Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl reikia ypač kruopščiai plauti atvežtinius vaisius bei daržoves?

Natūraliai turėtume valgyti tik vietoje užaugintus, tą sezoną augančius vaisius ir daržoves, tačiau tai stipriai apribotų mūsų racioną. Suprantama, mūsų klimate vargiai pavyktų išauginti daugelį vaisių ir daržovių, kuriuos prekybos centruose matome ištisus metus. Tačiau ne paslaptis, kad siekiant apsaugoti juos nuo ligų bei parazitų ir pailginti gyvavimo laiką neišvengiamai tenka naudoti tokius chemikalus kaip pesticidai.
123rf.com nuotr. / Vaisiai ir daržovės
123rf.com nuotr. / Vaisiai ir daržovės / 123rf nuotr.

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, tiek vietoje auginamų, tiek įvežtinių vaisių bei daržovių kokybė bei ant jų esančių chemikalų kiekiai yra nuolat ir griežtai tikrinami. Bet ko į Europos Sąjungą tikrai neįveši, o reikalavimai yra labai tiksliai apibrėžti ir vienodi visoms šalims. Maksimalus leidžiamų chemikalų likučių kiekis yra nustatomas kiekvienai bendrijoje parduodamai daržovei bei vaisiui atskirai.

Šių taisyklių laikomasi ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, sausio mėnesį Valstybinės Maisto ir Veterinarijos Tarnybos išplatintame pranešime skelbiama, kad iš viso 2016 m. Lietuvoje buvo sulaikyta net 1600 tonų reikalavimų neatitinkančių maisto produktų, iš kurių 4.6 t sudaro daržovės, vaisiai ir riešutai. Dalis šių produktų sulaikoma pasienyje, likusi dalis – išimama iš prekybos aptikus pažeidimų.

fotolia.com nuotr./Daržovės
fotolia.com nuotr./Daržovės

Tačiau tai nekeičia fakto, kad pesticidų likučių randama ant praktiškai kiekvieno įvežtinio vaisiaus ar daržovės. Ne paslaptis, kad šie chemikalai mūsų sveikatai ne tik nepadeda, bet yra siejami su alergijų bei tam tikrų ligų vystymųsi. Daugelio jų poveikis sveikatai apskritai nėra iki galo ištirtas.

Kada reikėtų atkreipti ypatingą dėmesį?

Sveiko žmogaus kūnas geba susidoroti su tam tikru kiekiu toksiškų medžiagų. Tačiau vienu ar kitu laikotarpiu kiekvieno iš mūsų natūrali organizmo apsauga nusilpsta. Imunitetą silpnina daugybė dalykų, net ir tų, kurie daugeliui yra kasdieniai: stresas, neišsimiegojimas, prasta mityba, žalingi įpročiai ir pasyvus gyvenimo būdas.

Ypatingai saugotis turėtume tada, kai susergame. Sergant virusinėmis ligomis, tokiomis kaip gripas, mūsų imuninė sistema yra užsiėmusi kova su virusais, o persirgus dar kurį laiką būna nusilpusi, tad papildomų apkrovų jai tikrai nereikia.

Jei ligos gydymui vartojate antibiotikus, turėkite omenyje, kad kovodami su ligą sukėlusiomis bakterijomis, jie kartu sunaikina ir dalį gerųjų. Vienos iš tokių gyvena mūsų žarnyne. Jų skaičiui sumažėjus, „blogosioms“ bakterijoms visai nesunku užimti jų vietą.

Kaip efektyviai nuplauti vaisius ir daržoves?

Lengviausias, bet labai efektyvus būdas, į kurį kartais numojame ranka, yra paprastas vanduo iš čiaupo. Tai yra dalykas, kurį būtina padaryti su visais augaliniais produktais, kuriuos parsinešate iš prekybos centro. Mūsų vandentiekio vanduo turi chloro, nors ir labai nedidelį kiekį, todėl jis puikiai tinka valymui.

Vis dėlto paprastas vanduo pašalins ne visus chemikalų likučius. Geresnio efekto pasieksite, jei į vandenį, kuriuo plausite vaisius ar daržoves, įbersite šiek tiek druskos. Tada beliks juos nuskalauti.

123rf.com nuotr. / Natūralios valymo priemonės
123rf.com nuotr. / Natūralios valymo priemonės

Kitas būdas – į vandenį įpilti acto. Santykis turėtų būti toks: devynios dalys vandens ir viena dalis acto. Pamerkite vaisius ir daržoves į dubenį su šia priemone, pateliūskuokite ir kruopščiai nuplaukite. Vis dėlto šį būdą patartina naudoti tik vaisiams ir daržovėms, turinčioms storesnę odelę.

Vienas iš moderniausių būdų yra plauti vaisius ir daržoves ozono prisodrintu vandeniu. Ozonas yra labai stiprus oksidatorius, kuris ne tik padeda sunaikinti ant odelių esančius mikroorganizmus ir bakterijas, bet kartu skaido įvairių chemikalų likučius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius