Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dažniausiai daromos intymios higienos klaidos: ginekologo komentaras

Makšties mikroflora yra natūrali bakterinė terpė, kurios didžiąją dalį sudaro vadinamosios laktobakterijos. Jos atlieka labai svarbią funkciją: palaiko rūgštinę terpę makštyje, ją valo ir natūraliai stabdo patogenų bei uždegimo vystymąsi. Vis dėlto įvairūs veiksniai gali mažinti šių bakterijų skaičių. Viena dažniausių priežasčių – netinkami higienos įpročiai.
123rf.com nuotr. / Intymi higiena
123rf.com nuotr. / Intymi higiena

Ką apie intymią higieną turėtų žinoti kiekviena moteris, atsako gydytojas akušeris-ginekologas Mindaugas Razumas.

Pasak gydytojo, pagrindiniai veiksniai, galintys pakeisti natūralią makšties mikroflorą yra stresas, antibiotikų vartojimas, sintetiniai apatiniai, netinkamų įklotų ar higienos priemonių naudojimas bei dažnas partnerių keitimas.

Kaip rūpintis higiena teisingai

„Pats svarbiausias dalykas yra tai, kad intymi higiena siejama tik su išoriniais lytiniais organais – vulva, kuriai priskiriamos lytinės lūpos ir klitoris. Juos ir reikia reguliariai plauti. Plauti makšties išvis nereikia, ji išsivalo pati. Tai daryti tam tikrais atvejais patarti gali nebent gydytojas, įvertinęs pacientės nusiskundimą ir atlikęs tam tikrus tyrimus“, – teigia ginekologas.

Fotolia nuotr./Moters kūnas
Fotolia nuotr./Moters kūnas

Tačiau ir išorinių lytinių organų prausti paprastu muilu negalima, nes patekęs į makštį jis gali pakeisti mikroflorą. Renkantis prausiklį svarbu atkreipti dėmesį į jo pH. Jis parodo tirpalo rūgštingumą ar šarmingumą. Kuo didesnis pH – tuo daugiau šarmo, tačiau priemonės su itin mažu pH yra labai rūgščios ir veiksmingai neputoja.

„Normali moters makšties mikroflora yra 4.5 pH, o kūno – 3.3 pH. Todėl reiktų rinktis prausiklius, kurie būtų nuo 5.2 iki 5.5 pH – tokios priemonės nedirgina odos. Ypač palankiai mikroflorą veikia prausikliai su natūralia pieno rūgštimi, o esant pokyčiams jie labai greitai atstato normalią aplinką“, – kalbėjo gydytojas.

„Plauti išorinius lytinius organus geriau yra duše, kad viskas nubėgtų žemyn, o ne atsigulus vonioje. Be to, vandens srovė turėtų eiti link išeinamosios angos, o ne priešinga kryptimi“, – vardino ginekologas.

Vida Press nuotr./Moteris duše
Vida Press nuotr./Moteris duše

Pasak gydytojo, svarbu yra ir tai, kaip šluostome intymias vietas: „Naudojant šiurkštų rankšluostį ar nešvelnų tualetinį popierių gali susidaryti žaizdelės, kuriose pradeda vystytis bakterijos, kurios atkeliauja nuo išeinamosios angos“.

Kada atkreipti ypatingą dėmesį

Žinoma, švara tampa ypač aktuali mėnesinių metu. Gydytojo teigimu, sugeriančių priemonių yra daug ir jas rinktis reikia pagal individualius poreikius: „Visada lengviau patarti ko nesirinkti – pirmiausia, higienos priemonių su šarminiais preparatais ir pagamintų iš sintetinių medžiagų.

Pavyzdžiui, tamponai nėra labai rekomenduojami, bet kelionėje ar darbe juos naudoti paprasčiau. Iš rekomenduotinų dalykų galima būtų išskirti įklotus su anijonais – jie gerai naikina nemalonų kvapą. Tačiau kad ir kuriuos naudojate, juos būtina keisti kas 3-4 valandas“.

Ypatingą dėmesį turėtų atkreipti nėščiosios. „Nėštumo metu labai daug kas keičiasi, ypač imuninė ir hormoninė sistemos. Makšties uždegimai ypač pavojingi nėščioms moterims, nes patogeninės bakterijos per gimdos kaklelį gali patekti į gimdą ir pažeisti vaisių. Kaip tik todėl nėštumo metu moterys yra tiriamos keletą kartų, siekiant nustatyti ar makšties mikroflora nepakitusi ir užkirsti kelią ligai“, – teigia ginekologas.

Kalbant apie ligas, gydytojas pataria kreiptis į specialistą pastebėjus bet kokių pakitimų, tokių kaip perštėjimas, niežulys, ar pastebėjus pakitimų išskyrose. „Grybelinės ar bakterinės infekcijos, tokios kaip pienligė ar bakterinė vaginozė, gali pasitaikyti bet kuriai. Tačiau palaikant sveiką imunitetą ir laikantis teisingų higienos įpročių, dažnai to galima išvengti“, – reziumuoja gydytojas Mindaugas Razumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius