Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estetine problema laikomi ant kojų išryškėję kapiliarai – pirmieji pavojingos ligos simptomai

Kojose išryškėję kapiliarių tinkliukai dažnai laikomi tik estetine problema, dėl kurios žmonės, ypač moterys, slepia kojas nuo aplinkinių akių, o sunkumas kojose, skausmas ar patinimas po sunkios darbo dienos siejamas tiesiog su nuovargiu. Neapsigaukite – tai labai nemalonios ir, jeigu numosite ranka, pavojingos ligos pradžia.
Varikozė
Varikozė / 123RF.com nuotr.

Pirmieji venų varikozės simptomai

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, venų varikoze serga 30–40 proc. pasaulio gyventojų. Apie 13 proc. atvejų varikozinis venų išsiplėtimas komplikuojasi į sunkesnę ligą: kojų edemą, lipodermatosklerozę, opą ir pan.

Pastebėta, kad dažniau ši liga kamuoja moteris – nuo silpnensės ar stipresnės venų varikozės kenčia kas ketvirta moteris ir kas šeštas vyras. Tikslios statistikos, kiek šis sveikatos sutrikimas paplitęs Lietuvoje, nėra, tačiau iš esmės sergamumo paplitimas neturėtų skirtis nuo pasaulinio. Nors varikozė dažniau pasireiškia vyresniame amžiuje, ji gali išsivystyti ir jauniems žmonėms, net paaugliams.

Tai paviršinis giliųjų kojų venų išsiplėtimas, sukeliamas venų vožtuvų nepakankamumo ir nesandarumo. Kitaip tariant, ligą sukelia sutrikusi kraujotaka.

Venos turi vožtuvus, kurių pagalba kraujas venomis teka tik viena kryptimi. Šiam procesui užtikrinti būtinas raumenų įsijungimas – raumenys suspaudžia veną ir kraujas, keliamas specialių vožtuvėlių, teka kojų venomis į viršų. Kai tokiu venų vožtuvėlių funkcija sutrinka, kraujas venose užsistovi, jam pasidaro sunku kilti į viršų, dėl to venose padidėja kraujo spaudimas, kuris savo ruožtu neigiamai veikia kraujagyslių sieneles ir jų vožtuvėlius, jie dar labiau pažeidžiami ir galiausiai praranda sandarumą.

Būtent dėl šios priežasties ima trūkinėti kapiliarai, o venos išsiplečia ir ilgėja, galiausiai susidaro jų mazgeliai, kurie ilgainiui didėja. Pati liga prasideda nepastebimai ir dažniau siejama su estetine problema nei rimtu pavojumi sveikatai. Mat sutrūkinėję kapiliarai ir venų mazgeliai ima matytis kojų odoje, tačiau skausmo ar kitokio diskomforto nesukelia.

Kita vertus, jau fizinį diskomfortą sukelia sunkumo pojūtis kojose vakare, jų nuovargis, patinimas ar net skausmas. Daugelis nežino, kad tai pirmieji veninės kraujotakos nepakankamumo simptomai, ir dažniausiai juos sieja tisiog su bendru fiziniu nuovargiu, ilgesniu pasivaikščiojimu ar vasaros karščiais.

123RF.com nuotr./Kojų venų varikozė
123RF.com nuotr./Kojų venų varikozė

Gresiančios komplikacijos – pavojingos gyvybei

Negydoma venų varikozė gresia labai rimtomis komplikacijomis. Viena iš jų – giliųjų venų trombozė, kai dėl paviršinių venų problemų užsikiša giliosios venos, dėl to atsiranda žaizdos ant blauzdų, opos, kurios negyja, šlapiuoja ir atveria vartus į organizmą patekti infekcijai. Pasekmės gali būti labai liūdnos – sepsis ir mirtis.

Kita galima komplikacija – tromboflebitas, kai dėl susidariusių trombų kyla paviršinių venų uždegimas. Užtenka pažeistą vietą užsigauti, pamiršti gerti pakankamai skysčių, pasimėgauti pirtimi ar pasideginti saulėje karštą vasaros dieną, ilgiau skristi lėktuvu, – iškart prasideda venų uždegimas, pasireiškiantis skausmu, kojų nuovargiu, sunkumu ir kitais nemaloniais pojūčiais.

Paviršinėse venose atsiradę krešuliai ypač pavojingi ir tuo, kad, patekę į giliąsias venas, kuriomis nukeliavę į plaučius gali sukelti plaučių arterijos tromboemboliją, kai plaučių arterija ar jos šakos užkemšamos trombais ir į plaučiai nepakankamai ar visai neaprūpinami krauju. Ši būklė kelia didžiulį pavojų gyvybei, o laiku nesuteikus pagalbos baigiasi mirtimi.

123RF.com nuotr./Chirurgas ruošiasi venų varikozės operacijai
123RF.com nuotr./Chirurgas ruošiasi venų varikozės operacijai

Venų varikozės priežastys

Vienas iš varikozės rizikos veiksnių – genetinis paveldimumas, kai venų sienelių silpnumas yra jau įgimtas. Jeigu šeimoje yra sergančiųjų šia liga, tikimybė susirgti ir jums labai padidėja, Deja, šio veiksnio pakeisti neįmanoma, tačiau galima užisiimti prevencija, kuri ligos pradžią ir progresavimą pristabdys.

Taip pat didelį sergamumo paplitimą lemia pasikeitęs gyvenimo būdas – mes vis daugiau sėdime ar stovime ir mažai judame bei sportuojame, o gerą kraujo praeinamumą kojų venomis užtikrina aplink venas esantys raumenys. Jeigu jie silpni, venai sunku pumpuoti kraują aukštyn.

Kojų venas, kaip ir daugelį kitų organizmo sistemų, apkrauna per didelis svoris. Taigi kuo labiau rūpinsitės savo mityba ir kūno svoriu, tuo išoriškai gražesnes ir sveikesnes kojas turėsite. Taip pat ligos progresavimą gali paskatinti tokie žalingi įpročiai kaip rūkymas. Ar gali sukelti venų variozę kontraceptikai, duomenų nepakanka, tačiau pastarieji, didindami kraujo krešumą, savo ruožtu didina trombozių pavojų jau esant venų varikozei.

Ši liga pavojinga sunkiaatlečiams, kurie užsiima svarmenų, štangų kilnojimu. Šiuo atveju venų varikozė galli išsivystyti net 16–20 metų jaunuoliams. Tinkamiausias sportas, apsaugantis nuo venų varikozės, yra plaukimas, važiavimas dviračiu, bėgiojimas, t. y. fizinė veikla, stiprinanti kojų raumenis.

Vida Press nuotr./Moteris masažuoja kojas
Vida Press nuotr./Moteris masažuoja kojas

Varikozės gydymas ir profilaktika

Kai varikozė jau pažengusi, vienintelė išeitis – operacija. Bet kokie kiti gydymo būdai gali tik palengvinti simptomus, bet ligos neišgydys. Todėl labai svarbu ligos neužleisti ir, vos tik pastebėjus pirmuosius simptomus, imtis profilaktikos priemonių, kurios šiame etape dar efektyvios. Ypač atsakingai turėtų elgtis žmonės, kurie turi genetinį polinkį susirgti varikoze.

Viena iš išorinių profilaktikos priemonių – kompresinės kojinės. Specialistai pataria jas dėvėti kelionėje, kai reikia ilgai sėdėti lėktuve arba automobilyje, taip pat jeigu dirbant tenka ilgai sėdėti ar stovėti. Tiesa, šios kojinės turi savų nepatogumų, todėl svarbu jas pasirinkti tinkamo dydžio, kad pernelyg nespaustų ir tokiu būdu nesukeltų diskomforto.

Taip pat patariama vengti moterų taip mėgiamų aukštakulnių, nes jie apsunkina kojose kraujo nutekėjimą, ir nepamiršti nuolat pamankštinti kojas: jei dirbate sėdimą darbą ar tenka ilgai stovėti, kas valandą bent jau pajudinkite pėdas, kelių sąnarius, paisvaikščiokite, ar bent jau perkelti kūno svorį paeiliui nuo vienos kojos ant kitos. Taip pat veiksminga speciali mankšta, stiprinanti kojų venas.

123rf.com nuotr./Kompresinės kojinės
123rf.com nuotr./Kompresinės kojinės

Norint užkirsti kelią ligos progresavimui, o taip pat palengvinti jau esamus simptomus ir palaikyti normalią kojų venų kraujotaką mūsų organizmas turi gauti specifinių medžiagų, kurių reikiamo kiekio neįmanoma užtikrinti su maistu. Todėl rekomenduojama mitybą papildyti specialiai šiam tikslui sukurtu augaliniu maisto papildu „Venikap“. Į šio preparato sudėtį įeinančios medžiagos padeda palaikyti normalią kojų venų kraujotaką.

Jau nuo seno raudonųjų vynuogių lapų preparatai buvo naudojami esant venų išsiplėtimams ir kraujagyslių trapumui. Vynmedžiuose yra antioksidanto antocianino, kuris sustiprina kraujagyslių sieneles. Taip pat randama flavanoidų, karoteno, cholino, organinių rūgščių, vitaminų A, B ir C bei taninų, kurie padeda slopinti organizme vykstančius uždegimus.

„Venikap“ preparatas yra praturtintas diosminu, kuris gali sustiprinti venų sienelių tonusą, pagerinti veninio kraujo ir limfos cirkuliaciją, sumažinti kapiliarų pralaidumą. Sudėtyje esantis vitaminas C padeda palaikyti kolageno, reikalingo normaliai kraujagyslių funkcijai, susidarymą. Vitaminai E ir C- padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, vitaminas A palaiko normalią odos būklę.

Šio maisto papildo sudėtyje yra ir rutozido, turinčio antioksidacinį bei priešuždegiminį poveikį. Kartu su vitaminu C, rutozidas padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, mažina kapiliarų trapumą ir pralaidumą, skatina kolageno sintezę ir gerina kapiliarinę kraujotaką.

Sergant venų varikoze, kai vargina kojų sunkumas, nuovargis, patinimas, atsirandantis po darbo dienos, jei tenka ilgai sėdėti ar stovėti bei kyla rizika susirgti varikoze dėl paveldėjimo, gali padėti „Venikap“. Dėl kompleksinės sudėties išgaunamo sinerginio veikliųjų medžiagų poveikio šis preparatas gali palengvinti varikozės simptomus.

Rekomenduojama paros dozė - viena „Venikap“ kapsulė du kartus per dieną, vartoti patariama du mėnesius ar ilgiau. Šio maisto papildo negalima vartoti nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.

Nepamirškite: maisto papildas nėra maisto pakaitalas, svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius