-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dažnai atsikeliate patinusiu veidu? Pataria, ką dėl to daryti

Ar kada nors susimąstėte, kodėl po vėlyvo nuėjimo miegoti ryte jūsų veidas būna labiau paburkęs nei įprastai? Yra daugybė priežasčių, dėl ko taip nutinka: kai kurios iš jų visiškai nepriklauso nuo mūsų, o kitos gali būti kontroliuojamos, rašoma „Huffpost“.
Veido oda
Veido oda / 123RF.com nuotr.

Veido paburkimą dažnai lemia gravitacija

„Dienos metu, kai dauguma sėdi arba stovi, gravitacija traukia visus skysčius žemyn, – sakė Stanfordo medicinos mokyklos dermatologijos klinikinė profesorė daktarė Zakia Rahman. – Todėl vakare žmonėms gali būti patinusios pėdos, kojos.“

Kai miegame, gulime horizontaliai, todėl, jei yra kas nors, kas gali sukelti odos ar minkštųjų audinių patinimą, labiau tikėtina, kad taip nutiks veidui, nes gravitacija netraukia skysčių į kojas ar pėdas.

123RF.com nuotr./Miegas
123RF.com nuotr./Miegas

Paburkimą gali sukelti ir tokios ligos, kaip šienligė, alergija, egzema ir astma, išskiria Z.Rahman.

„Viskas, kas sukelia uždegimą, gali sukelti veido paburkimą, – teigė Z.Rahman. – Be to, su padidėjusiu veido paburkimu susiduria ir sergantys rožine.

Tuo metu mūsų kraujagyslės, kurios plečiasi ir siaurėja, atsiveria ir praleidžia skysčius bei uždegimo mediatorius, todėl atsiranda paburkimas, paraudimas“

Anot profesorės, jei jūsų tėvai, seneliai ar kiti protėviai rytais būdavo paburkę, tikėtina, kad jūsų laukia tas pats. Kai kurie žmonės tiesiog genetiškai yra linkę patinti.

Patinimą gali sukelti alkoholis

„Alkoholis mažina natūralų antidiurezinį hormoną, todėl organizmas netenka daugiau skysčių ir tampa dehidratuotas“, – sakė daktarė Nicole Hayre, Kosmetinės dermatologijos centro įkūrėja.

Ji pridūrė, kad toks organizmas bando kovoti su dehidratacija sulaikydamas visą turimą vandenį. Štai kodėl po nakties, kai vartojote alkoholį, jūsų veidas gali atrodyti labiau patinęs nei įprastai.

N.Hayre pabrėžė, kad įtakos gali turėti ir sūraus maisto valgymas, ypač vėlai vakare.

Z.Rahman pridūrė, kad jei su maistu gauname per daug druskos, kūnas gali išsipūsti, jog išlaikytų homeostazę arba stabilumą. Iš esmės, jos teigimu, kūnas sulaiko vandenį, kai aptinka druskos antplūdį, kad ląstelės netaptų per sūrios.

Kaip sumažinti rytinį paburkimą?

Anot N.Hayre, papildoma pagalvė lovoje gali padėti sumažinti rytinį veido paburkimą.

Taip pat galite išbandyti vėsinančius veido priežiūros metodus. Ar pastebėjote, kad daugelis žmonių paakių kremus ir kaukes laiko šaldytuve? Taip yra todėl, jog šalta temperatūra gali sumažinti veido paburkimą, teigia N.Hayre ir Z.Rahman.

123RF.com nuotr./Brandžios odos priežiūra
123RF.com nuotr./Brandžios odos priežiūra

N.Hayre siūlymu, jei atsibudote su ypač paburkusiu veidu, galite uždėti vėsaus agurko griežinėlį ant akių ir 15 minučių atsipalaiduoti. Kodėl?

„Vėsinimas kartu su dideliu vandens kiekiu agurke padeda nuraminti šią sritį“, – sakė ji.

N.Hayre pridūrė, kad šalto vandens purškimas ant veido ryte yra greitesnis, bet vis tiek veiksmingas būdas.

Z.Rahman rekomendavo išbandyti šaltus veido volelius, vėsias šluostes ar net masažuoti veidą šaltu šaukštu, kad sumažintumėte rytinį paburkimą.

Z.Rahman taip pat atkreipė dėmesį į Didžiojoje Britanijoje atliktą tyrimą, kuriame nustatyta, kad kavos gėrimas sumažina rožinės simptomus, nes kofeinas yra kraujagysles sutraukianti medžiaga.

Anot jos, kofeinas gali padėti ne tik gydyti rožinę, bet ir mažinti bendrą veido paburkimą. Kitaip tariant, atsibudę ryte ir griebdamiesi puodelio kavos, iš tikrųjų padedate sumažinti veido paburkimą. O jei kofeino nevartojate, vis tiek galite pasinaudoti jo teikiama nauda – įsigykite odos priežiūros priemonių, kurių sudedamojoje dalyje jo yra.

Kofeinas gali padėti ne tik gydyti rožinę, bet ir mažinti bendrą veido paburkimą.

Be to, kaip ir visais kitais su sveikata susijusiais atvejais, vanduo bei miegas yra labai svarbūs. N.Hayre pažymėjo, kad kasdien geriant daug vandens, galima kovoti su veido paburkimu rytais.

Z.Rahman teigimu, pakankamas miegas, kas daugeliui žmonių gali būti iššūkis, taip pat padeda kontroliuoti veido paburkimą. Prastai išsimiegoję, dažniau pabusite su paburkusiu veidu.

„Miegas atjaunina daugeliu atžvilgių. Jis pašalina daugybę toksinų, kurie kaupiasi“, – teigė Z.Rahman.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius