Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Genetikas prof. D.Serapinas dalinasi 5 dalykais, kurie šiuo metu svarbiausi imunitetui

Gydytojas genetikas, Mykolo Romerio universiteto prof. dr. Danielius Serapinas savo feisbuko paskyroje pasidalino įžvalgomis, kaip susireguliuoti gyvenimo būdą bei kokių maistinių medžiagų vartoti papildomai, kad mūsų imunitetas taptų atsparesnis plintančiam koronavirusui.
Koronavirusas
Koronavirusas

Sveika mityba ir maisto papildai

Ypač svarbu valgyti pakankamai vaisių ir daržovių, kas stiprina organizmo atsparumą. Verta paminėti naujausią Liping Cheng tyrimą, publikuotą 2020 m. vasario mėn. žurnale „Preprints“, kuris parodė, kad citrusiniai vaisiai (ypač apelsinai) turi unikalių savybių reguliuoti imunitetą. Būtent citrusiniuose vaisiuose esantis hesperidinas blokuoja AKF2 receptorius, taip stiprindamas priešvirusinį imunitetą.

Taip pat ypač svarbus pakankamas vitamino C bei mineralo cinko kiekis maiste. Šiuo metu virusų prevencijai rekomenduojama kasdien vartoti maisto produktų, turinčių daug vitamino C bei cinko, arba netgi papildus su šiais komponentais.

Ypač vertas dėmesio imuniteto stiprinimui augalas – japoninis pelėvirkštis (Polygonum cuspidatum), kurio sudėtyje yra antioksidantas trans-resveratrolis bei emodinas.

Citrusiniuose vaisiuose esantis hesperidinas blokuoja AKF2 receptorius, taip stiprindamas priešvirusinį imunitetą.

Maisto papildų kokteilis imunitetui:

  • hesperidinas (sudėtiniame preparate turi būti bent 50 mg/d hesperidino);
  • Trans-resveratrolis 200 mg/d
  • vitaminas C 500–1000 mg/d (geriau liposominis);
  • cinkas 20–50 mg/d.

Miegas

Miegas ypač svarbus imunitetui ir viso organizmo regeneracijai. Šiuo periodu būtina miegoti ne mažiau 7–9 valandas per parą. Bent 1,5 val. prieš miegą nesinaudokite kompiuteriu, mobiliaisiais telefonais, nes mėlyna šviesa žmogaus smegenyse slopina miego hormono melatonino gamybą.

123RF.com nuotr./Mergina miega su augintiniu
123RF.com nuotr./Mergina miega su augintiniu

Fizinis aktyvumas

Fizinio aktyvumo metu skatinamas organizmo teršalų – laisvųjų radikalų valymas, aktyvuojamas fermentas telomerazė, reikalingas organų regeneracijai, skatinamas imunitetas, slopinami uždegiminiai procesai. Bent 30 minučių fizinio krūvio kasdien penkias dienas per savaitę yra puikus „vitaminas“ sveikatai.

Pasistenkime tokioje situacijoje elgtis pagal savo supratimą, kiek galima, racionaliau ir protingiau.

Streso reguliavimas

Šiuo laikotarpiu, kad papildomai nedidėtų streso lygis, rekomenduojama riboti naujienų apie COVID-19 infekciją skaitymą ar klausymą. Labai svarbu nepasiduoti panikai, agresijai, nepriekaištauti likimui ar visatai už išbandymus, nes daugelio pasaulyje vykstančių procesų mes negalime paaiškinti, nors jie gali turėti savo nematomą prasmę.

Tiesiog pasistenkime tokioje situacijoje elgtis pagal savo supratimą, kiek galima, racionaliau ir protingiau bei imkimės priemonių įtampai ir panikai įveikti.

Daug kam gali suteikti stiprybės meditacija, malda, dvasingumo puoselėjimas. Labai tinka raminantys pratimai: lėtas gilus kvėpavimas (diafragminis kvėpavimas), Jacobson raumenų atsipalaidavimo technika, kai paeiliui įtempiami ir atpalaiduojami tam tikros kūno dalies raumenys.

Bendravimas

Socialinis atsiribojimas yra efektyviausia priemonė infekcijos plitimo prevencijai, tačiau turi ir savo trūkumų, nes apriboja bendravimą. Todėl nepamirškite dažniau paskambinti savo artimiesiems, ypač kurie yra vyresnio amžiaus.

Užtikrinkime, kad artimieji, kuriems per 65 metus, patys neitų į parduotuvę ar vaistinę, o nueikime už juos. Prisiminkime, kad šiuo periodu ir virtualus bendravimas skatina teigiamas emocijas bei tuo pačiu stiprina imunitetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius