Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cukrinis diabetas ir nėštumas – ką turi žinoti moterys?

Lietuvoje yra per 7 tūkst. sergančių 1 tipo cukriniu diabetu, diagnozuojamu vaikystėje ar jauname amžiuje. Šios ligos sekimas ir pacientų priežiūra yra ypač svarbūs šeimai planuojant nėštumą. Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos gydytoja endokrinologė Miglė Francaitė-Daugėlienė sako, kad geriausia, ką gali padaryti 1 tipo cukriniu diabetu serganti ir apie šeimą galvojanti moteris, tai atsakingai planuoti nėštumą ir jo metu bendradarbiauti su gydytojais.
Nėščios moterys
Nėščios moterys / 123RF.com nuotr.

1 tipo cukrinis diabetas – autoimuninės kilmės susirgimas, kai organizme vyrauja absoliutus insulino trūkumas. „Svarbu, kad visa šeima būsimą etapą planuotų atsakingai, o mes, gydytojai, padėsime moteriai pasiekti gerus sveikatos rodiklius. Sutelkę gydytojų specialistų komandą kartu su šeima užtikriname, kad mamos būklė nėštumo metu būtų gera, o vaisius – sveikas“, – pranešime žiniasklaidai pabrėžia gydytoja endokrinologė M.Francaitė-Daugelienė.

Cukrinio diabeto kontrolė svarbi viso nėštumo metu, nes padidėjęs cukraus kiekis kraujyje gali sukelti papildomas komplikacijas tiek mamai, tiek vaisiui. „Cukriniu diabetu sergančios moterys dažniau nei sveikos nėščiosios patiria savaiminį persileidimą, priešlaikinį gimdymą, dažniau nustatomas padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, preeklampsija, taip pat įvairios infekcinės komplikacijos, pavyzdžiui, šlapimo takų infekcija“, – vardija gydytoja.

Cukriniu diabetu sergančios moterys dažniau nei sveikos nėščiosios patiria savaiminį persileidimą, priešlaikinį gimdymą.

Tretinio lygio specialistų priežiūra viso nėštumo metu svarbi ne tik moteriai, bet ir vaisiui. Pasak M.Francaitės-Daugėlienės, komplikacijos vaisiui yra tiesiogiai susijusios su glikemijos kontrole nėštumo metu.

„Komplikacijos gali būti įvairios: tai diabetinė embriopatija – širdies ir kraujagyslių, centrinės nervų sistemos, vystymosi anomalijos, neišnešiotumas, kvėpavimo sutrikimo sindromas, gimdymo trauma ir kitos. Dėl blogai kontroliuojamo 1 tipo cukrinio diabeto antroje nėštumo pusėje vaisiui gali pasireikšti augimo, brendimo, organų funkcijų ir medžiagų apykaitos sutrikimai“, – sako gydytoja endokrinologė.

Ji pabrėžia, kad su nėštumą planuojančia 1 tipo cukriniu diabetu sergančia moterimi svarbu bendrauti dar iki nėštumo. „Per konsultacijas paaiškiname apie tinkamo cukrinio diabeto kontrolės ryšį su sėkmingu nėštumu. Moterims primename bendros sveikos gyvensenos, mitybos ir higienos principų svarbą: nerūkyti ir nevartoti alkoholio, prieš pastojimą pradėti vartoti folio rūgštį 1–5 mg per parą, rekomenduojama būti fiziškai aktyvioms – tik veiksmų visuma gali užtrinti sėkmingą nėštumą ir laimingą šeimą“, – įsitikinusi M.Francaitė-Daugėlienė.

Išskirtinių grupinių gydytojų konsultacijų metu primenami hipoglikemijos simptomai, profilaktikos ir gydymo principai. Jeigu moteris pageidauja, jai suteikiama psichologo konsultacija.

„1 tipo cukrinio diabeto diena“ – nauja iniciatyva Kauno klinikų Endokrinologijos klinikoje, kviečianti visus, sergančius šia liga, susipažinti su naujausiomis gydymo rekomendacijomis, sužinoti daugiau apie 1 tipo cukrinio diabeto valdymo ypatumus, nėštumo planavimą ir priežiūrą. Paskaitas veda gydytojai endokrinologai, slaugytojai diabetologai ir psichologai, kurie domisi 1 tipo cukriniu diabetu.

Grupiniai užsiėmimai vyksta kiekvieną penktadienį adresu Eivenių g. 2, nuo 8 iki 14.30 val. Registracija į paskaitas vyksta telefonu +370 373 26 570 arba atvykus į Endokrinologijos klinikos registratūrą. Dalyviams su savimi reikia turėti du šeimos gydytojo siuntimus – gydytojui endokrinologui ir slaugytojui diabetologui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius