirais ir, pavyzdžiui, citrinų sultimis ar actu, kad pasigamintumėte gerai subalansuotą ir lengvai paruošiamą padažą.

Alyvuogių aliejų pasitelkite mėsos, paukštienos ar žuvies marinavimui – jis padės suminkštinti mėsą ir suteiks skonio. Alyvuogių aliejų galite naudoti ir pyragams ar keksiukams kepti, kad jis būtų sveikesnė alternatyva sviestui ar kitam augaliniam aliejui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius