-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tausojantis būdas grąžinti vaisingumą: leidžia išvengti gimdos šalinimo, vėžio

Kuo mažiau šalutinių poveikių ir laiko sąnaudų ne tik sprendžiant sveikatos problemas, bet ir užbėgant už akių pavojingoms ligomis. Toks yra modernios medicinos tikslas. Tokia ir nebe naujo, bet ginekologijoje vis plačiau taikomo diagnostikos bei gydymo būdo – histeroskopijos – nauda.
Pora konsultuojasi
Pora konsultuojasi / 123RF.com nuotr.

Kokiais atvejais ypač pasitarnauja histeroskopija, kaip vyksta mini operacija ir kokių rezultatų pasiekiama, 15min kalbėjosi su Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos gydytoja ginekologe Jūrate Žmuidzinaite.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūratė Žmuidzinaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūratė Žmuidzinaitė

Žinoma, moterys ne pačios pasirenka diagnostikos ir gydymo būdus, tačiau žinoti apie šiuolaikinės medicinos galimybes pravartu ir jaunoms, ir vyresnio amžiaus moterims.

„Moterys ateina pasitikrinti, išsako savo sveikatos problemas, tuomet atliekami tyrimai, ginekologinė echoskopija ir, jei prireikia, sprendžiama dėl histeroskopijos būtinybės. Mini operacija, kurios metu diagnozuojami įvairūs augliukai, gimdos pogleivio miomos, atliekama ir tuomet, kai moterys skundžiasi nereguliariu kraujavimu, ilgomis ir gausiomis menstruacijomis“, – pasakojo gydytoja J.Žmuidzinaitė.

Kaip labai rimtą signalą gydytoja išskyrė kraujavimą, pasireiškiantį menopauzės metu ar po jos: „Tuomet būtina atlikti histeroskopiją ir gimdos biopsiją, kad nepražiūrėtume piktybinių darinių. Taigi, histeroskopija tokiu atveju pasitarnauja kaip onkologinių ligų diagnostikos ir prevencijos priemonė“.

„Fotolia“ nuotr./Vizitas pas ginekologą
„Fotolia“ nuotr./Vizitas pas ginekologą

Kaip pabrėžė gydytoja ginekologė, net ir nejaučiant negerų simptomų kartą per metus būtina pasirodyti gydytojui ginekologui. Tačiau, jeigu kraujavimas prasideda viduryje mėnesinių ciklo, per menopauzę, atidėlioti nereikia.

„Histeroskopiją gali būti pasiūlyta atlikti ir po profilaktinio patikrinimo, jeigu diagnozuojamas gimdos ertmės polipas ar gimdos pogleivio mioma“, – sakė gydytoja, pridurdama, kad Baltijos-Amerikos klinikoje moterys visada sulaukia kvalifikuotos ir operatyvios pagalbos.

Mini operacija trunka neilgai

Mini operacija atliekama bendroje, dažniausiai, intraveninėje, nejautroje specialiu instrumentu – histeroskopu. Jo pagalba įeinama į gimdos ertmę, kuri pripildoma specialaus skysčio, kad išsiplėstų. Tuomet gydytoja monitoriuje gali gerai matyti, kurioje vietoje yra pakitimas – polipas, mioma ar kt. Tuomet specialiais instrumentais dariniai labai tiksliai ir kruopščiai pašalinami.

„Operacija trunka neilgai, apie pusvalandį. Kartais su pacientėmis mėgstame pajuokauti, kad ji ilgiau miegos po narkozės, nei vyks pati operacija, tad bijoti tikrai nereikia”, – patikino gydytoja ginekologė J.Žmuidzinaitė.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Jūratė Žmuidzinaitė
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Jūratė Žmuidzinaitė

Pooperacinė priežiūra nesudėtinga, moteris tą pačią dieną jau gali būti darbinga. „Žinoma, jei yra galimybė, mes visuomet rekomenduojame kiek pailsėti ir 2-3 savaites po procedūros vengti baseino, vonios, pirčių, labai intensyvaus sporto”, – vardijo gydytoja.

Šalina trukdžius pastoti ar išnešioti kūdikį

Nevaisingumo atveju histeroskopijos pagalba taip pat gali būti diagnozuojamos ir pašalinamos gimdos pogleivio miomos.

„Tai ypač aktualu, jeigu moteris patyrė persileidimų. Histeroskopijos pagalba galima diagnozuoti įvairias anomalijas, atlikti sąaugų išdalijimą, spręsti kitas problemas, kurios buvo kliūtis pastoti ar išnešioti kūdikį. Moterys gana dažnai kreipiasi dėl vaisingumo problemų. Ir, jeigu gydytojas nusprendžia, kad reikia pritaikyti histeroskopiją, šis minimaliai invazinis diagnostikos ir gydymo būdas yra pritaikomas“, – sakė gyd.J.Žmuidzinaitė.

123RF.com nuotr./Pora stebi nėštumo testo rezultatus
123RF.com nuotr./Pora stebi nėštumo testo rezultatus

Signalas 9 iš 10 vyresnių moterų

Dažnas klausimas, kurį užduoda vyresnio amžiaus moterys, – gimdos išvešėjimas ir kas gali nutikti šios problemos nesprendžiant? Pasak gydytojos ginekologės, net 90 proc. penkiasdešimtmetėms ir vyresnėms moterims diagnozuojamas gimdos išvešėjimas.

„Tai labai rimtas signalas, nes gimdoje gali būti net ir piktybinių navikų. Dėl to visuomet reikia atlikti histeroskopiją, gimdos gleivinės biopsiją ir atmesti gimdos vėžio diagnozę. Histeroskopija nėra naujas diagnostikos ir gydymo būdas, bet vis plačiau taikomas dėl gerų rezultatų, o ypač – dėl to, kad padeda išvengti didelių operacijų ir užbėgti už akių sunkiems susirgimams“, – pabrėžė J.Žmuidzinaitė.

123RF.com nuotr./Gimdos vėžio profilaktika – reguliarūs vizitai pas ginekologą
123RF.com nuotr./Gimdos vėžio profilaktika – reguliarūs vizitai pas ginekologą

Įtariant onkologines ligas, minimaliai invazinės histeroskopijos metu paimama gimdos medžiaga siunčiama į laboratoriją ir, jeigu randama piktybinių darinių, onkologinė liga nustatoma dar pačioje jos pradžioje. Kaip sakė gydytoja ginekologė, jos praktikoje yra buvęs ne vienas ir ne du tokie sėkmingi onkologinės ligos prevencijos atvejai.

Ragina profilaktiškai tikrintis ir nedelsti

Dabar moterys yra tikrai labai sąmoningos, reguliariai tikrinasi, dauguma jų kartą per metus apsilanko pas gydytoją ginekologą, tačiau vis dėlto pasitaiko ir uždelstų atvejų.

Pasinaudodama proga, gydytoja J.Žmuidzinaitė visoms moterims patarė reguliariai, kartą per metus ateiti į sveikatos patikrą, o jeigu pasitaiko kraujavimų ne mėnesinių metu – jokiu būdu neatidėlioti vizito.

Ne tik vyresnio amžiaus moterims, bet ir merginoms gali atsirasti gimdos ertmės polipų ar kitų darinių, tad bent kartą per metus būtina pasitikrinti.

Apie moterims aktualiausias ginekologines problemas ir vis plačiau taikomą diagnostikos bei gydymo metodą histeroskopiją, kuri padeda apžiūrėti bei įvertinti gimdos ertmės pokyčius bei atlikti chirurginius veiksmus, Baltijos-Amerikos klinikos gydytoja ginekologė Jūratė Žmuidzinaitė kalbėjo laidoje „Gydytojas pataria“. Kviečiame pasižiūrėti.

VIDEO: Kaip gydyti nevaisingumą, išvengti gimdos šalinimo ir vėžio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius