Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Epidemiologė D.Razmuvienė apie šiųmetį gripo sezoną: „Atsipalaiduoti negalima“

„Kalbant apie sergamumą gripu, kaip žinia, pastaruosius dvejus metus vyravo šokia tokia ramybė, nes dominavo COVID-19 infekcija. Kaip šiemet bus su gripu, dar sunku pasakyti, tačiau žvelgiant į Australiją, kur gripo sezonas prasidėjo dar balandžio mėnesį, sergamumo situacija ten buvo itin sudėtinga“, – portalui manodaktaras.lt teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.
Liga
Liga / 123rf.com

Lietuvoje per praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir koronoviruso infekcija rodiklis sumažėjo ir siekė 500,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų (ankstesnę savaitę: 722,8 atvejo 100 tūkst. gyv.), kaip praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Tačiau nepaisant šių skaičių, epidemiologė D.Razmuvienė pataria neatsipalaiduoti ir suskubti skiepytis nuo šios ūmios, virusų sukeltos kvėpavimo takų infekcijos jau dabar.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Daiva Razmuvienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Daiva Razmuvienė

Mat, anot jos, pavojingas ne tiek pats gripas, kiek jo sukeltos komplikacijos, tokios kaip pneumonija, bronchitas, ausų uždegimas, sinusitas, lėtinių ligų paūmėjimas ir kt.:

„Patekęs į organizmą, gripo virusas gali pažeisti tas vietas ar tas vidaus organų funkcijas, kurios yra silpniausios. Ypač virusas pavojingas lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims. Žinoma, pasiskiepijus nereiškia, kad neususirgsite gripu, tačiau išvengsite sudėtingų jo komplikacijų.“

Dažnas visuomenėje nerimauja, ar vakcina nuo gripo bus efektyvi, ar atitiks būtent tą gripo viruso tipą, kuris šiuo metu vyrauja. Tačiau D.Razmuvienė skuba nuraminti:

„Gripo virusai keičiasi tarpusavyje, bet paprastai cirkuliuoja taip vadinamos didžiosios grupės: gripo A virusas prasideda pirmiausia, o sergamumo eigoje, dažniau į gripo sezono pabaigą, įsijungia ir B tipo virusas.

Šiuo metu kol kas Europoje cirkuliuoja A tipo virusas. Be to, vakcina yra keturvalentė, t.y nuo keturių gripo virusų, taigi, tikrai nereikia baimintis, kad kažkas nesuveiks.“

Pagrindiniai gripo simptomai:

  • nosies užgulimas,
  • „kaulų laužymas“,
  • bendras silpnumas,
  • galvos skausmas,
  • gerklės perštėjimas,
  • karščiavimas tunka 4–7 dienas, o sausas kosulys ir nuovargis išlieka dar 1–2 savaites.

Pasak gydytojos, visi šie simtpomai gali būti būdingi ir užsikrėtus koronaviruso infekcija, tad, jei silpnai jaučiatės ir norite sužinoti tikslią diagnozę, rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją bei atlikti tyrimus.

Gripo sergamumas paprastai pradeda didėti po Kalėdų, o piką, pasak gydytojos epidemiologės, pasiekia sausio–vasario mėnesiais. Tad skiepytis rudenį – pats tinkamiausias laikas, nes imunitetas po vakcinacijos susiformuoja po dviejų savaičių.

Nuo gripo ypač rekomenduojama pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantiems asmenims:

  • 65 m. amžiaus ir vyresniems asmenims;
  • asmenims, sergantiems lėtinėmis (širdies kraujagyslių, plaučių ligomis, bronchine astma, metabolinėmis, inkstų ligomis, cukriniu diabetu, asmenims, kuriems yra imunodeficitinė būklė) ligomis;
  • medicinos įstaigų darbuotojams;
  • asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;
  • nėščiosioms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius