-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biomedicinos mokslų daktarė apie kūno sudėties analizatorių: jis atskleidžia blogos savijautos priežastis

Skaičius, kurį matome užlipę ant svarstyklių, – dar ne viskas. Tai gali būti išvaizdos atspindys, bet savijautos priežastys glūdi giliau. Siekiant ne tik gražiai atrodyti, bet ir puikiai jaustis, reikia analizuoti ir stebėti savo kūną. Kūno sudėties analizė nepakeičiama ir būtina, norint suprasti įvairių maitinimosi formų, fizinių pratimų, ligų, augimo ir kitų aplinkos veiksnių poveikį žmogaus organizmui.
Sandrija Čapkauskienė ir kūno sūdėties analizė (treneris Karolis Urbanavičius – kairėje)
Sandrija Čapkauskienė ir kūno sūdėties analizė (treneris Karolis Urbanavičius – kairėje) / Asmeninio archyvo nuotr.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Sporto ir sveikatingumo centras kalbina sveikos gyvensenos specialistę biomedicinos mokslų daktarę Sandriją Čapkauskienę ir pristato, kodėl kūno analizė šiandien tokia svarbi.

Visa KTU bendruomenė kviečiama į KTU sporto klubą „Activated“, kur nemokamai atliekama kūno sudėties analizė, parengiami pradiniai treniruočių planai, konsultuojama mitybos ir sveikos gyvensenos klausimais, informuojama pranešime žiniasklaidai.

Svorį įvertina netinkamai

Analizatorius ne tik nustato žmogaus kūno svorį, tačiau ir asmeninius kiekvieno žmogaus rodiklius. Juo galima išmatuoti žmogaus kūno riebalinę, raumeninę masę, vidinių (visceralinių) riebalų, baltymų, skysčių kiekį. Taip pat toks specialus analizatorius nustato kūno masės indeksą, bazinę medžiagų apykaitą ir asmens biologinį amžių.

Kyla klausimas, kam to reikia? Manote, kad užtenka nuolatos sekti savo kūno svorį ir žinoti kūno masės indeksą (KMI)? Be abejonės, svarbu žinoti šiuos rodiklius, tačiau, pamatę skaičius ant svarstyklių dar neskubėkite džiaugtis arba nusiminti. Savo svorį tinkamai įvertinsite, tik atlikę kūno sudėties analizę.

Kartais pagal KMI žmogus turėtų būti priskiriamas vienai ar kitai kategorijai, tačiau atlikus kūno sudėties analizę, rezultatai pasikeičia. Kadangi, kūno svorį sudaro keletas komponentų, tik atlikta kūno sudėties analizė parodo, iš ko tiksliai sudarytas kiekvieno kūnas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Treneris Karolis Urbanavičius (kairėje)
Asmeninio archyvo nuotr. /Treneris Karolis Urbanavičius (kairėje)

„Paimkime du asmenis: vienas aktyviai sportuojantis ir besilaikantis sveikos gyvensenos principų, kitas – visiškai fiziškai neaktyvus, kuris maitinasi nesubalansuotai. Sakykime, kad abiejų asmenų kūno svoris ir KMI vienodas. Sportuojančio žmogaus riebalų kiekis bus normalus, o fiziškai neaktyvaus – dvigubai daugiau riebalų, o raumenų mažiau. Ir nors abu asmenis pagal KMI būtų galima priskirti nutukusiųjų kategorijai, pirmasis – sveikas ir nenutukęs, o antrojo svoris per didelis ir organizmas nusilpęs“, – pasakoja KTU sporto klubo „Activated“ vadovas ir treneris Karolis Urbanavičius.

Dabar žmonės linkę maitintis nesubalansuotai ir mažiau judėti, o daugiau praleisti laiko sėdėdami. Ypač išauga kūno sudėties įvertinimo poreikis. Anot S.Čapkauskienės, dėl minėtų priežasčių sparčiai daugėja nutukimo ir kitų lėtinių ligų.

Kūno sudėties rodikliai

Nors per didelis riebalų kiekis ir byloja apie nutukimą, verta paminėti, kad be jų organizmas negalėtų vykdyti visų jam reikiamų funkcijų, tačiau jų kiekis negali viršyti normos.

„Bendroji riebalinė masė (total body fat) – vienas pagrindinių organizmo komponentų, svarbus kaip energijos rezervas, nervų izoliatorius, atliekantis apsauginę, termoreguliacinę, net endokrininę funkcijas.

Bendroji riebalinė masė gali skirtis priklausomai nuo amžiaus, lyties ir matavimo laiko. Mūsų organizme vyrauja dviejų tipų rezerviniai riebalai – tai paviršiniai ir vidiniai (visceraliniai) riebalai. Mokslininkai apskaičiavo, kad kiekvienam kilogramui paviršinių riebalų tenka 200 g vidinių“, – teigia S.Čapkauskienė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė

Visceraliniai riebalai, kurie supa vidaus organus, pavojingi ne tik dėl antsvorio ir nutukimo. Dėl vidinių riebalų pertekliaus organizme žmogus gali skųstis padidėjusiu kraujospūdžiu, išaugusiu cholesterolio kiekiu kraujyje. Didelis šių riebalų kiekis organizme gali signalizuoti apie riziką susirgti cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Padidėjęs vidinių riebalų kiekis gali būti ir žmogui, kurio svoris normalus, tačiau jis laikosi netinkamų mitybos ir sveikos gyvensenos taisyklių.

Mažinant svorį, labai svarbu, kad svoris mažėtų riebalinio audinio, bet ne raumeninio sąskaita. Dažnai svarstyklėse matomu skaičiumi galima nusivilti, nes kūno svoris net ir po ilgo laiko išlieka toks pat panašus. Jeigu atlikus kūno sudėties analizę, paaiškėja, kad keičiasi rodikliai, mažėja riebalinė masė, auga raumeninė – einate gera linkme.

Padidėjęs vidinių riebalų kiekis gali būti ir žmogui, kurio svoris normalus, tačiau jis laikosi netinkamų mitybos ir sveikos gyvensenos taisyklių.

„Didėjant raumeninei masei, aktyvuojama asmens bazinė medžiagų apykaita, padidėja galimybės išlaikyti norimą kūno svorį ar sumažinti esamą sveikatai nekenksmingais būdais. Aktyviai sportuojant, raumeninė masė didėja, tačiau didėja ir bendrasis kūno svoris. Todėl, labai svarbu pastoviai atlikti kūno kompozicijos matavimus, norint stebėti ir kontroliuoti treniruočių poveikį raumeninei masei. Nes per dideli krūviai, netinkama ar nepakankama mityba gali ir sumažinti raumeninę masę“, – pabrėžia S.Čapkauskienė.

Kūno analizatorius nustato ir vandens kiekį organizme. Vandens kiekis žmogaus organizme sudaro 55–65 proc. visos kūno masės.

„Pakankamas kūno vandens kiekis labai svarbus gerai savijautai, sportiniams rezultatams, kognityvinėms funkcijoms (atminčiai, mąstymo aiškumui, koncentracijai), optimaliems fiziologiniams bei biocheminiams procesams palaikyti. Vandens kiekis labai priklauso nuo lyties, ūgio, fizinio aktyvumo lygio, tačiau mitybos ekspertai pataria išgerti 6-8 stiklines vandens kiekvieną dieną“, – aiškina biomedicinos mokslų daktarė.

123RF.com nuotr./Moteris ant svarstyklių
123RF.com nuotr./Moteris ant svarstyklių

Kaip ir kada geriausia atlikti kūno sudėties analizę?

Kūno sudėties analizės tyrimas rekomenduojamas visiems, ypač tiems, kurie skundžiasi bloga savijauta, nori pakoreguoti sveikos gyvensenos ir mitybos įpročius ar pradeda sportuoti. Kūno sudėties analizatorius padeda siekti gerų rezultatų, patobulinti komponentus, pagerinti sveikatą ir išvaizdą.

„Kūno komponentų matavimas vyksta elektros varžos pagalba, panaudojant silpną elektros srovės srautą ir fiksuotą dažnį. Šiuo metodu matavimai yra įmanomi, nes liesasis audinys, kurį sudaro vanduo ir elektrolitai, yra geras elektros laidininkas, kai riebalinis audinys – labai prastas. Galima išmatuoti bendrą kūno svorį, raumeninę, riebalinę, kaulinę mases, bendrą vandens kiekį, visceralinius riebalus, bazinę medžiagų apykaitą, galimi segmentiniai raumeninės ir riebalinės masės matavimai“, – pasakoja sveikos gyvensenos specialistė S.Čapkauskienė.

Kūno sudėties analizės tyrimas gali būti atliekamas įvairaus amžiaus žmonėms. Siekiant kuo tikslesnių rezultatų, tyrimą geriausią atlikti prieš bet kokią fizinę veiklą. Svarbiausia, kad žmogus nebūtų suprakaitavęs ir jo organizme dar nepakitęs normalus skysčių balansas, o raumenų skaidulos neužsipildžiusios krauju ir maisto medžiagomis. Jeigu ruošiatės sportuoti, lankytis pirtyje, kūno sudėties analizę atlikite prieš.

Kūno sudėties analizė atliekama basomis kojomis stovint ant svarstyklių aparato, sudaryto iš elektrodų, dėl tikslesnių rezultatų į rankas paimama speciali rankena su dar dviem elektrodais. Atliekant kūno sudėties analizę, rekomenduojama vilkėti plonus, lengvus drabužius.

KTU sporto klube vyko projektas, kurio metu daugiau nei 250 universiteto darbuotojų ir studentų kiekvieną mėnesį sekė savo kūno sudėties rodiklius, aktyviai sportavo ir stengėsi laikytis sveikos gyvensenos principų. Visi projekto dalyviai buvo kviečiami į konsultacijas su sporto klube dirbančiais treneriais, sudaromos sporto programos, atliekama kūno sudėties analizė.

„Pastebėjome, kad nuolatinis kūno pokyčių sekimas studentus ir darbuotojus paskatino nesustoti. Dauguma jų pradėjo sporto klubą lankyti reguliariai, o kiekvienas, nors ir nedidelis pokytis, tik didino motyvaciją siekti vis geresnių rezultatų. Tarp kai kurių studentų įsivyravo net ir „sveika“ konkurencija, jiems tai tarsi varžybos, kuriose lenktyniaujama dėl trokštamų rezultatų“, – projekto įspūdžiais dalijasi sporto klubo vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius