Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar jau saugu sveikinantis paduoti ranką ir apsikabinti? D.Razmuvienės komentaras

Lietuvoje sparčiai mažėjant susirgimų COVID-19 ir atlaisvinus įvairias veiklas, žmonės grįžta į įprastą gyvenimą, vėl pradeda bendrauti. Tačiau neretai, susitikę seniai matytą bičiulį, sutrinkame, kaip elgtis. Ar jau galime drąsiai jį apsikabinti ar bent jau paduoti ranką? Šį klausimą uždavėme gydytojai epidemiologei Daivai Razmuvienei.
Apsikabinimas
Apsikabinimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Naujos etiketo taisyklės

Pasak D.Razmuvienės, jeigu tai gana artimas žmogus, mes žinome jo sveikatos istoriją, pavyzdžiui, ar jis sirgęs COVID-19, ar pasiskiepijęs (ši informacija šiais laikais tampa labai svarbi), galime jaustis saugiau. Tačiau jeigu tai tolimi draugai ar pažįstami, seniai matyti žmonės, geriau būtų apsikabinimų ir rankos paspaudimų vengti.

„Manau, kad per karantiną žmonės jau ir įprato sveikintis kitaip. Anksčiau dažnai matydavome, kaip susitikę moksleiviai apsikabina ir pasibučiuoja, dažnai – net į abu žandus. Dabar jau to nepamatysi. Formuojasi naujos etiketo taisyklės – greičiausiai dar ilgai bus normalu nepaduoti rankos sveikinantis, galiausiai prigijo žaismingas pasisveikinimas alkūnėmis, galima tiesiog linktelėti galvą bei sugalvoti daug kitų priimtinų būdų, kaip parodyti žmogui, kad aš tave matau ir džiaugiuosi tave matydamas.

Kiekvienas žmogus turėtų įvertinti savo asmeninę riziką kitiems ir kitų riziką sau.

Mano manymu, artimo fizinio kontakto vis dar reikėtų vengti, juolab kad į Europą ateina nauja koronaviruso delta mutacija, kuri po poros mėnesių vyraus visame žemyne. Ji labai sparčiai išstumia ankstesnes atmainas, nes plinta 60 proc. greičiau nei kitos, vadinasi, ir labiau užkrečiama, o žinome apie ją dar mažai.

Akivaizdu tik tai, kad jos paplitimo nelėtina temperatūra. Ši mutacija sėkmingai plinta ir šiltuosiuose kraštuose – Ispanijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje. Sergamumas COVID-19 jose vėl kyla. Ne išimtis bus ir Lietuva“, – teigė pašnekovė.

Daiva Razmuvienė
Daiva Razmuvienė

Ar saugus pasiskiepijęs žmogus?

Žinoma, didesnis pavojus užsikrėsti kyla uždaroje erdvėje. Lauke rizika yra nedidelė, bet ji išlieka. Jeigu viruso nešiotojas pasitrynė sau akis, lietė burną, virusas, kuris dauginasi gleivinėse, gali būti nusėdęs ant rankų ar veido. Taigi per fizinį kontaktą jis gali „perlipti“ ant mūsų, o patekęs į gleivinę, jeigu nešvariomis rankomis liesime akis, burną ar nosį, pradės daugintis.

„Visada sakau, kad viena ar kita atsargumo priemonė gali būti perteklinė, bet geriau apsidrausti, kol mes dar ne viską žinome apie naują atmainą bei kaip ji elgiasi aplinkoje. Kol kas delta simptomai lyg ir švelnesni, bet jie kaip tik ir neleidžia žmogui suprasti, kad jis užsikrėtęs COVID-19, vadinasi, toliau vaikščioja, bendrauja ir platina virusą. Būtent todėl labai raginame žmones skiepytis.

Dviem dozėmis pasiskiepijęs žmogus bent 88 proc. yra apsaugotas ne tik nuo mirties, bet ir nuo hospitalizacijos ir sunkios ligos eigos. Dalis žmonių gali susirgti ir pasiskiepiję, bet liga nebus tokia sudėtinga. Išlieka rizika, kad persirgę ir skiepyti žmonės gali būti besimptomiai ligos nešiotojai, tačiau kol kas nėra aišku, ar tokiu atveju jie užkrečiami, nes nežinia, ar jų organizme esančių viruso dalelių pakaks užkrėsti kitam žmogui.

Todėl, nors jiems suteikiama daugiau galimybių gyventi laisviau, jie taip pat gali kelti riziką aplinkiniams, kol nėra aiškumo iki galo, kaip virusas elgiasi tokiame organizme.

Nuo skiepijimosi pradžios pasaulyje praėjo tik pusė metų, tai per mažas laiko tarpas, kad būtų galima atlikti klinikines studijas, kurios įrodytų, kaip įvairioms kategorijoms žmonių susiformavo apsauga nuo COVID-19“, – teigė D.Razmuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius