Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Depresija, nemiga ar sąnarių skausmas gali sufleruoti apie žarnyno problemas

„Jeigu jūsų žarnynas sutrinka dėl streso, į mitybą turite įtraukti violetinių ir tamsiai mėlynos spalvos produktų, o kaulų sultinys puikiai tiks, jei žarnyno veikla sutriko dėl susilpnėjusio imuniteto“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Kokius produktus rinktis, o kokių vengti, galite sužinoti nustatę savo žarnyno sutrikimo tipą, tad gydytojas pateikia kelis patarimus, kaip tai padaryti.
Nusiminusi moteris
Nusiminusi moteris / 123RF.com nuotr.

„Dr. Joshas Axe’as savo knygoje rašo abejojąs steriliai ruošiamo maisto nauda, o taip pat aprašyti žarnyno veiklos sutrikimo tipai, kurie nėra oficialiai pripažinti, tačiau jie įdomūs ir turi prasmę. Praktinę prasmę. Beje, Hipokratas mėgo sakyti, kad visos ligos prasideda žarnyne, tad ir gydymą reikėtų pradėti būtent nuo jo“, – sako gydytojas.

Daugelis specialistų sutinka, kad dalį negalavimų galima išspręsti sureguliavus mitybą ir išsaugant gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą žarnyne. Tačiau kiekvieno žmogaus žarnyno tipas – vis kitoks ir, norint jį išlaikyti geros būklės, reikia imtis skirtingų priemonių.

Anot A.Unikausko, yra penki žarnyno veiklos sutrikimų tipai.

1. Dėl grybelio

Šiam sutrikimui būdinga: nepaaiškinamas svorio didėjimas, sulėtėjęs metabolizmas, skystos išmatos, baltas liežuvis, pilvo pūtimas, sąnarių skausmas.

Priežastys – daug cukraus, per daug antibiotikų, stresas, diabetas, per šalti maisto produktai (pvz., švieži kokteiliai ir salotos) ir pieno produktai.

„Norėdami atsikratyti šio negalavimo venkite išvardytų priežasčių. Vietoj kokteilių ir salotų pabandykite valgyti sultinius ir sriubas, gerti žolelių arbatas, pasigaminti šiltų daržovių. Reikėtų vengti kofeino ir alkoholio. O svarbiausias vaistas dėl grybelio sutrinkančiam žarnynui yra imunitetą palaikantys produktai.

Į savo mitybą reikėtų įtraukti daugiau česnakų ir greipfrutų, nes jie slopina grybelių dauginimąsi“, – pataria daktaras.

123rf.com nuotr./Nuovargis
123rf.com nuotr./Nuovargis

2. Dėl streso

Jau pats pavadinimas byloja, su kuo bus susiję jo simptomai. Negebėjimas susidoroti su stresu sukelia kortizolio ir epinefrino hormonų išsiskyrimą, kurie stabdo naudingų žarnyno bakterijų augimą. Dėl to prasideda alergijos, nemiga, depresija, darosi sunku keltis ryte, sumažėja lytinis potraukis, atsiranda raumenų silpnumas.

Darbas su streso šaltiniais labai svarbu, bet vien to neužteks. Jeigu jūsų žarnynas sutrinka dėl streso, turite vengti kofeino, alkoholio, cukraus ir grūdų, kurie sukelia uždegiminį atsaką žarnyne. Vietoj to išgerkite vaistažolių arbatos (pvz., ramunėlių) ir valgykite vitamino B turtingų maisto produktų, pvz., jautienos, lašišos. Į mitybą įtraukite fermentuotų pieno produktų, pvz., kefyro ar jogurto.

Jeigu jūsų žarnynas sutrinka dėl streso, į mitybą turite įtraukti violetinių ir tamsiai mėlynos spalvos produktų (uogų, vynuogių, violetinių kopūstų), padeda riešutai ir avokadai, pastebi daktaras.

3. Dėl susilpnėjusio imuniteto

Tai yra ekstremaliausias sutrikimų tipas – dėl susilpnėjusio imuniteto būdingos uždegiminės žarnyno ligos, pvz., opinis kolitas, krono liga ir dirgliosios žarnos sindromas. Visus šiuos sutrikimus sukelia maisto netoleravimas ar net alergija jam, ypač glitimas ar pieno produktai.

123RF.com nuotr./Peršalimo ligos
123RF.com nuotr./Peršalimo ligos

Visų pirma, pasak profesoriaus, reikia pašalinti visus dirginančius produktus, nes šie ilgainiui gali sukelti problemų, tokių kaip egzema, artritas, depresija, nerimas ir lėtinis nuovargis. O gydymas labai paprastas – dėl susilpnėjusio imuniteto sutrikusiam žarnynui puikiai tiks kaulų sultinys ir sveiki riebalai, pvz., kokosų ir alyvuogių aliejus.

4. Dėl toksinų

Simptomai – tulžies pūslės ligos, uždegiminės odos ligos, emociniai sutrikimai. Jeigu pajutote toksinų sukeltus simptomus, valgykite maistą, kuris turi daug skaidulų ir palaiko kepenis ir tulžies pūslę, pvz., žalias ir tamsiai žalias lapines daržoves, žaliuosius vaisius, žalias sultis ir kviečių augalus.

Šio sutrikimo priežastys – per riebus maistas, kurio „nebeatlaiko” kepenys, gamindamos tulžį. Kai kepenys ir tulžies pūslė tampa perkrautos, plonoji žarna taip pat tampa perkrauta, o tai ilgainiui padidina žarnyno „laidumą”.

Gydytojas įspėja vengti riebaus maisto (net ir sveikų riebalų), rafinuoto baltojo cukraus ir angliavandenių bei neekologiškų maisto produktų, ypač pieno produktų, kurie gali turėti hormonų ir antibiotikų, nes jie sukelia papildomą stresą kepenims.

5. Dėl gastrito

Sutrikimų dėl gastrito požymiai – pilvo pūtimas, refliuksas pavalgius, dažna emocinė įtampa.

A.Unikausko teigimu, dažniausiai šiuos simptomus išprovokuoja persivalgymas, per mažas maisto kramtymas, vangi virškinimo sistema, tad ir gydymą reikia pradėti nuo to: „Valgykite lengvą maistą, mažomis porcijomis. Venkite kavos, keptų ir perdirbtų maisto produktų, kuriuos gali būti sunku virškinti. Valgykite daugiau vaisių ir daržovių, ilgai kramtykite.

Prieš valgį išgerkite šaukštą šilto vandens su šaukštu obuolių sidro acto, kad sumažintumėte skrandžio pH ir gerkite tik tarp valgymų, o ne valgydami, bet tai priklauso nuo valgomo maisto.“

Nepamirškite, kad visi nemalonūs pilvo požymiai: pūtimas, raižymas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas – žarnyno siunčiamas signalas, kad reikia keisti mitybą – žarnyno tipas sufleruoja, ką reikėtų valgyti, o ko verčiau atsisakyti, pastebi profesorius.

Parengė Eimantė Juršėnaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius