Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologas T.Lūža apie skausmingas mėnesines: kaip sumažinti nemalonius pojūčius?

Skausmingos menstruacijos dažnai moteriai sukelia tikrą siaubą. Nemaloni savijauta vargina, erzina ir dažniausiai atima energiją bei darbingumą. Daugelis moterų su skausmingomis menstruacijomis kovoja rinkdamosi nuskausminamuosius vaistus, tačiau tai nėra išeitis, sako gydytojas ginekologas Tomas Lūža.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / 123RF.com nuotr.

Ką reikėtų daryti, jeigu vargina skausmingos mėnesinės? Kaip atgauti gerą savijautą? Apie tai kalbamės su gydytoju ginekologu Tomu Lūža.

Asmeninio archyvo nuotr./Ginekologas Tomas Lūža
Asmeninio archyvo nuotr./Ginekologas Tomas Lūža

– Dėl kokių priežasčių moteris kamuoja skausmingos mėnesinės?

– Mediciniškai skausmingos mėnesinės vadinasi dismenorėja ir jos skausmingos gali būti jau nuo paauglystės.

Pagrindinė skausmingų mėnesinių priežastis – tam tikrų medžiagų, vadinamų prostaglandinais, susidarymas gimdoje. Prostaglandinai sukelia gimdos susitraukimą ir gimdos gleivinės atsidalinimą bei pasišalinimą mėnesinių metu. Skausmą mėnesinių metu gali sukelti ir įvairios ginekologinės ligos, pavyzdžiui, endometriozė, gimdos adenomiozė, gimdos miomos, polipai ir pan.

Iš to kyla ir atsakymas, kodėl vienoms moterims mėnesinės skausmingos, kitoms ne – vienos labiau genetiškai linkusios į tam tikras ligas ir jomis serga, o kitos – ne.

Dar vienas svarbus momentas šiuo atveju yra tas, kad moterys skirtingai jaučia skausmą, juk kai kurios moterys ir gimdo be didelio skausmo.

– Ar tiesa, kad skausmingos mėnesinės gali dingti arba skausmas sumenkti po gimdymo?

– Tai nėra mitas – šiame teiginyje yra tiesos. Kai kurios ligos nėštumo ir maitinimo krūtimi metu sunyksta arba visai praeina, moteris kartais ir pasveiksta. Dažniausia skausmingų mėnesinių priežastis – tai endometriozė, kurios vienas geriausių slopinimo būdų – nėštumas.

Kai nėra mėnesinių, organizme nevyksta tam tikri cikliniai hormonų pokyčiai, nevyksta mėnesinės, nestimuliuojami endometriozės židiniai, tokiu būdu liga slopinama ir kai kurioms moterims vėliau mėnesinės tampa mažiau skausmingos, ne tokios gausios.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ginekologė: kodėl mylėtis verta ne rečiau kaip tris kartus per savaitę

– Kada reikėtų dėl skausmingų mėnesinių kreiptis į gydytoją?

– Būtinai reikia pasirodyti gydytojui, jeigu moterį labai kamuoja skausmingos mėnesinės, jų metu moteris negali gyventi įprastinio gyvenimo, eiti į darbą arba jeigu skausmingos mėnesinės pradėjo varginti visai netikėtai, staiga, skausmas vis stiprėja. Gydytojas, atlikęs ginekologinę apžiūrą ir echoskopiją suras priežastį ir patars geriausius būdus ją išspręsti, atrasti tinkamą gydymą.

Nedažnai, bet kartais prireikia ir operacijos, kad būtų galima nustatyti pagrindinę skausmingų mėnesinių priežastį ir galbūt ją pašalinti.

– Kokia būtų pirmoji pagalba, kai kamuoja skausmingos mėnesinės?

– Viskas priklauso nuo to, kokia yra priežastis. Jeigu nėra jokių darinių, miomų, cistų, polipų ar kitų akivaizdžių skausmingų mėnesinių priežasčių, pirmoji pagalba yra vaistai nuo skausmo, jie sumažina prostaglandinų koncentraciją gimdoje ir taip numalšinamas skausmas.

Vaistus galima gerti arba vartoti kitais būdais, tik svarbu juos pradėti vartoti tik atsiradus pirmiems prasidedančių mėnesinių požymiams ir pavartoti porą dienų, sakykime, du kartus per dieną. Jeigu pavėluojama išgerti vaistus, jie gali nebespėti numalšinti pagrindinio skausmo.

Fotolia nuotr./Kalendorius
Fotolia nuotr./Kalendorius

Moteris sergančios skrandžio opalige, kepenų ar tam tikromis kitomis ligomis, vaistų nuo skausmo turėtų vengti arba vartoti labai atsargiai. Jeigu įtariame, kad skausmingos mėnesinės galėtų būti susijusios su endometrioze, geriausias gydymas būtų hormoninis – kontraceptinės priemonės, pavyzdžiui, tabletės, žiedas, pleistras, gimdos spiralė ir pan. Jeigu randame akivaizdžią ligą, kuri gali sukelti skausmingas mėnesines, ją reiktų gydyti, pavyzdžiui, gimdos miomos ir kiaušidžių cistos šalinamos atliekant laparoskopinę operaciją, gimdos polipai šalinami histeroskopiškai ir pan.

Kita problema yra tada, kai moteris vargina skausmingos mėnesinės, tačiau jos nori pastoti. Ką galima padaryti? Kaip suderinti tinkamą gydymą ir pastojimą? Tokiu atveju sprendimas sudėtingas. Galima mėginti apgydyti skausmą hormoniniu būdu ir tada bandyti pastoti, arba bandyti pastoti kuo greičiau ir tikėtis, kad po gimdymo skausmas aprims.

Dažnai moterys būna nusiteikusios prieš kontraceptines priemones, jų bijo, tačiau vien nuskausminamieji vaistai visą laiką irgi nėra geriausia išeitis, kadangi gali sukelti skrandžio, žarnyno gleivinės ir kitų organų ligas.

– Ar yra kokių natūralių priemonių, kurios sumažins skausmus?

– Galima išbandyti įvairius žolinius preparatus, nakvišų aliejų, dilgėlių arbatą, sportą, žalingų įpročių atsisakymą, akupunktūrą, kitus netradicinius metodus. Kartais rekomenduojame vitamino B1 ir magnio papildus, tačiau kol kas nėra daug mokslinių tyrimų įrodančių jų efektyvumą.

Svarbu žinoti, kad žalingi įpročiai turi įtakos ir endometriozei, skausmingoms mėnesinėms. Miego, darbo, poilsio režimo sutvarkymas taip pat prisideda prie skausmo malšinimo bei kai kurioms moterims padeda išvengti didelių skausmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius