Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Atsikratyti nugaros ir sprando skausmų be vaistų – įmanoma, sako kineziterapeutas A.Juršėnas

Surakintas sprandas, sustingę sąnariai, skaudanti nugara, sunki galva ir nulis jėgų ką nors veikti, – taip po darbo dienos ar savaitės jaučiasi dažnas net ir jaunas žmogus. Kaip atsikratyti skausmų be vaistų, į ką atkreipti dėmesį darbo vietoje ir laisvalaikiu, kokios terapijos ir priemonės galėtų būti veiksmingos alternatyvos nesirūpinimui savimi, Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos kineziterapeutas Aurimas Juršėnas ne tik pasakojo, bet ir rodė laidoje „Gydytojas pataria“.
Kineziterapeuto A.Juršėno konsultacija
Kineziterapeuto A.Juršėno konsultacija / Baltijos-Amerikos klinikos nuotr.

Apie 30 procentų pacientų pas kineziterapeutą gydytojų atsiunčiami po įvairių operacijų. Likusieji daug sėdintys žmonės, kuriuos kasdien matome biuruose ir įstaigose. Būtent jie, A.Juršėno žodžiais, turi daugiausiai problemų – skundžiasi kaklo, pečių, vidurinės ir apatinės stuburo dalies skausmais.

Daugėja vis jaunesnių pacientų

Daugiau nei 10 metų kineziterapeuto darbą dirbantis 15min pašnekovas pastebi, kad pacientai vis jaunėja: „Stuburas susidėvi ir 30-mečiams, daugėja ir dar jaunesnių pacientų. Taigi, tendencija akivaizdi – kuo ilgiau sėdime nesirūpindami judėjimu, tuo labiau sustingstame, vėliau patiriame skausmų. Jeigu esu jaunesnis nei 40-ties, visai nereiškia, kad sėdėdamas po 8 valandas ir nieko nedarydamas būsiu sveikas. Taip tikrai nėra“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Juršėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Juršėnas

Kineziterapeutas įsitikinęs – bent dalies skausmų įmanoma atsikratyti be vaistų, juolab, kad ir jais galima išspręsti ne visas problemas. „Tarkim, stuburo slankstelio dispozicijos – užstrigusio slankstelio segmento – atveju, kai kyla uždegiminis procesas aplink jį, vaistai malšina tik uždegimą, bet negali „atstatyti“ paties slankstelio“, - aiškino specialistas.

„Surakino“ – vienas dažniausių skundų

Kaip priminė 15min pašnekovas, mūsų stuburas susideda iš slankstelių ir tarpslankstelinių diskų. Kiekvienas slankstelis turi du sąnariukus viršuje ir du apačioje, kuriais jungiasi su kitais slanksteliais.

Vida Press nuotr./Nugaros skausmas
Vida Press nuotr./Nugaros skausmas

„Kai raumenys disbalanse – vieni raumenys įsitempę labiau, nei kiti ar abipusiai labai įsitempę – sąnariukai suspaudžiami ir dažnai tam tikroje pozicijoje užstringa, tad nebegali judėti. Nervų sistema į tai reaguoja aliarmu. Kartais dar stipriau suspazmuoja aplinkiniai raumenys, žmogus nebegali pasukti kaklo ar, kaip dažnai sako pacientai, juos „surakina“. Šį žodį girdime labai dažnai“, – pasakojo A.Juršėnas.

Privalomi ir namų darbai

„Jeigu, taip nutikus žmogus vartoja vaistus, jie tik malšina padarinius – uždegimą, patinimą, skausmą, bet iš principo niekaip negali paveikti paties užstrigimo. Tokiu atveju bandau surasti tą užstrigusį segmentą, patestuoti, kas ir kur nefunkcionuoja, ir, naudodamas tam tikras technikas, tą vietą bandau išjudinti, atblokuoti, pratempti, nuramindamas aplinkinius raumenis.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Kineziterapeuto A.Juršėno konsultacija
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Kineziterapeuto A.Juršėno konsultacija

Namų darbams skiriu pratimą, kad pacientas savaitę ar dvi jį nuolat kartotų. To reikia, kad segmentas nebegrįžtų į ankstesnę padėtį, nes užstrigimo priežastis buvo ne kas kita, o raumenų įsitempimas. Kai atblokuosime slankstelį, raumenų tonusas savaime sumažės, tačiau ne visiškai, todėl kartojant tam tikrą pratimą, bus baigiama spręsti pirminė problema“, – aiškino A.Juršėnas.

Specialisto nuomone, vien medikamentinis gydymas – ribota pagalba. Jei žmogus savaitę ar dvi geria vaistus, skausmas aprimsta, jis lyg visai neblogai jaučiasi, tačiau testuojant žmogų tampa akivaizdu, kad skausmo priežastis – slankstelio užstrigimas – niekur nedingo. Vos kažką stipriau fiziškai padarius, skausmas grįžta, vėl tenka gerti vaistus ir taip užburtas ratas sukasi.

Vos prilietė tarp mečių, nutirpo ranka

Vienas atvejis iš asmeninės patirties kineziterapeutui padėjo suprasti, kodėl vaistai – tik ribota pagalba ir kodėl jie negali visiškai išspręsti kai kurių problemų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Juršėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Juršėnas

Į jį kreipėsi medicinos studentas, kuriam stipriai tirpo ranka. Tai vyko todėl, kad daug sėdinčiam, daug besimokančiam vaikinui menčių srityje buvo užstrigę keli stuburo slanksteliai. Tiesa, kai studentas kreipėsi į kineziterapeutą, jam nei skaudėjo, nei tirpo ranka, nes porą savaičių jis vartojo vaistus.

„Tačiau, vos toje vietoje, kur buvo problema, labai švelniai paspaudžiau tarp menčių, jam iš karto nutirpo ranka. Ne tik aš, bet ir jis įsitikino, kad vaistai tik nuslopino skausmą, tad teko iš esmės spręsti problemą“, – prisiminė A.Juršėnas.

Kaip atkreipė dėmesį specialistas, į kineziterapeutą vertėtų kreiptis nelaukiant, kol prasidės tirpimai, nes tai yra vienas iš ženklų, kad problema savaime nepraeis.

Pagalbos kreipiasi per vėlai

Kineziterapeutas pastebi, kad lietuviai – labai kantrūs žmonės. Konsultuotis į Baltijos-Amerikos kliniką atvykstantys užsieniečiai kreipiasi po vienos-trijų savaičių nuo skausmo pradžios, o didelė dalis lietuvių ateina tik tuomet, kai jau vos paeina.

Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikoje naudojamos įvairios pagalbos priemonės. Viena jų – magneto terapija, kuri pagreitina kaulinį gijimą, mažina uždegimą. Reguliariai naudojant magneto terapiją pavyksta pasiekti gerų rezultatų po kaulų lūžių, ūmių „surakinimų“, disko išvaržų.

Kojos lūžis
Kojos lūžis

„Elektros procedūromis dažniau stengiuosi ne atpalaiduoti, o stimuliuoti raumenis. Mat, jeigu turime raumens susitraukimą ir noriu jį stiprinti, galiu ant jo papildomai dėti elektrodų. Duodu svorio ir prašau, kad pacientas su papildomu elektros impulsu darytų pratimą. Taip galima pasiekti dvigubą efektą, kuris, pavyzdžiui, gali pasitarnauti sportininkams, jeigu reikia suaktyvinti neaktyvius raumenis. Žinoma, jeigu jie pavargę, pertempti, raumenis reikia atpalaiduoti, nuraminti ir tik tuomet atlikti minėtą procedūrą“, – pasakojo A.Juršėnas.

Kada reikia stiprinti nugaros raumenis?

Kineziterapeutas paneigė klaidingą įsitikinimą, kad jeigu skauda nugarą, reikia stiprinti nugaros raumenis, nes jie yra silpni.

„Būna atvejų, kai nugara silpna, tačiau dažniausia raumenys – neaktyvūs, pavargę, nes pertempti, kaip labai dažnai atsitinka ilgai ir neteisingai sėdint“, – atkreipė dėmesį A.Juršėnas.

Dažnam žmogui naujiena, kad pertemptas raumuo gali spazmuoti kaip bicepsas, kuris susitraukia ir skauda, ką nors ilgai ir sunkiai laikant.

Vida Press nuotr./Gilieji nugaros raumenys
Vida Press nuotr./Gilieji nugaros raumenys

„Jeigu labai stipriai ištempsime raumenis, kaip atsitinka sėdint sukumpus netaisyklingoje padėtyje, jie irgi suspazmuos, įsitemps ir bus skausmingi, jautrūs, kels problemų. Beveik visų žmonių nugaros raumenys – išilginti ir įsitempę, o priekiniai – krūtinės, pilvo, kaklo raumenys – sutrumpėję. Tai irgi nėra gerai. Abiejose pusėse raumenys turi būti neutralioje padėtyje, kad būtų stiprūs, veiksnūs, aktyvūs“, – aiškino kineziterapeutas.

Ženklai, kad turime neišspręstų problemų

Kodėl perpūtimas – ženklas, kad turime neišspręstų kūno problemų, kaip ir „surakinimai“ valant langus? Kokių priemonių kineziterapeutas tuomet imasi, kiek ir kaip galėtume padėti patys sau, Baltijos-Amerikos klinikos gydytojas kineziterapeutas Aurimas Juršėnas pasakojo 15 min studijoje.

„Gydytojas pataria“ laidoje taip pat sužinosite, kokie įpročiai ir priemonės padėtų išvengti neigiamų pasekmių ilgai sėdint, kad tinkama laikysena svarbi ne tik dėl grožio, kaip veikia kineziterapeuto naudojami „teipai“ bei dar daug naudingo ir įdomaus. Kviečiame pasižiūrėti:

VIDEO: Kaip atsikratyti skausmų be vaistų: kineziterapeuto A.Juršėno patarimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius