Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekologiškose daržovėse nustatyta žarnyno infekciją galinčių sukelti bakterijų

Ekologiškose, paruoštose vartoti daržovėse, supakuotose į vakuumines pakuotes, nustačius mikrobinę taršą, laikinai sustabdyta kooperatyvo „Padegsnys“ daržovių fasavimo cecho veikla ir uždrausta prekiauti jo pagaminta daržovių produkcija.
Bakterijų kolonijos
Bakterijų kolonijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pavojingi ligų sukėlėjai – Yersinia enerocolitica – nustatyti Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje ištyrus ekologiškų, paruoštų vartojimui daržovių vakuumo pakuotėse mėginius, atrinktus vykdant valstybinę šalies rinkoje parduodamų maisto produktų kontrolę.

Atsižvelgiant į tyrimų rezultatus, Molėtų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai dar tą pačią dieną patikrino kooperatyvui „Padegsnys“ (Naujasodis, Molėtų r.) priklausantį ir sezoniškai savo veiklą vykdantį daržovių fasavimo cechą. Patikrinimo metu nustatyta, kad ceche šių metų sezono darbai pradėti neparuošus patalpų ir įrangos, nauji gaminiai gaminami nesivadovaujant technologiniais aprašymais. Daržovių gamybos patalpos nešvarios, nešvarūs ir nusidėvėję gamybinių stalų paviršiai. Ekologiški juodieji ridikai buvo lupami prieš tai jų nenuplovus, kaip to reikalauja technologinis aprašymas. Pagaminta produkcija sandėliuojama netinkamoje temperatūroje, viena iš cecho darbuotojų dirbo nepasitikrinusi sveikatos.

Įvertinus visas aplinkybes, priimtas sprendimas laikinai, kol bus pašalinti visi trūkumai ir atlikti būtini laboratoriniai tyrimai, sustabdyti kooperatyvo „Padegsnys“ daržovių fasavimo cecho veiklą. Uždrausta tiekti į rinką ir ceche jau pagamintą produkciją.

Yersinia enerocolitica – lazdelės formos bakterijos, sukeliančios žmonių ir gyvūnų infekcinę ligą – žarnyno jersiniozę, kuri pasireiškia karščiavimu, pilvo skausmais, viduriavimu, dažniausiai su krauju, vėmimu, o sunkiais atvejais gali išsivystyti net sepsis. Infekcija gali plisti per gyvūnų fekalijomis tiesiogiai ar netiesiogiai (per dirvožemį) infekuotas daržoves (morkas, kopūstus, bulves, burokus, svogūnus), vaisius, mėsos (kiaulienos, avienos, triušienos, jautienos), paukštienos ir pieno produktus, vandenį.

Šios bakterijos dauginasi žemoje 2°C–4°C temperatūroje, todėl daržovių saugyklose palaikoma žema temperatūra sudaro palankias sąlygas šioms bakterijoms daugintis. Dėl jersinijų sugebėjimo daugintis žemoje temperatūroje, jersiniozės dar vadinamos šaldytuvų ligomis. Puiki terpė jersinijoms daugintis yra pūvančios daržovės. Esant pakankamai drėgmės, žemoje temperatūroje bakterijos išlieka gyvybingos labai ilgai. Sausoje aplinkoje, ultravioletiniuose spinduliuose sukėlėjai žūva per 10 minučių, 100°C temperatūroje – per 40 sekundžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius