Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Filmanavičiūtė: jei pas šeimos gydytoją einam be gėdos ir baimės, tai psichoterapeutas – ne išimtis

15min startavo nauja laida „Ką pasakytų Froidas?“, kuri pritraukė žinomų žmonių dėmesį. Apie laidą teigiamai kalbėjo Dovilė Filmanavičiūtė, kurios įsitikinimu, privalome laidoti stigmas. Pavyzdžiui, jei pas šeimos gydytoją einam be gėdos ir baimės, pasakom problemas ir jas sprendžiam, tai psichoterapeutas – ne išimtis.
Ką pasakytu froidas
„Ką pasakytų Froidas?“

Kodėl svarbu rūpintis ir domėtis psichologine sveikata?

„Turiu priminimą sau, kad užleistos problemos gilėja, kaupiasi našta. Neduok Dieve, ji pasidaro nepakeliama... Dėl to Lietuvoje turim tokią baisią statistiką. Man atrodo, pas psichologą ir terapeutą nebūtina eiti tik tada, kai kas nors nutinka. Tai galima daryti kaip asmeninę širdies ir sielos higieną. Tai turėtų tapti rutina“, – teigia D.Filmanavičiūtė.

„Kitas dalykas – aš esu emocionalus žmogus. Emocijos susikaupia, velkasi iš paskos, be to, reikia daug dirbti, kad jas paleistum. Dvasinė savijauta yra viso ko pagrindas. Nuo jos prasideda visi savivertės dalykai. Taip pat netgi elementari kasdienybė tampa sudėtinga, jei nesusitvarkoma su sielos dalykais“, – toliau apie būtinumą reguliariai lankytis pas psichologą tęsė D.Filmanavičiūtė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė

Reklamos specialistė atkreipė dėmesį, jog mūsų šalyje per daug agresijos ir nemeilės sau. Žmogus tampa agresyvus nebūtinai dėl kito žmogaus. Labiau tai susiję su agresyviai besielgiančio žmogaus problemomis.

„Tokiems žmonėms reikia pagalbos. Pandemijos metai parodė, kad nepamatuoto pykčio esama labai daug. Psichologų kabinetai lūžta, laisvų vietų nėra net pusmečiui į priekį. Neseniai turėjau kolegišką pokalbį su Eugenijumi Laurinaičiumi. Jo teigimu, ypač paauglius šiuo metu ištiko krizė. Tai liūdna, bet kartu ir guodžia, nes žmonės pradeda suprasti, kad jiems reikia ieškoti pagalbos. Turime išmokti nesigėdyti, kaip tvarkome dantis ar matuojamės spaudimą. Nereikia laukti, kol bėdos pasidaro nepakeliamos“, – teigė D.Filmanavičiūtė.

Reikia atpažinti jausmus ir spręsti savo problemas padedant specialistams. Mitas, kad padės pokalbis su drauge. Tai juk su fiziologija susiję dalykai. Pokalbiai su drauge nėra tas būdas, kuris padeda sveikti ir gydyti save. Mums reikia atrasti jėgų mokytis emocinio intelekto, ugdyti jį, stebėti bei prižiūrėti vaikus. Taip pat svarbu tikėti, kad išsikapanosim iš šios krizės.

Laidų vedėjas ir prodiuseris Edvardas Žičkus taip pat atkreipė dėmesį į psichologines problemas: „Gyvename labai jautriu laikotarpiu, kurį lydi daug triukšmo ir negatyvių dalykų – tiek globaliu, tiek asmeniniu mastu. Užsidarymas tarp keturių sienų dėl pandemijos, jos sukelta nežinomybė, kuri daugelio mūsų gyvenime paskleidė nerimą dėl savo sveikatos ir rytdienos – tokia daugelio žmonių šiandienos kasdienybė. „Ką pasakytų Froidas?“, ko gero, ne veltui startavo tokiu trapiu laikmečiu. Ir tikiu, kad ši laida, kurioje kalbės geriausi savo srities profesionalai, kels ne triukšmą, o transliuos kokybę. Be to, padės mus ieškoti atsakymų į rūpimus klausimus. O jų – išties daug. Mobingas darbe, patyčios mokykloje, panikos atakos, kurios tapo šių dienų jaunimo pandemija, depresija ir t. t. Linkiu, kad projekto kūrėjai eitų ne lengviausiu – populizmo – keliu, bet ieškotų krypčių į žmonių sąmonę ir pasąmonę, aiškiai suprantama kalba perteiktų profesionalų įžvalgas ir patarimus. Man to šiandien reikia. Taip pat žinau, kad to reikia daugeliui iš mūsų.“

Asmeninio albumo nuotr./Edvardo Žičkaus laidos užkulisiai
Asmeninio albumo nuotr./Edvardo Žičkaus laidos užkulisiai

Ar mobingas Lietuvoje didelė problema? Ar apie ją verta kalbėti?

Žmogaus studijų centro psichologas doc. dr. Visvaldas Legauskas sutinka, kad apie mobingą kalbėti verta. Šios problemos dydis nėra gerai žinomas. Yra padaryta per mažai tyrimų, bet reikia turėti galvoje, kad egzistuoja organizacijos, kurios turi struktūrinę mobingo riziką ir kurios pagal organizacijos kultūrą iš principo turi didelę tikimybę susidurti su mobingu.

„Pagrindinis tikslas nėra kalbėjimas šia tema, pagrindinis tikslas yra veikimas. Veikimas Lietuvoje šiuo klausimu vyksta tik tada, kai nutinka kas nors rezonansinio. Viešajame sektoriuje reikia diegti procedūras, kurios nuo to apsaugotų“, – teigia specialistas.

Laidos kūrėja Viktorija Kuliomina mano, kad per „brangu“ nežinoti, kodėl nutinka krizės, depresijos, bedarbystė ar skyrybos. „Mes visi turim domėtis psichologija ir analizuoti, kodėl nutinka krizės, depresijos, bedarbystė ar skyrybos. Aš pati, būdama labai „probleminė“, neradau informacijos, kuri būtų pateikta be abstrakčių frazių. Taigi dabar tampu savotiška tautos atstove ir klausiu ne tam, kad galėtume užsidėti varnelę, kad reikia mylėti save. Aš klausiu, kad taptų aišku, kaip tai daryti.“

Laidas „Ką pasakytų Froidas?“ galite žiūrėti čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius