Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gastroenterologė pataria: ar apsinuodijus padės kokakola ir kada reikia gerųjų bakterijų

Apsinuodijimas maistu – ne pati maloniausia patirtis, be to, ilgam atima jėgas. Žmonės išbando pačių įvairiausių būdų, kurie turėtų padėti – nuo kokakolos, mineralinio iki įvairiausių arbatų ir medikamentų ar savo sugalvotų naminių priemonių.
Pilvo skausmai
Pilvo skausmas / 123RF.com nuotr.

Su gydytoja gastroenterologe Egle Navickiene kalbamės apie tai, kaip sau ir artimiesiems padėti, jeigu apsinuodijome maistu, susirgome rotavirusine infekcija, kaip pagerinti virškinimą ir ką turėtume žinoti apie gerąsias bakterijas, kurios vis dažniau rekomenduojamos įvairių sričių gydytojų.

Asmeninio archyvo nuotr./Gydytoja gastroenterologė Eglė Navickienė
Asmeninio archyvo nuotr./Gydytoja gastroenterologė Eglė Navickienė

– Kokie simptomai byloja, kad apsinuodijome?

– Apsinuodijimas maistu nėra teisingas terminas, kadangi maistas nėra toksiškas. Susirgimą sukelia į organizmą su maistu ar vandeniu patekę patogenai – bakterijos ar jų toksinai, virusai, parazitai. Simptomai atsiranda ūmiai, dažnai jau po kelių valandų pavartojus tam tikro maisto. Vargina viduriavimas, vėmimas, pilvo maudimas bei raižymas, karščiavimas, bendri intoksikacijos simptomai – galvos skausmas, silpnumas.

– Kaip apsinuodijimą atskirti nuo, pavyzdžiui, rotaviruso?

– Kaip jau minėjau, dėl susirgimo kalti patogenai, rotavirusas taip pat yra vienas iš sukėlėjų. Juo užsikrečiama, kai išsiskyrusių su išmatomis rotavirusų patenka į kito žmogaus burną. Vaikai dažnai suserga dėdami užterštus daiktus į burną, galimas ir užsikrėtimo su maistu kelias, kai šis gamintas nešvariomis rankomis.

Lietuvoje sergamumas rotavirusu padidėja gruodžio–balandžio mėnesiais. Patikimiausia rotovirusinės infekcijos profilaktika – skiepijimas rotovirusine vakcina, o iš nespecifinių priemonių – tinkama rankų higiena. Kadangi šia infekcija dažniausiai serga maži vaikai, o asmeninės higienos įgūdžių jie dar neturi, labai svarbu, kad rankas jiems nuplautų tėvai, darželiuose – personalas.

Jeigu vaikas jau susirgo, jo nereikėtų leisti į mokymo įstaiga, nes liga lengvai plinta kolektyvuose. Sergančiojo kambario paviršius, tualetą būtina dezinfekuoti chloro turinčiomis medžiagomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius