Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Tyrimai atskleidė neįkainojamą uogų poveikį sveikatai – kiek ir kokių jų turėtume valgyti?

Visas uogas galima vadinti super maistu – tyrimai rodo, kad jos teikia daug naudos mūsų sveikatai. Ankstesni tyrimai parodė, kad kai kurios uogos, vartojant jas reguliariai ir tinkamomis porcijomis, padeda malšinti uždegimą ir apsaugoti, pavyzdžiui, žarnyno mikrobiomą ir širdies ir kraujagyslių sistemą. Naujausias tyrimas, kurį atliko San Diego valstybinio universiteto mokslininkai, nustatė ypatingą braškių naudą, rašo „Medical News Today“.
Uogos
Uogos / 123RF.com nuotr.

Tyrimo autoriai teigia, kad kasdien suvalgant po dvi braškes galima pagerinti pažinimo funkcijas, sumažinti kraujospūdį ir padidinti žmogaus antioksidacinį pajėgumą.

Mokslininkai atliko tyrimą su 35 sveikais vyrais ir moterimis nuo 66 iki 78 metų amžiaus. Aštuonias savaites tyrimo dalyviai kasdien vartojo 26 g liofilizuotų „Trusted Source“ braškių miltelių, kurie atitinka dvi šviežias braškes, arba kontrolinius miltelius.

123RF.com nuotr./Uogos
123RF.com nuotr./Uogos

Po dviejų mėnesių, t.y. tyrimo pabaigoje, mokslininkai nustatė, kad tų tiriamųjų, kurie valgė braškes, pažinimo procesų greitis padidėjo 5,2 proc., sistolinis kraujospūdis sumažėjo 3,6 proc., o antioksidacinis pajėgumas padidėjo 10,2 proc., palyginti su tais, kurie vartojo kontrolinius miltelius, neturinčius nieko bendro su braškėmis.

„Šis tyrimas rodo, kad reguliarus braškių vartojimas gali skatinti pažinimo funkciją ir pagerinti širdies ir kraujagyslių rizikos veiksnius, pavyzdžiui, hipertenziją. Džiaugiamės, kad toks paprastas mitybos pakeitimas gali pagerinti šiuos vyresnio amžiaus žmonių rezultatus“, – „Medical News Today“ sakė viena iš tyrimo autorių, dr. Shirin Hooshmand.

Kodėl braškės tokios naudingos sveikatai?

Braškės pirmą kartą buvo pradėtos auginti Prancūzijoje XVIII a. pabaigoje. Tačiau laukinėje gamtoje jų buvo galima rasti dar romėnų laikais.

Šiandien braškės auginamos daugelyje pasaulio šalių, o daugiausia jų užauginama Jungtinėse Amerikos Valstijose, Turkijoje ir Ispanijoje. Iš šių šalių beveik visus metus jos eksportuojamos į visą pasaulį.

Braškėse yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, reikalingų organizmo sveikatai palaikyti, įskaitant vitaminą A, magnį, kalį ir folatus (vitaminas B9).

Be to, braškėse yra labai daug vitamino C – suvalgius vos aštuonias braškes, organizmas gauna visą vitamino C paros normą.

Taip pat žinoma, kad braškių sudėtyje yra daug antioksidantų, įskaitant polifenolius ir fitosterolius. Polifenoliai pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, o fitosteroliai padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Ankstesnių tyrimų duomenys parodė, kad braškių vartojimas susijęs su mažesne širdies ligų rizika, cukriniu diabetu, Alzheimerio liga, Alzheimerio liga, Alzheimerio liga, Alzheimerio liga ir netgi gali padėti išvengti vėžio.

Kaip sveikiausia valgyti braškes? Ekspertai rekomenduoja, kad dauguma suaugusių kasdien turėtų suvalgyti maždaug aštuonias dideles braškes. Geriausia jas vartoti šviežas, kuo mažiau apdorotas. Jas galima dėti į kokteilius, taip pat eksperimentuoti kuriant naujus patiekalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius