Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dažniausiai lietuvius kankinanti sveikatos bėda išsprendžiama lengviau, nei galvojote

Sąnarių ir raumenų skausmai – dažniausiai lietuvius kankinanti savijautos problema, parodė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa. Deja, tačiau beveik pusė gyventojų prasidėjus problemoms nedaro nieko – galvoja, kad jos pačios išsispręs. Medikai kritikuoja tokį požiūrį ir teigia, kad raumenų spazmų skausmų galima lengvai išvengti sureguliavus mineralų kiekį organizme.
Prasidėjus rudens darganoms, net ir jauni žmonės skundžiasi sąnarių skausmais.
Kojų skausmas / „Shutterstock“ nuotr.

Paklausti, kokie negalavimai dažniausiai juos kankina, 28 proc. respondentų minėjo, kad šie susiję su sąnarių ir raumenų skausmu. Galūnių skausmams prilygsta tik nuolatinis nuovargis – jį teigė jaučiantys 27 proc. apklaustųjų. Kitos problemos lietuvius kankina kur kas rečiau. Stresas ir nuolatinė įtampa – 20 proc.; dėmesio sutrikimai – 12 proc.

Vidaus ligų gydytoja Lina Bukauskaitė teigia, kad raumenų spazmas arba mėšlungis dažniausiai susijęs su tam tikrų mineralų trūkumu kraujyje. Šį trūkumą sukelia nemažai gyvenimo situacijų, todėl mėšlungis ir yra toks dažnas mūsų gyvenime.

„Tokia būklė gali atsirasti dėl keliolikos priežasčių: netekus skysčių, intensyviai sportuojant, prakaituojant, po traumų, sergant inkstų, endokrininės sistemos ligomis, vartojant tam tikras grupes medikamentų, pasikeitus temperatūrai. Raumenų spazmas arba mėšlungis taip pat gali ištikti dėl temperatūros pokyčių, pavyzdžiui, plaukiojant šaltame vandenyje, esant nervinei įtampai, taip pat trūkstant kai kurių vitaminų, pavyzdžiui, piridoksino, tiamino, netgi pervargus blauzdų raumenims, avint nepatogią avalynę visą dieną. Kai kada mėšlungį gali paprovokuoti fiziologinės būklės – nėštumas, premenstruacinis sindromas“, – priežastis vardina L. Bukauskaitė.

Partnerio nuotr./Magnis
Partnerio nuotr./Magnis

Moterys kalba atviriau

Moterys kur kas atviriau kalba apie savijautos problemas – daugiau moterų atvirai pripažino, kad turi savijautos sutrikimų nei vyrai. Kad vargina raumenų ir sąnarių skausmai, pripažino 30 proc. moterų ir 25 proc. vyrų. Kad kankina chroniškas nuovargis įvardino 29 proc. moterų ir 24 proc. vyrų. Nuolatinio streso problemą jaučia 17 proc. vyrų ir 22 proc. moterų, dėmesio sutrikimo – atitinkamai 10 proc. vyrų ir 13 proc. moterų.

Fiziniai negalavimai labiau susiję su amžiumi, tuo tarpu psichologinės būsenos pokyčiai – mažiau. Pavyzdžiui, vyresnius nei 70 metų respondentus dažni sąnarių skausmai kankina dešimt kartų dažniau nei 18-29 m. jaunimą. Iš apklausos aiškėja, kad problemos su galūnėmis prasideda nuo 40-ies. Kas ketvirtas iš šios amžiaus grupės apklausoje dalyvavęs pareiškė, kad turi bėdų su sąnarių ir raumenų skausmais.

Raumenų mėšlungio galima išvengti vartojant magnį

Nuovargio, streso ir dėmesio sutrikimų galima išvengti gerinant gyvenimo kokybę, balansuojant darbą ir mokslus su kitomis veiklomis, tokiomis kaip šeima, sportas, hobis ir pan. Tuo tarpu kankinančio fizinius skausmo galima išvengti, tačiau tik dalis gyventojų imasi veiksmų.

Nieko nedaro beveik pusę mėšlungį patyrusių asmenų – mano, kad tai praeis. Problemos ignoravimas populiariausias tarp vyrų ir jaunesnio amžiaus žmonių, o moterys ir vyresnio amžiaus gyventojai labiau rūpinasi savo sveikata.

Pasak gydytojos Linos Bukauskaitės, esant raumenų spazmams, paprastai koregavus mineralų kiekį, simptomus pavyksta sušvelninti, jie išnyksta, tačiau tą daro vos 26 proc. gyvenojų. Jie naudoja magnio papildus. Moterys, patyrusios mėšlungį, beveik du kartus dažniau nei vyrai savarankiškai pradeda vartoti magnio papildus. Magnio preparatus dažniau renkasi ir vyresnio amžiaus gyventojai, kurie apklausoje išsiskyrė dėmesiu savo sveikatai.

Į medikus kreipiasi ir jų gydymo programos laikosi tik kiek daugiau nei 6 proc., o mėšlungį su mityba susieja beveik 6 proc. – po nemalonių potyrių jie imasi pokyčių ir pradeda vartoti daugiau magnio turinčių produktų. Vėlgi moterys ir vyresnio amžiaus žmonės tai daro du-tris kartus dažniau nei vyrai ir jaunesnio amžiaus respondentai.

Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa sveikatos problemas ir mėšlungį buvo atlikta 2017 balandžio 1-9 d. Visoje Lietuvoje apklausti 1002 vyresni nei 18 metų šalies gyventojai, siekiant išsiaiškinti, apie jų sveikatos būklę ir mitybos įpročius.

Pasitikrinti, ar jums trūksta magnio ir kokios priežastys tai lemia, galite atlikę testą. Jį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius