-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dramatiškas gimdymas truko pusantros paros – kūdikis atsidūrė reanimacijoje

Moteris įsitikinusi, kad gydytojai, stengdamiesi trūks plyš pasiekti, kad ji pagimdytų pati, visiškai išsekino ir ją pačią, ir jos dukrytę, kuri gimė su mėlynėmis. Kūdikis vis dar prijungtas prie aparatų, o mamai belieka tik svarstyti, kas būtų, jei būtų. Tačiau ligoninė turi savo paaiškinimą, kodėl moteriai buvo būtina gimdyti pačiai.
Naujagimis
Naujagimis / Fotolia nuotr.

Pusantros paros su skausmais – ir visiškas išsekimas

Kaip pasakojo Lina (vardas pakeistas – 15min), į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę ji su vyru atvyko ryte su prasidėjusiais pilvo skausmais.

„Gimdos kaklelis buvo prasivėręs tik du centimetrus, bet mane visgi paguldė, nes padarė echoskopiją ir pastebėjo, kad yra mažai vandenų. Man pasakė, kad jeigu pati nepradėsiu gimdyti, kitą rytą skatins gimdymą, o tą dieną vis gaudavau vaistų, kurie skirti, kaip sakė sesutė, kad pamiegočiau ir nejausčiau skausmo. Nuo tų vaistų aš iš tiesų užmigdavau.

Kai pradėjau rėkti, kad man labai skauda, gydytoja pasakė, kad jeigu dar isterikuosiu, mane vieną paliks.

Kitą rytą iš tiesų gavau gimdymą skatinančių vaistų, tačiau kartu vėl suleido tų pačių vaistų, kad „pamiegočiau“. Po kurio laiko turbūt nuo tų vaistų mane supykino, pradėjau vemti. Sąrėmiai vis stiprėjo, ir apie dešimtą valandą vakaro mane nuvedė į gimdyklą.

Ten pajungė lašines, aparatus, tačiau dar gavau vaistų pamiegojimui, nes sąrėmiai esą dar nepakankamai dažni. Paryčiais buvo nuspręsta jau prakirpti, kad išbėgtų vandenys, bet, kaip supratau, tų vandenų nelabai buvo, nes sakė, kad nuėmė tik plėvelę nuo vaiko galvutės“, – teigė moteris.

Skausmą gimdyvei buvo sunku ištverti, todėl ji prašė epidūrinio nuskausminimo, tačiau gydytojai buvo įsitikinę, kad geriau to nedaryti.

„Vėliau visgi išsiprašiau, kad nuskausmintų. Kurį laiką buvo mažiau skausmų, po to jie vėl užėjo. Prašiau, kad darytų cezario pjūvį, bet gydytojai atsakė, kad gyvų ir sveikų nepjausto. Kai pradėjau rėkti, kad man labai skauda, gydytoja pasakė, kad jeigu dar isterikuosiu, mane vieną paliks.

Tačiau nors gimdymas prasidėjo, aš niekaip negalėjau išstumti vaiko. Gydytojai, užsilipę ant manęs, spaudė pilvą, kad man padėtų. Galiausiai mergaitės pulsas labai nusilpo, o mano – labai užkilo, be to, aš turėjau didelį kraujo spaudimą, visą nėštumą teko gerti vaistus.

Sulėkę daktarai dar kartą bandė spausti pilvą, nors man jau kartkartėmis temo sąmonė. Tada gydytojai nusprendė, kad mane reikia staigiai vežti į operacinę. Jau buvo apie pietus“, – prisiminė pašnekovė.

Mergaitė gimė su mėlynėmis ir plaučių uždegimu

Pasak jos, vyras tik po dviejų valandų sužinojo, kad mergaitė guli reanimacijoje, o gimdyvė paguldyta atskirai. Cezario pjūvio operaciją Lina atsimena kaip pro miglą, kadangi jos sąmonė periodiškai aptemdavo.

„Kai mergaitę ištraukė, manęs paklausė, ar girdžiu, kaip mergaitė verkia, tačiau tuo metu aš tikrai girdėjau, kad ji neverkia. Gal norėjo patikrinti, ar aš sąmoninga. Per gimdymą netekau labai daug kraujo, todėl jaučiausi tokia išsekusi, kad dar kurį laiką negalėjau iš lovos pasikelti“, – svarstė moteris.

Tačiau daug labiau gąsdino dukrytės vaizdas: viena jos ranka ir pusė galvos buvo mėlyna. Kaip gydytojai aiškino mamai, ji greičiausiai susitrenkė į Linos klubus, kadangi gimdymo metu buvo ne tokioje padėtyje – pasisukusi šonu. Pasak gydytojų, kūdikis gimė jau su infekcija – diagnozuotas įgimtas plaučių uždegimas.

„Dėl sveikatos būklės iš dešimt balų jai davė keturis. Nors man nesakė, kad ją gaivino, tačiau ligos istorijoje yra toks įrašas. Gydytoja, kuri priėmė gimdymą, vieną kartą buvo pas mane užėjusi, padavė man lapus, pasakė, kad mano gimdymas buvo komplikuotas, ir daugiau jos nebemačiau. Gydytojai minėjo, kad mano paskutiniai vandenys buvo žali, tačiau nesuprantu, kaip jie galėjo būti žali, jei aš dar nebuvau pasiekusi gimdymo termino“, – toliau pasakojo pašnekovė.

Šiuo metu mergaitė, vis dar prijungta prie aparatų, gydoma Santaros klinikose. Mėlynės nyksta, jos būklė po truputį gerėja. Tiesa, ištyrę jos galvytę, smegenyse medikai pastebėjo neaiškų šešėlį. Belieka tik tikėtis, kad jis nerodo smegenų pažeidimo.

Ligoninė turi paaiškinimą

Lina turi daug abejonių, ar medikai pusantros paros trukusio gimdymo metu priėmė teisingus sprendimus. Moteris įsitikinusi, kad jeigu cezario pjūvis būtų atliktas laiku, jos dukrytė galbūt negulėtų apraizgyta laidais.

Ligoninė turi savo paaiškinimą. Gydymo įstaigos atstovai tikino, kad, pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytas gydymo metodikas, esant pirmam nėštumui, fiksuojant nėščiosios hipertenziją, sumažėjusių vaisiaus vandenų kiekį, gimdymo takų neatsidarymą, pacientei yra reikalingas pasiruošimas gimdymui ir nuolatinis monitorinis stebėjimas, kas visada ir yra atliekama.

Mergaitė, vis dar prijungta prie aparatų, gydoma Santaros klinikose. Mėlynės nyksta, jos būklė po truputį gerėja.

Pasak jų, tokiu atveju indikacijų cezario pjūvio operacijai nėra. Gimdyvės takai pradedami ruošti gimdymui, vartojant medikamentus jie atveriami. Tik tuomet, jeigu gimdos kaklelis visiškai atsivėręs, o vaisiaus galvytė nesileidžia, akušerių ginekologų konsiliumas nusprendžia atlikti cezario pjūvį.

Tokiais atvejais, kai gimdoje nustatomas sumažėjęs vandenų kiekis, medikai dažnai įtaria infekciją, t. y. kad vaikas gimdoje jau gali būti infekuotas. Tuomet stengiamasi, kad gimdyvė pagimdytų pati, kadangi kūdikis, praeidamas motinos gimdymo takais, perima jos bakterijas ir įgauna didesnį imunitetą pasipriešinti ligai. Cezario pjūvio metu ištrauktas kūdikis tokios galimybės netenka. Todėl įtarus infekciją cezario pjūvis daromas tik išskirtiniais atvejais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius