Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologė išskyrė vertingiausias ledų rūšis: nebūtinai vaisiniai bus geriausi

Pirmieji ledai Kinijoje pradėti gaminti dar prieš 5000 metų, o dabar tai – įprastas vasaros dienų desertas. Vis dėlto, anot dietologės dr. Editos Gavelienės, ledai priskiriami desertams, todėl jais reikėtų mėgautis saikingai, o svarbiausia – atsižvelgti į jų sudėtį, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.
Ledai
Ledai / Pranešimo autorių nuotr.

Svarbiausia – saikas ir atidus pasirinkimas

Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ledai neturėtų būti įtraukti į kasdienį mitybos racioną, nes tai – desertas, kurio vartojimą reikia planuoti: „Ledais patarčiau mėgautis saikingai, o karštomis vasaros dienomis geriau atsigaivinti vandeniu.“

Be to, gydytoja ypač ragina atsakingai vartoti ledus tuos žmones, kurie serga virškinimo sistemos ligomis, turi alergijų tam tikroms ledų sudėtinėms dalims arba riboja suvartojamų kalorijų kiekį.

„Tiek pieno pagrindu pagamintų ledų grupėje, tiek vaisinių ledų grupėje gali būti įvairių sveikatai palankesnių arba nepalankesnių komponentų. Negalėčiau pasakyti, kad pieno pagrindu pagaminti ledai turėtų pirmenybę prieš vaisinius ledus arba atvirkščiai. Kiekvienas turėtų pasirinkti pagal save, atsižvelgdamas į savo poreikius bei sveikatos būklę, – teigia specialistė.

Be to, dr. E.Gavelienė priduria, kad renkantis ledus būtina atkreipti dėmesį į jų sudėtį. – Svarbu pasižiūrėti, ar produkto sudėtinių dalių bei priedų sąrašas ne per ilgas, ir atidžiai skaityti, kas sudaro to gaminio pagrindą.“

Išmėginkite sveikatai palankias alternatyvas

Namuose gaminti ledai gali pradžiuginti tiek gaminimo procesu, tiek nustebinti ryškiu skoniu bei praturtinti organizmą išties sveikatai palankiomis medžiagomis. Prekybos tinklo maisto technologė Lina Barčaitė kviečia išmėginti bananų ant pagaliuko bei mini vynuogių ledus: „Bananų ledams naudokite nepernokusius vaisius, nes kitaip, pamauti jie nuslys nuo pagaliuko. Juos perpjaukite per pusę, pamaukite ant dviejų medinių iešmelių ar specialaus ledų pagaliuko ir įmerkite į ištirpdyto šokolado masę. Paskui – apibarstykite riešutų gabaliukais. Tuomet paruoštus būsimus ledus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ir palikite šaldiklyje kelioms valandoms iki kol sustings.“

Kitas, vynuogių ledų receptas, pasak L. Barčaitės, dar paprastesnis – tiesiog gerai nuplaukite norimos rūšies vynuoges, jas nusausinkite, ir, sudėję į užspaudžiamą plastikinį maišelį, palikite aštuonioms valandoms šaldiklyje: „O mėgstantiems labiau tradicinius skonius, verta išmėginti šaldyto jogurto ledus. Tiesiog sumaišykite mėgstamą sveikatai palankų jogurtą su norimomis uogomis ir užšaldykite masę specialiose ledų formelėse.“

Tai – ledų alternatyvos, nenusileidžiančios skonių turtingumu pirktiniams, todėl neabejotinai patiks ir vaikams. Be to, tokie naminiai ledai ne tik atgaivins šiltuoju sezonu, bet ir praturtins organizmą sveikatai palankiomis medžiagomis.

Mėgsta lietuviškus ledus

Pastebima, kad lietuviai renkasi sveikatai palankesnius, savo sudėtyje mažiau cukraus turinčius ledus. Taip pat daug dažniau renkamasi lietuviškų gamintojų produkcija. „Pastebime, kad klientai dažniau renkasi lietuviškų gamintojų ledus dėl priimtinesnių skonių savybių, tad lokalumas šioje produktų kategorijoje labai ryškus“, – sako O.Suchočeva ir priduria, kad ryški ir veganiškų ledų pardavimo tendencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius