-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atskleista tiesa: kada raudona mėsa padidina vėžio riziką

Kad didelis geležies kiekis, esantis raudonoje mėsoje, gali padidinti riziką susirgti žarnyno vėžiu, – nebe naujiena. Tačiau mokslininkai atrado, kada ta geležis tikrai kenkia.
Jautienos kepsneliai su kaparėliais
Jautienos kepsneliai su kaparėliais / Fotolia nuotr.

Būtent raudona mėsa turi didelį geležies kiekį, kurio mums reikia, kad turėtume jėgų, neslinktų plaukai, nelūžinėtų nagai, nesusirgtume mažakraujyste. Tačiau geležis žinoma ir kaip žarnyno vėžio sukėlėja.

Naujas atradimas, kurį aprašo „Dailymail.co.uk“, gali pasiūlyti ir naujų gydymo būdų, kurie išvalytų geležį iš žmonių, kurių ląstelės jau paveiktos ligos, žarnyno.

Mokslininkai neseniai ištyrė peles. Galimybė susirgti joms žarnyno vėžiu buvo stipriai susijusi ne su geležies kiekiu, bet su juo ir geno, pavadinto APC, santykiu.

Kai APC genas buvo ydingas, pelėms su dideliu geležies kiekiu organizme du ar net tris kartus dažniau grėsė susirgti vėžiu. Tos pelės, kurios buvo valgydinamos maistu, turinčiu mažai geležies, vėžiu nesusirgo, net jei jų genas taip pat buvo aktyvus.

Įdomu tai, kad kai jis funkcionavo normaliai, net aukštas geležies kiekis pelėms nekenkė.

Mokslininkas, profesorius Owenas Sansomas iš Glazgo teigė: „Mes žengėme didžiulį žingsnį supratimo, iš kur atsiranda žarnyno vėžys, link. APC genas ydingas aštuoniais iš dešimties žarnyno vėžio atvejų, bet iki šiol mes nežinojome, kas tą vėžį sukelia. Dabar aišku, kad geležis daro kritišką poveikį kontroliuojant žarnyno vėžio vystymąsi, jei žmonės turi aktyvų APC geną. Mūsų tyrimas rodo, kad net labai didelis geležies kiekis nesukelia vėžio pats vienas, tačiau jis daro įtaką aktyviam APC genui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius