Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 05

Nauja nerimo banga Europoje: ar liga pasieks ir Lietuvą?

Pastaruoju metu užsienio žiniasklaida pranešė apie vaikų pneumonijos protrūkius Nyderlanduose, Danijoje, kai kuriose JAV ir Kinijos dalyse, kurie yra didesni nei įprastai šiuo metų laiku. Kokia situacija Lietuvoje?
Sergantis vaikas
Sergantis vaikas / Shutterstock nuotr.

Kaip net keliose Europos Sąjungos šalyse smarkiai išaugęs vaikų ir jaunuolių sergamumas pneumonija paveiks mūsų šalies gyventojus? Portalas 15min šiuos klausimus uždavė Nacionalinio visuomenės sveikatos centrui (NVSC) bei gydytojams.

Suprasti akimirksniu

  • Pneumonija – tai plaučių uždegimas, kurį paprastai sukelia bakterinės arba virusinės infekcijos.
  • Ji paveikia gilesnius plaučių audinius nei bronchitas, kuris yra kvėpavimo takų uždegimas ir gali pasireikšti tokiais simptomais kaip karščiavimas, kvėpavimo sutrikimai ir krūtinės skausmas.
  • Šį sezoną įvairiose pasaulio šalyse buvo užregistruota žinomų kvėpavimo takų mikrobų, įskaitant respiracinį sincitinį virusą (RSV), rinovirusą ir bakteriją Mycoplasma pneumoniae, kurie yra gana tikėtini šiam metų laikui.
  • Mikoplazmų protrūkiai kyla kas kelerius metus ir nepasiduoda gydymui įprastai skiriamiems antibiotikams.
  • Daugumai užsikrėtusių vaikų ir suaugusiųjų pirmiausiai pasireiškia į gripą panašūs simptomai, kurie paprastai po kelių dienų išnyksta savaime, tačiau kai kuriems iš jų gali išsivystyti rimtesnis plaučių uždegimas, kurį reikia gydyti, o kai kuriais atvejais – net gydyti ligoninėje.

NVSC: gali būti susiję su infekcijos periodiškumu

Kaip rašoma portalui 15min pateiktame NVSC specialistų atsakyme, šiuo metu nerimą keliančių ženklų nėra. „Tarptautinių organizacijų specialistams vertinant situaciją Kinijoje nenustatyta jokių neįprastų ar naujų patogenų ar neįprastų klinikinių požymių. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro vertinimu, nerimauti nėra dėl ko, nes vaikų susirgimo atvejai nėra susiję nei su nauja SARS-CoV-2 atmaina, nei su nauju gripo tipo virusu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius