Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologė apie dažniausias makšties ligas: kada būtina gydyti ir partnerį bei vengti lytinių santykių?

Vienos ginekologinės ligos neturi pastebimų požymių, tačiau gali sukelti sveikatos problemų, kitos labai greitai išduoda, kad metas skubėti pas gydytoją ginekologą.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / 123RF.com nuotr.

Kaip sako „Biofirst“ klinikos gydytoja akušerė ginekologė, medicinos mokslų daktarė Lina Čiaplinskienė, dažniausia moterų ginekologinė liga – įvairios kilmės makšties gleivinės uždegimas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Čiaplinskienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Čiaplinskienė

„Beveik visos nors kartą gyvenime juo perserga. Įprastai makštyje gyvena daugybė įvairių mikrobų, kurių tik 1 ml išskyrų randama daugybė (nuo 108 iki 109) ir net 5–15 rūšių bakterijų bei grybelių. Tai normalu. Vienos bakterijos gyvena naudodamos deguonį, kitos yra gajos ir be jo.

Sutrikus mikroorganizmų pusiausvyrai, deguonies nenaudojančiųjų padaugėja šimtus ir tūkstančius kartų. Dėl to vystosi makšties uždegimai. Rečiau pasitaiko gimdos, gimdos kaklelio, mažojo dubens organų uždegimas.

Vaginito ir vaginozės simptomai žinomi kiekvienai moteriai – tai makšties išskyrų pokyčiai (kiekio, konsistencijos, kvapo), vulvos niežėjimas, perštėjimas, deginimas, skausmingi lytiniai santykiai, skausmingas šlapinimasis“, – teigia gydytoja.

– Kokie dažniausiai moterų išsakomi nusiskundimai makšties uždegimų metu?

– Visiems makšties uždegimams būdingas vienas ar keli simptomai: skausmingi lytiniai santykiai, skausmas šlapinantis, skausmas pilvo apačioje, pakitusios išskyros iš lytinių takų, baltos išskyros iš lytinių takų, deginimo, niežėjimo, perštėjimo jausmas išorinių lytinių organų srityje, dvokiančios išskyros iš lytinių takų, makšties patinimas, makšties sausumas, makšties išskyros baltos, panašios į varškę.

– Kokios yra dažniausiai pasitaikančios makšties uždegimų ligos? Kaip jos diagnozuojamos ir gydomos?

– Makšties uždegimus gydytojai ginekologai skirsto į dvi rūšis: endogeninius (neužkrečiamus) bei egzogeninius (užkrečiamus).

  • Pirmųjų grupei priklauso vadinamieji makšties mikrofloros pakitimai. Jie, priklausomai nuo pagrindinio sukėlėjo, yra skirstomi į bakterinę vaginozę ir kandidozę.

  • Antrųjų grupei priklauso keliu plintančios ligos, tokios kaip trichomonozė, chlamidijozė, virusiniai vulvovaginitai (virusiniai išorinių lytinių organų ir makšties uždegimai, pavyzdžiui, lyties herpes infekcija).

Bakterinė vaginozė. Šis makšties uždegimas yra disbakteriozės forma. Įprastai turėtų vyrauti pieno rūgšties bakterijos, kurios gamina pieno rūgštį (todėl sveikos moters makšties išskyrų terpė rūgštinė). Sergant bakterine vaginoze ši terpė tampa šarminė. Bakterinė vaginozė prasideda tuomet, kai makštyje sumažėja laktobacilų ir padaugėja kitų bakterijų.

Bakterinei vaginozei nustatyti neužtenka vien moters skundų. Būtina atlikti ginekologinę apžiūrą, paimti makšties išskyrų tepinėlį. Tiriant išskyras žiūrima, ar yra uždegiminių ląstelių (leukocitų), pieno rūgšties lazdelių, taip pat nustatomas išskyrų rūgštingumas. Jei neaptinkama uždegiminių ir pieno rūgšties lazdelių, o makšties epitelio ląstelės pakitusios, jas aplipusios tam tikros bakterijos, jei tepinėlio reakcija šarminė, tada teigiama, kad moteris serga bakterine vaginoze.

Reikėtų vengti saldžių ir mielinių produktų, kadangi jie neigiamai veikia makšties pH ir sudaro palankias sąlygas atsirasti makšties grybeliui.

Diagnozavus bakterinę vagionozę, gydytojas skiria gydymą žvakutėmis, kremu į makštį, arba geriamosiomis tabletėmis, priklausomai nuo esamų nusiskundimų. Gydant bakterinę vaginozę partnerio gydyti nereikia.

Grybelinė infekcija (makšties kandidozė, arba pienligė). Tai viena dažniausiai sutinkama moterų liga ginekologinėje praktikoje. Ja bent kartą gyvenime perserga maždaug 75 procentai visų moterų. 40–45 procentams moterų ši infekcija linkusi kartotis, apie 5 procentus moterų nuo šio negalavimo kenčia nuolat.

Grybelinis uždegimas dažniau vargina moteris, kurios vartojo antibiotikų, kontraceptines tabletes, turi kontraceptinę spiralę arba serga cukralige. Įdomu ir tai, kad ši liga nuo 2 iki 10 kartų dažniau pasitaiko nėštumo laikotarpiu nei įprastai. Dažniausi grybelinės infekcijos simptomai yra šie: deginimo ir niežėjimo pojūtis vaginoje; makšties paraudimas ir patinimas; tirštos, gelsvai balkšvos spalvos makšties išskyros, kurių kvapas gali priminti kepamą duoną.

Liga diagnozuojama remiantis klinikiniais simptomais ir makšties tepinėlio radiniais. Paprastai ši infekcija gydoma kremais arba makšties žvakutėmis. Gydytojas taip pat gali skirti priešgrybelinių vaistų. Jei moteriai dažnai kartojasi grybeliniai uždegimai, ko gero, ją užkrečia partneris, todėl rekomenduojama gydyti ir jį.

Chlamidiozė. Tai lytiniu keliu plintanti infekcija, kuri gali sukelti cervicitą (gimdos kaklelio uždegimą) ar mažojo dubens uždegimą bei lemti nevaisingumą. Dažniausi chlamidiozės simptomai: žalsvai gelsvos ir nemalonaus kvapo makšties išskyros; skausmas ir deginimas lytinių santykių metu. Skiriamas gydymas antibiotikais moteriai ir jos partneriui. Gydymo laikotarpiu patartina vengti lytinių santykių.

Dažniausia moterų klaida, esant makšties uždegimams, – kasdienių įklotų vartojimas, kurie sutrikdo normalią oro cirkuliaciją, skatina bakterijų dauginimąsi.

Trichomonozė. Tai lytiniu keliu plintanti infekcija, kurią būtina gydyti. Negydoma ši liga gali sąlygoti gimdos kaklelio ir mažojo dubens uždegimą bei sukelti pilvo skausmą. Skiriamas gydymas antibiotikais moteriai ir jos partneriui. Gydymo laikotarpiu patartina vengti lytinių santykių.

Herpes infekcija. Lyties organų infekciją (apie 80 proc.) sukelia antrojo tipo Herpes simplex virusas (HSV). Užsikrečiama tiesioginio kontakto metu, lytinių santykių metu. Liga pasireiškia šiais simptomais: niežulys ir graužimas lyties organų srityje, pūslelių pavidalo herpetinis bėrimas išorinių lytinių organų, makšties, gimdos kaklelio srityje.

Gali būti padidėję kirkšnies limfmazgiai, gali pakilti temperatūra, gali būti skausmingas šlapinimasis. HSV infekcija nėštumo metu gali sukelti persileidimą, priešlaikinį gimdymą, vaisiaus vystymosi gimdoje atsilikimą ir net žuvimą, naujagimis gali gimti infekuotas šiuo virusu. Naujagimių, užsikrėtusių šia infekcija gimimo metu, mirštamumas – 60 proc. Todėl, atsiradus šios ligos požymiams, labai svarbu kreiptis į gydytoją.

– Ar įmanoma uždegimų išvengti? Kokias profilaktines priemones / būdus naudoti? Pasidalinkite patarimais.

– Patarčiau dėvėti medvilnės arba bambuko pluošto kelnaites, t. y. orui laidžius apatinius, vengti sintetinio trikotažo, nes grybelis sparčiau dauginasi, jei šilta ir drėgna. Labai svarbu, kad džinsai ir kitokios kelnės nebūtų labai aptemptos ir nespaustų išorinių lyties organų.

Būtina dažnai juos apiprausti, kad uždegiminės išskyros nedirgintų išorinių lyties organų, nes esant grybeliniam uždegimui grybelis dažniausiai paveikia ir juos. Todėl moterį vargina ne tik makšties, bet ir išorinių lyties organų niežulys, juos peršti.

Vida Press nuotr./Per siauri džinsai
Vida Press nuotr./Per siauri džinsai

Rekomenduotina stiprinti organizmą natūraliais ir organiškais maisto papildais. Patartina valgyti jogurtus, kurių sudėtyje yra Lactobacillus acidophilus bakterijų, kadangi tai gali padėti atkurti natūralią makšties mikroflorą. Taip pat rekomenduojama vartoti gerąsias bakterijas – tiek vietiškai, tiek geriamąsias, tam kad palaikytume makšties normalų pH.

Labai svarbu tinkama mityba. Reikėtų vengti saldžių ir mielinių produktų (produktų, kuriuose gausu angliavandenių), kadangi šie produktai neigiamai veikia makšties pH ir sudaro palankias sąlygas atsirasti makšties grybeliui.

Labai svarbu, kad džinsai ir kitokios kelnės nebūtų labai aptemptos ir nespaustų išorinių lyties organų.

– Kokias klaidas gydantis ar saugantis nuo uždegimų paprastai daro moterys?

– Galiu drąsiai teigti, kad dalis moterų nežino, kokia yra tinkama intymi higiena. Mano praktikoje dažniausiai sutinkama klaida, esant makšties uždegimams, – kasdienių įklotų vartojimas, kurie sutrikdo normalią oro cirkuliaciją, skatina bakterijų dauginimąsi ir neigiamai veikia makšties mikroflorą.

Moterys dažnai vartoja intymios higienos priemones, kurios nėra tinkamai subalansuotos, turi įvairių aromatizuotų dažiklių. Patarčiau specialias intymios higienos priemones įsigyti tik vaistinėse. Taip pat makšties uždegimų metu patarčiau makštį plauti medetkų, ramunėlių tirpalu, kuris turi su uždegimais kovojančių savybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius