Dabar populiaru
Publikuota: 2012 rugpjūčio 13d. 23:44

Atskleista tiesa: kada raudona mėsa padidina vėžio riziką

Jautienos kepsneliai su kaparėliais
Fotolia nuotr. / Jautienos kepsneliai su kaparėliais

Kad didelis geležies kiekis, esantis raudonoje mėsoje, gali padidinti riziką susirgti žarnyno vėžiu, – nebe naujiena. Tačiau mokslininkai atrado, kada ta geležis tikrai kenkia.

Būtent raudona mėsa turi didelį geležies kiekį, kurio mums reikia, kad turėtume jėgų, neslinktų plaukai, nelūžinėtų nagai, nesusirgtume mažakraujyste. Tačiau geležis žinoma ir kaip žarnyno vėžio sukėlėja.

Naujas atradimas, kurį aprašo „Dailymail.co.uk“, gali pasiūlyti ir naujų gydymo būdų, kurie išvalytų geležį iš žmonių, kurių ląstelės jau paveiktos ligos, žarnyno.

Mokslininkai neseniai ištyrė peles. Galimybė susirgti joms žarnyno vėžiu buvo stipriai susijusi ne su geležies kiekiu, bet su juo ir geno, pavadinto APC, santykiu.

Kai APC genas buvo ydingas, pelėms su dideliu geležies kiekiu organizme du ar net tris kartus dažniau grėsė susirgti vėžiu. Tos pelės, kurios buvo valgydinamos maistu, turinčiu mažai geležies, vėžiu nesusirgo, net jei jų genas taip pat buvo aktyvus.

Įdomu tai, kad kai jis funkcionavo normaliai, net aukštas geležies kiekis pelėms nekenkė.

Mokslininkas, profesorius Owenas Sansomas iš Glazgo teigė: „Mes žengėme didžiulį žingsnį supratimo, iš kur atsiranda žarnyno vėžys, link. APC genas ydingas aštuoniais iš dešimties žarnyno vėžio atvejų, bet iki šiol mes nežinojome, kas tą vėžį sukelia. Dabar aišku, kad geležis daro kritišką poveikį kontroliuojant žarnyno vėžio vystymąsi, jei žmonės turi aktyvų APC geną. Mūsų tyrimas rodo, kad net labai didelis geležies kiekis nesukelia vėžio pats vienas, tačiau jis daro įtaką aktyviam APC genui.“

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką