Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dismenorėjos atpažinimas ir gydymas – raktas į geresnį rytojų

Dismenorėja arba skausmingos mėnesinės – daugybę moterų kamuojanti problema. Vienos jų nelaukia ir ieško pagalbos, o kitos tyliai kenčia. Vis dėlto geriau nekentėti ne tik dėl to, kad dėl skausmingų mėnesinių kyla didelis diskomfortas, bet ir dėl to, kad kartais tai gali būti rimtesnių sveikatos sutrikimų ženklas ir būtina suklusti, sustoti, pasirūpinti savimi.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / „Fotolia“ nuotr.

Šiek tiek statistikos

Apskaičiuota, kad nuo skausmingų mėnesinių kenčia mažiausiai kas antra vaisingo amžiaus moteris. Literatūroje yra duomenų, kad dismenorėja gali būti būdinga net iki 90 procentų jaunų, dar negimdžiusių moterų ir paauglių, mat joms skausmingos mėnesinės pasitaiko dažniausiai. Teigiama, kad viena moteris iš dešimties arba dešimt procentų visų vaisingo amžiaus moterų per mėnesines jaučia tokius stiprius skausmus, kad negali normaliai gyventi – tenka atšaukti įprastus savo planus, atsisakyti pramogų, kelionių, sporto ir bendravimo su kitais žmonėmis. Tai ne tik sveikatos, bet ir rimta psichosocialinė problema.

Kas yra pirminė dismenorėja?

Pirminė dismenorėja – tai skausmingos mėnesinės, pasireiškiančios tuomet, kai nerandama jokios organinės dubens organų patologijos. Dažniausiai mėnesinių skausmai prasideda praėjus maždaug pusei metų ar metams nuo pirmųjų mėnesinių. Manoma, kad skausmas atsiranda dėl intensyvesnės prostaglandinų gamybos kai kurių moterų organizme. Didesnis kiekis šių medžiagų sukelia intensyvesnius gimdos susitraukimus, todėl atsiranda audinių išemija, kurios pasekmė – juntamas spazminis skausmas pilvo apačioje ir kiti nemalonūs simptomai. Pirminę dismenorėją galima pažinti iš to, kad cikliški skausmai prasidėjo būtent paauglystėje. Dažniausiai pasireiškia spazminio pobūdžio pilvo apačios skausmas, tačiau gali skaudėti ir nugarą, klubus – intensyviausias skausmas paprastai kamuoja prieš pat mėnesines arba pirmosiomis jų dienomis. Gali varginti ir silpnumas, virškinimo sutrikimai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo pūtimas), galvos skausmas bei kiti nemalonūs pojūčiai.

Kas yra antrinė dismenorėja?

Tuo tarpu antrinė dismenorėja atsiranda jau dėl tam tikrų lyties ar kitų dubens - pilvo srities organų patologijų. Pastebima, kad dažniausios antrinės dismenorėjos priežastys yra endometriozė, lėtinė infekcija, adenomiozė, gimdos gleivinės polipai, naudojama kontracepcija (pavyzdžiui, gimdos spiralės), gimdos kaklelio pakitimai, gimdos miomos, operacijų liekamieji reiškiniai, kartais net moters psichinė ir socialinė būsena. Antrinei dismenorėjai būdinga tai, kad skausmas prasideda vėliau, ne paauglystėje, o kiekvieno ciklo metu jis tęsiasi kur kas ilgiau, nei kelias dienas (gali kamuoti ir nuolat). Skausmus gali paskatinti ir lytiniai santykiai bei emociniai išgyvenimai. Antrinės dismenorėjos priežastys nustatomos atliekant įvairius tyrimus, pavyzdžiui, tepinėlius ir pasėlius; įsitikinant, ar gimdoje nėra darinių ir panašiai. Itin daug informacijos suteikia ultragarsinis tyrimas, esant reikalui taikoma laparoskopija ir kiti tyrimo metodai.

Kaip gydoma dismenorėja?

Svarbiausia nustatyti tikrąją dismenorėjos priežastį – kai ji aiški, šalinama skausmo priežastis, pavyzdžiui, gimdos miomos ar polipai. Jei tai pirminė dismenorėja ir nėra „užčiuopiamos“ priežasties, tuomet rekomenduojama švelninti simptomus, kad moteris galėtų gyventi normalų gyvenimą, nejausdama sunkių skausmų ir neatsisakydama sau svarbių planų.

Pastebėta, kad skausmus mažina lengvas fizinis aktyvumas, pasivaikščiojimas gryname ore, karšta vonia, šilto vandens pūslės, žalingų įpročių atsisakymas, švelnesnio ir sveikesnio maisto valgymas. Skausmą malšina vaistai nuo skausmo, pavyzdžiui, deksketoprofenas, kurio yra Dolmen geriamojo tirpalo paketėliuose sudėtyje. Dolmen yra vaistas skausmui malšinti, priklausantis vadinamųjų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) grupei. Jis vartojamas trumpalaikiam simptominiam lengvo ir vidutinio stiprumo ūminiam skausmui, tokiam kaip raumenų ar sąnarių skausmui, skausmingų mėnesinių (dismenorėjos), dantų skausmui malšinti. Dolmen skirtas suaugusiems pacientams. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius