Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dantis užtenka sąžiningai išsivalyti kartą per dieną ir net be pastos

Dantų pasta nėra būtina – tai pagalbinė priemonė, bet jei norite, kad burnos kvapas būtų gaivesnis, galima rinktis pastą, LRT RADIJUI sako burnos higienistė Laura Sviglinskienė. Be to, aiškina ji, geriausia kruopščiai prieš miegą išsivalyti dantis vieno danties šepetėliu, o ryte tokiu, koks patinka.
Braškė
Šypsena / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Burna Dantys

– Dantų šepetėlis, tarpdančių siūlas, tarpdančių šepetėlis, dantų pasta, vieno danties šepetėlis. Ar šių priemonių pakanka gerai burnos higienai?

– Užtenka gero dantų šepetėlio. Tinkamiausias – vieno danties šepetėlis, nes juo maksimaliai galima išvalyti dantį iš visų pusių. Tarpdančių priežiūrai dažniausiai parenkame tarpdančių šepetėlius, nes jie nuvalo efektyviau. Gerai išvalyti tarpdančių siūlu galima 10 priekinių dantų, bet ten, kur prasideda pirmas krūminis dantis, tarpdančių išvalyti neįmanoma, todėl jie dažnai genda.

– Kartais būna, kad žmonės naudoja daug burnos higienos priemonių, bet dantys vis vien genda. Kodėl?

– Klausimas, ar jie tinkamai naudojami. Jei turėsime gerą šepetėlį ir jo nenaudosime, gerų rezultatų nesulauksime. Jei yra problemų, galima naudoti specialią pastą. Nereikia persistengti su burnos skalikliais: jie turi būti naudojami tik gydymo tikslais, gijimui skatinti, o ne profilaktinei dantų priežiūrai.

Dantų priežiūros esmė – mechaninis nuvalymas. Jei mes gerai nuvalome danties paviršių, nebereikia nei dezinfekuoti, nei skalauti.

– Kokias pagrindines klaidas darome valydami dantis?

– Dažniausiai pacientai rūpinasi tik priekiniais dantimis, o galiniams neskiria tiek dėmesio ir laiko. Atvirai pasakius, jei kruopščiai išsivalysite dantis, neturėsite problemų.

– Kaip taisyklingai valytis dantis?

– Imame vieno danties šepetėlį ir sukame ratus aplink kiekvieną dantį, kad nuvalytume visus paviršius. Iš vidaus tarsi nušluojame apnašas nuo dantenų. Visada turime pajausti, kad liečiame dantenų kraštą, nes yra papildoma niša tarp dantenos ir danties, joje dažniausiai išsilaiko apnašos. Dėl šios priežasties sugenda dantys, ypač vaikams, mėgstantiems minkštą, lipnų maistą.

Kramtomuosius paviršius taip pat užtenka nuvalyti šluojamaisiais judesiais, o apie priekinius, matomus paviršius sukame ratus tol, kol gerai nuvalome. Jei norime patikrinti, ar dantys gerai išvalyti, reikia liežuviu paliesti visus paviršius – jeigu jie slidūs, dantys švarūs. O tarpdančių valymas labai individualus – aš iš pradžių valausi tarpdančius, tada su vieno danties šepetėliu valau dantis išvardytais judesiais.

– Dabar dantų pastų yra labai daug. Kaip išsirinkti tinkamą?

– Mano nuomone, dantų pasta nėra būtina, tai pagalbinė priemonė. Bet jei žmogus nori, kad burnos kvapas būtų gaivesnis, galima rinktis pastą. Žmonės dažnai renkasi dantų pastą pagal reklamą, bet geriausia konsultuotis su specialistu. Jis įvertina ir pasako, ar žmogui reikia papildomų priemonių burnos higienai.

– Esu girdėjusi, kad žmonės žiūri, koks brūkšnelis nupieštas ant pastos tūbelės. Jie būna juodi, mėlyni, raudoni, žali. Ar iš tikrųjų jie kažką reiškia?

– Yra įvairių mitų ir legendų, tačiau svarbiausia skaityti sudėtį. Tada žiūrime, ar joje yra pridėtinių produktų, mineralų – kalcio, fluoro ir kt. Tai reikalingos medžiagos. Visi kiti, pavyzdžiui, sodos pakaitalai, nušveičia geriau, bet nėra būtini. Mums užtenka tiek, kiek nušveičia mineralai.

Yra žmonių, kurie vadovaujasi liaudies išmintimi. Kai kurie valosi padažę šepetėlį į sodos miltelius, tačiau tik laiko klausimas, kada bus pažeistas danties emalis. Tikrai nėra sveika valytis dantis soda, druska, citrina ar česnaku.

– Yra įvairių šepetėlių – tiek minkštų, tiek kietų. Kokį rinktis?

– Vieno danties šepetėlio kietumas yra vienos rūšies. Taip motyvuoju pacientus kruopščiai prieš miegą išsivalyti dantis vieno danties šepetėliu, o ryte tokiu, koks patinka. Tikrai užtenka sąžiningai išsivalyti dantis vieną kartą per dieną prieš miegą.

– Ar yra tokių maisto produktų, po kurių vartojimo patartumėte išsivalyti dantis?

– Iškart po valgio valytis dantų nerekomenduojama, nes pakinta mūsų burnos Ph. Ji tampa rūgštine terpe, ir šepetėliu mes dar labiau subraižome paviršių. Geriausia po valgio nuskalauti dantis didesniu kiekiu vandens.

– O kaip su vaikų dantų priežiūra? Kada reikia duoti vaikui pačiam valytis dantis?

– Aš rekomenduočiau tėvams patikrinti, kaip vaikas išsivalė dantis, kol jam sukanka 13 metų. Žinoma, reikia ir profilaktiškai pasitikrinti dantų būklę prieš mokyklą ir darželį, ateiti pas specialistą ir aptarti, ar pačiam vaikui jau galima valytis. Jei vaikai kasdien išsivalytų dantis taip, kaip prieš ruošdamiesi vizitui pas specialistą, problemų nebūtų.

– Ar turite burnos higienos patarimų senjorams?

– Yra specialūs šepetėliai plokštelėms valyti, dezinfekcinės tabletės, kurios tirpsta vandenyje ir taip gaunamas specialus tirpalas. Protezai yra plastmasiniai, jie prisigeria įvairių kvapų ir spalvų, todėl bent kartą per savaitę dezinfekcija būtina. Tikriems dantims užtenka vieno danties šepetėlio, o jeigu jau nėra ką valyti, užtenka tik praskalauti.

Parengė Rūta Giniūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius