Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Cezario pjūvis be rimtos priežasties: gydytoja įspėja apie galimas komplikacijas moteriai ir kūdikiui

„Cezario pjūvis – tai viena iš procedūrų, kurias iki šių dienų nemaža dalis nėščiųjų ir gimdyvių mielai rinktųsi klaidingai manydamos, jog taip apsaugo naujagimio sveikatą ir gyvybę“, – teigia Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja akušerė ginekologė doc. Eglė Bartusevičienė. Ar tikrai kiekviena moteris yra pakankamai informuota apie visas galimas cezario pjūvio komplikacijas?
Vilniaus gimdymo namuose
Gimdymo namuose / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gydytoja E.Bartusevičienė įvardija pagrindines priežastis, kodėl gimdyvėms atliekama cezario pjūvio operacija ir pabrėžia, kad ši chirurginė procedūra gelbsti gyvybę ir sveikatą tik tada, kai yra atliekama pagal absoliučias, argumentuotas ir pagrįstas indikacijas, t.y., kai natūralus gimdymas per makštį yra rizikingesnis nei galimos cezario pjūvio komplikacijos.

123RF.com nuotr./ Gimdymas
123RF.com nuotr./ Gimdymas

Cezario pjūvis – ne išeitis vengiant skausmų

„Didesnį cezario pjūvio operacijų skaičių šiandien lemia tokios priežastys kaip vis vyresnis gimdyvių amžius, vyraujanti nutukimo „epidemija“, dažniau atliekamos pagalbinio apvaisinimo procedūros. Dėl geros medicinos pagalbos daugiau moterų, kurios serga sunkiomis lėtinėmis ligomis ir kurios anksčiau nepastodavo ir neišnešiodavo kūdikio, dabar gali gimdyti, tačiau joms dažnai atliekama cezario pjūvio operacija“, – antradienį žiniasklaidai išplatintame pranešime cituojama E.Bartusevičienė.

Gimdyvė, siekdama išvengti vienkartinio skausmo, rizikuoja ateityje patirti nuolat besitęsiančius ar pasikartojančius skausmus.

Nepaisant to, kad pagrindinė priežastis, kodėl moterys kartais pageidauja, jog joms būtų atliekama ši operacija, išlieka naujagimio saugumas ir sveikata, gydytoja pabrėžia kitą vyraujantį motyvą.

„Manoma, kad cezario pjūvis yra tarsi išeitis, norint išvengti gimdymo skausmų. Tuomet susidaro kiek ironiška situacija – gimdyvė, siekdama išvengti vienkartinio skausmo, rizikuoja ateityje patirti nuolat besitęsiančius ar pasikartojančius skausmus dėl galimai po operacijos susidariusių sąaugų pilve“, – pasakojoa gydytoja akušerė ginekologė.

Cezario pjūvis – pavojai ir kūdikiui, ir mamai

Komplikacijos, kurios gali kilti cezario pjūvio operacijos metu ar po jos, yra susijusios ne tik su anestezija: galimas greta esančių organų pažeidimas, didesnė infekcijos, kraujo perpylimo tikimybė, trombembolinės komplikacijos, sąaugos pilve, kurios ateityje sukelia persistuojantį skausmą.

„Po cezario pjūvio moterims sunkiau ateityje pastoti, dažniau nėštumas būna negimdinis ar baigiasi persileidimu. Jei moteris pastoja, kitas nėštumas ir gimdymas tampa rizikingesnis. Dažniau būna vaisiaus augimo sulėtėjimas, priešlaikinis gimdymas, gimdos plyšimas, nenormalus placentos prisitvirtinimas gimdoje ar jos įaugimas į gimdos sieną, dėl ko gimdymo metu moteris dažnai netenka daug kraujo, iškyla grėsmė naujagimio ir jos pačios sveikatai ir gyvybei“, – aiškina E.Bartusevičienė.

Cezario pjūvio operacijos būdu gimę naujagimiai, kaip pabrėžia docentė, dažniau patiria kvėpavimo sutrikimus iškart po gimimo.

„Operacijos metu naujagimių oda ir žarnynas nėra apsėjamas gerosiomis motinos bakterijomis, kurios labai svarbios vaiko imunitetui ir metaboliniams procesams organizme vystytis. Būtent dėl to cezario pjūvio operacijos būdu gimę vaikai dažniau serga I tipo cukriniu diabetu, nutukimu, bronchine astma ir kitomis imuninės sistemos ligomis“, – teigia E.Bartusevičienė ir priduria, kad būtent dėl to ši operacija turi būti atliekama tik esant pagrįstoms indikacijoms.

123rf.com nuotr./Kūdikis
123rf.com nuotr./Kūdikis

Gydytoja: po cezario pjūvio pagimdyti natūraliai – įmanoma

„Moterys mano, kad kartą gimdymo metu patyrus cezario pjūvio operaciją, natūraliai pagimdyti nėra įmanoma – moksliniai tyrimai byloja, kad tai pavyksta vis didesniam procentui gimdyvių. Sumažinti nereikalingų cezario pjūvio operacijų skaičių galima tik šviečiant visuomenę. Būtina garsiai kalbėti apie galimas komplikacijas ir problemas, skatinti akušerių autonominę praktiką. Labai svarbu išgirsti duomenis, kurie padarė įtaką visuomenės sveikatai pasaulyje ir žengti koja kojon su naujausiomis, mokslo žiniomis pagrįstomis praktikomis“, – pataria gydytoja.

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinika cezario pjūvio operacijų skaičiaus dinamiką analizuoja nuo 2012 metų. Klinikos duomenimis, cezario pjūvio operacijų skaičius Lietuvoje nuo 26,5 proc. (2012 m.) sumažėjo iki 20,6 proc. (2017 m.), Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje jis sumažėjo 3 proc. ir siekia 27,3 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius